Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον χρυσό για να στηρίξει τη λίρα

Στο χρυσό καταφεύγει η Τουρκία σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία. Η Τουρκία θα παράξει ρεκόρ χρυσού φέτος και η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα τον αγοράσει όλο – σε τιμές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα. Η παραγωγή από έναν από τους κορυφαίους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί 16% σε 44 τόνους φέτος, δήλωσε ο Χασάν Γιουκέλ, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταλλείων Χρυσού. Η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 δίνει στην κεντρική τράπεζα το δικαίωμα άρνησης αγοράς χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα σε ισχύουσες τιμές αγοράς.

Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την εβδομάδα έως τις 7 Αυγούστου, για να πέσει 5% την εβδομάδα αργότερα, η μεγαλύτερη πτώση σε πέντε μήνες. «Η κεντρική τράπεζα ήταν πάντα ο μοναδικός μας αγοραστής από τότε που άλλαξε η νομοθεσία», δήλωσε ο Γιουσέλ, προβλέποντας ότι η τάση είναι απίθανο να αλλάξει φέτος. Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν σε χαμηλά 15 ετών σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την αποδυνάμωση της λίρας.

Οι Τούρκοι αγοράζουν χρυσό ο οποίος χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό δώρο για εκδηλώσεις από γάμους έως τελετές περιτομής. Συνήθως χρησιμοποιείται επίσης από εμπόρους στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης για να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της τοπικής ζήτησης σε περίπου 160 τόνους τα τελευταία 25 χρόνια και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, δήλωσε ο Γιουσέλ. Η κεντρική τράπεζα, με έδρα την Άγκυρα, είχε 583 τόνους αποθέματα χρυσού στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, η τουρκική ρυθμιστική αρχή είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, προσθέτοντας περίπου 170 τόνους στο απόθεμά της. Όσον αφορά τη ζήτηση των καταναλωτών, η Τουρκία είναι η πέμπτη χώρα με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού. Η άνοδος των τιμών του χρυσού έχει αυξήσει την όρεξη των τοπικών επενδυτών να παράγουν το μέταλλο λέει ο Γιουσέλ , ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εξόρυξης χρυσού της Nurol Holding AS, Tumad Madencilik AS.

Η βιομηχανία έχει προσελκύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε έρευνες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μια καναδική εταιρεία εξόρυξης σχεδιάζει να επενδύσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια στην δυτική Τουρκία.

Σχετικα αρθρα

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Το Ιράν και ο “πανικός” γύρω από το πετρέλαιο

admin

Ποιοι κυβερνούν την Ευρώπη

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Τα ενυπόθηκα δάνεια, η μόχλευση και ο … συναγερμός

admin

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Διαστάσεις λαμβάνει το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα

admin

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση

admin

Γρήγορο τέλος στα capital controls; Οι οικονομολόγοι δεν το νομίζουν

admin

Financial Times : Παρά την ιστορική συμφωνία της ΕΕ, τα βαθιά ρήγματα επιβιώνουν

admin

Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 40,8% του μισθού στην Ελλάδα

admin

Η βιομηχανία τροφίμων ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής στην Bundestag

admin

Πώς να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία πίνοντας

admin

Νταβός 2016: οκτώ θέματα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

admin

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί εξαγωγείς παρά τα ρεκόρ

admin

ΟΟΣΑ:4 δράσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

admin