Image default
Ευρώπη

ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τονίζουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ και η επικεφαλής του ESM για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ανάλυση της αγοράς Νικoλέτα Μάσερ, σε άρθρο τους στο blog του ESM.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Μία ισχυρότερη τραπεζική ένωση για μία ισχυρότερη ανάκαμψη», τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, αλλά επισημαίνουν ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμησή τους δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Περαιτέρω προσπάθεια χρειάζεται τόσο από τον ίδιο τον κλάδο όσο και από τους αρμόδιους για την πολιτική, καθώς και από εγχώριους και υπερεθνικούς θεσμούς», σημειώνουν, προσθέτοντας: «Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι ένα ζωτικό στοιχείο στη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η προώθηση ενός υγιούς και κερδοφόρου τραπεζικού κλάδου αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας ταυτόχρονα. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να θεωρηθεί στρατηγική προτεραιότητα».

Οι αξιωματούχοι του ESM προειδοποιούν ότι η COVID-19 έχει την προοπτική να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού των τραπεζών και να εξασθενήσει όλο τον τομέα μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν, πιεζόμενες περαιτέρω από τα χαμηλά επιτόκια, «οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά στρατηγικά διλήμματα μεταξύ μίας μείωσης της οργανικής ανάπτυξης, του ριζικού μετασχηματισμού και της εξόδου από την αγορά».

Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από τον τραπεζικό κλάδο μπορεί να βοηθήσουν να βρεθεί ο δρόμος προς μία νέα ισορροπία, όπου οι τράπεζες θα είναι πιο ασφαλείς και θα μπορούν να έχουν βιώσιμα κέρδη και αυτοί οι παράγοντες αντανακλώνται επαρκώς στις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τα στελέχη του ESM. «Ωστόσο», προειδοποιούν, «χωρίς μία συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της τραπεζικής ένωσης, διακινδυνεύουμε η κρίση να λειτουργήσει ως καταλύτης των υφιστάμενων αποκλίσεων, διογκώνοντας τις αδυναμίες σε διάφορους εθνικούς τραπεζικούς κλάδους και τροφοδοτώντας διασπαστικές δυνάμεις. Θα χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ταυτόχρονα».

Μία πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά τραπεζικών υπηρεσιών με πλήρως εναρμονισμένους κανόνες, με καλά χρηματοδοτημένα συστήματα συντεταγμένης εξυγίανσης, περιλαμβανομένου ενός ισχυρού διχτυού ασφαλείας για τους καταθέτες και ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης – είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υγιή και ασφαλή τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης και ακόμη περισσότερο για να καθοδηγήσει αυτός την Ευρωζώνη έξω από την πανδημία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ESM.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας – Η συνάντησή του με τον ΣΕΒ

admin

Οι καθυστερήσεις στον Nord Stream II και το ουκρανικό «όχι»

admin

Η ΕΚΤ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων

admin

Έκθεση IEA: H ενεργειακή αποδοτικότητα αναπτύσσεται υπερβολικά αργά

admin

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

admin

Μέρκελ: Υποχρέωση όλων των κρατών της Ε.Ε. η στήριξη της Ελλάδας

admin

Έκθεση: Πώς επηρεάζει η πανδημία 21 κλάδους της ελληνικής οικονομίας

admin

Έρχονται οι «Greek 4» – Καμπάνια προβολής των νησιών του μεταναστευτικού

admin

Κοινή γραμμή στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από Μέρκελ – Μακρόν στην Αν. Μεσόγειο

admin

EY: Οι προκλήσεις της 10ετίας για τις τράπεζες

admin

Κύμα ανακαινίσεων: Διπλασιασμός του ποσοστού ανακαινίσεων για τη μείωση των εκπομπών και της ενεργειακής φτώχειας

admin

Σε 13χρονο μαθητή το 1o βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

admin

Με 10.000 συνοριοφύλακες η Frontex μέχρι το 2024

admin

Στρατηγικό βάρος στη σχέση Αθήνας – Σκοπίων και στην ενέργεια

admin

Ούζο, φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα προστατεύουν την επωνυμία τους από τη συμφωνία ΕΕ – Κίνας

admin

Αλεξάνδρεια: Κοινωνική συμμαχία για τους ευάλωτους πολίτες

admin

Ο ηγέτης της Καταλονίας ζητεί συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας

admin

ΕΕ: οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή

admin