Image default
Επιχειρήσεις

Τα επόμενα βήματα μετά το deal της Domes Resorts της οικογένειας Σπανού με την HIP της Blackstone

Ψήφος εμπιστοσύνης στον προορισμό ‘’Ελλάδα’’ από την HIΡ, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών θερέτρων στη νότια Ευρώπη ιδιοκτησίας κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Blackstone κι ένα πρώτο βήμα για τη διεθνοποίηση ενός εγχώριου ομίλου που επενδύει στην πολυτελή φιλοξενία.

Ετσι ερμηνεύεται η νέα συμφωνία με την οποία η Domes Resorts, της οικογένειας Σπανού προχωρά στην ανάληψη της διαχείρισης των δύο ξενοδοχειακών θερέτρων, των Grand Hotel στην Κέρκυρα και Zante Beach στην Ζάκυνθο. Πρόκειται για τις δύο μονάδες που αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου που απέκτησε η ΗIP μέσα στο 2019 από το Louis Group σε μία συμφωνία αξίας αποτίμησης (και χωρίς το κόστος ανακαίνισης) 178,6 εκατ. ευρώ για την εξαγορά συνολικά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα. Τώρα, η Domes Resorts, αναλαμβάνει την ευθύνη της ανακαίνισης και της εμπορικής επανατοποθέτησης των δύο ξενοδοχειακών μονάδων σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσουν ως 5άστερα Domes κάτω από την ομπρέλα μεγάλων διεθνών brands.

Από πλευράς της ΗΙΡ, σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τον ευρωπαϊκό αλλά και τον ελληνικό τουρισμό, η εν λόγω συμφωνία «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για δυναμική επανατοποθέτηση, επένδυση και μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου μας στην Ελλάδα, βοηθώντας τη χώρα να διατηρήσει τη θέση, που δικαιωματικά κατέχει, ως ένας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Alejandro Hernández–Puertolas, CEO και Founding Partner της HIP. «Συνεργαζόμαστε με την Domes Resorts με σκοπό να αναβαθμίσουμε την αξία του Grand Hotel και του Zante Beach Hotel και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση στον ξενοδοχειακό τομέα στη νότια Ευρώπη». Σημειωτέον ότι στην ‘’εμπιστοσύνη’’ της ΗΙΡ και των κεφαλαίων της Blackstone στη χώρα μας και δή τον ελληνικό τουρισμό είχε αναφερθεί πρίν από λίγο καιρό και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σε μία προσπάθεια να προτάξει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον κλάδο ο οποίος φέτος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω του COVID- 19.

Eπισημαίνεται εδώ ότι η HIP εντάχθηκε στο άρμα κεφαλαίων real estate της Blackstone το 2017, ενώ μέσα από συνεχείς εξαγορές έχει φτάσει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικά 63 ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων 19.000 κλειδιά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η Domes Resorts

Από την πλευρά της, η Domes Resorts είναι τα τελευταία χρόνια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας και αποτελεί μέλος του ομίλου Ledra Hotels and Villas. Μέσα σε τρία χρόνια, μετά την ίδρυση της ναυαρχίδας του ομίλου, του ξενοδοχείου Domes of Elounda, έχει προσθέσει τρεις επιπλέον μονάδες σε δύο τοποθεσίες μέσα σε τρία χρόνια. Στην Κρήτη, η Domes Resorts έχει την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση των: Domes of Elounda- Autograph Collection, Domes Noruz Chania- Autograph Collection (σ.σ. το οποίο φέτος ήταν και το μοναδικό που δεν άνοιξε λόγω κορωνοϊού), Domes Zeen- A luxury Collection Resort επίσης στα Χανιά. Στην Κέρκυρα, η Domes Resorts μισθώνει και εκμεταλλεύεται το Domes Miramare, A Luxury Collection Resort. Επιπλέον, από το 2015, η Domes Resorts έχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με τη Marriott International.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΗΙΡ έχουν διαρκέσει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ ειδικά για τον όμιλο της οικογένειας Σπανού το deal αυξάνει την αναγνωρισιμότητα και είναι ένα σημαντικό ‘’σκαλοπάτι’’ για την περαιτέρω ανάπτυξη στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. «Πλέον, βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας, να δούμε το εμπορικό σήμα της Domes να επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δρ. Γιώργος Σπανός, CEO της Domes Resorts.

Με την προσθήκη μίας νέας ξενοδοχειακής μονάδας φιλική προς οικογένειες στην Κέρκυρα και την ξενοδοχειακή μονάδα στην Ζάκυνθο, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Domes Resorts φιλοδοξεί να ενισχύσει την τουριστική αξία των δύο φημισμένων τουριστικών προορισμών, καθιερώνοντάς τους ως παγκόσμιους προορισμούς πολυτελείας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγετική θέση της HIP στη νότια Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Domes συνεχίζει εν μέσω κορωνοϊού το επενδυτικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της επέκτασης του Domes of Elounda (40 νέα κλειδιά) και την ολοκλήρωση της επέκτασης του adults-only Domes Miramare με 67 νέες σουίτες. Η επένδυση για το Domes Miramare αντιστοιχεί σε 15 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin

Intralot: Υπογραφή με πέντε τράπεζες για ομολογιακό δάνειο €100 εκατ.

admin

Alpha Bank: Στη διοικητική ομάδα o Ν.Β. Σαλακάς

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για τη διάθεση κερδών

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για διάθεση κερδών και Stock Awards

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

Eργο ψηφιακής αναβάθμισης στην Eurobank Leasing ολοκλήρωσε η SingularLogic

admin