Image default
Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά : Πάνω από 1,5 εκατ. αιτήσεις, ενώ εκπνέει η προθεσμία – Παράταση ζητά το ΤΕΕ

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτήσεις είναι 1.525.418 και αντιστοιχούν σε 33.123.193,74 τμ.

Υπενθυμίζεται ότι η διορθωτική δήλωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr/), με τους κωδικούς του Taxis.

Η ρύθμιση αφορά στα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι, ήδη, δηλωμένα στο Ε9, αλλά είναι λιγότερα από όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όσοι δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά απαλλάσσονται από τέλη και πρόστιμα της προηγούμενης πενταετίας.

Δεν θα δοθεί παράταση

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει την Δευτέρα 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Εκκλήσεις για παράταση της προθεσμίας

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δέχεται βροχή αιτημάτων για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31η Αυγούστου λόγω έξαρσης της πανδημίας αλλά και των διακοπών του Αυγούστου.

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στην ρύθμιση για τα λεγόμενα «αδήλωτα τετραγωνικά» μέχρι το τέλος του έτους ζητά και το ΤΕΕ, με επιστολή του προέδρου του Γιώργου Στασινού στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς της ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της ρύθμισης αυτής μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Ο Γιώργος Στασινός τονίζει την επιστολή του ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ξεκινήσει τις εργασίες υλοποίησης των προβλεπομένων στο άρθρο 53 του ν.4495/2017 (Α’ 167), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 51 του ν.4643/2019 (Α’ 193) προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου την 1η/1/2021.

Και τονίζει πως «η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα σχέδια κατόψεων, τα οποία θα αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση».

Στην επιστολή του προς τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ο Γιώργος Στασινός καταλήγει αναφέροντας ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων, παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης με τα ορθά στοιχεία για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου προς τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων» του νόμου.

Κατόπιν του αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η είσοδος σε μια εποχή κανονικότητας, πραγματικής νομιμότητας και κράτους δικαίου στον τομέα των ακινήτων προϋποθέτει την ακριβή και σωστή αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και της περιουσίας των πολιτών. Όλες οι ψηφιακές δράσεις που αναπτύσσει το ΤΕΕ συμβάλλουν στο πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή. Ειδικά για τα υφιστάμενα κτίρια, η έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αποτελεί το σημείο εκείνο που θα αλλάξει την έννοια της νομιμότητας και της συμμόρφωσης στα θέματα του δομημένου χώρου.»

» Το Υπουργείο Εσωτερικών που έφερε τη ρύθμιση για τα λεγόμενα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία που έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως το ΥΠΕΝ με τις δηλώσεις αυθαιρέτων, πρέπει να συμβάλλουν στην ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών τόσο χρονικά όσο και επί της ουσίας.»

» Επομένως ζητάμε την παράταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να συμβαδίσει η προθεσμία με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Άλλωστε γνωρίζουν όλοι καλά ότι η πολύμηνη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει επιτρέψει σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς να περαιώσουν εγκαίρως τις υποθέσεις, αυθαιρέτων, δηλώσεων τετραγωνικών και άλλες διαδικασίες, τόσο για λόγους ασφαλείας των ιδίων όσο και για λόγους υπολειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της περιορισμένης πρόσβασης στο αρχείο τους. Ας μην ταλαιπωρεί η Πολιτεία όσους πασχίζουν να περάσουμε όλοι μαζί σε μια νέα εποχή νομιμότητας και κανονικότητας».

-

Σχετικα αρθρα

Διαφήμιση της Ελλάδας από τα ξένα ΜΜΕ – Το success story κατά του κοροναϊού και ο τουρισμός

admin

ΕΝΦΙΑ: Μέσα Σεπτεμβρίου η καταβολή της πρώτης από τις έξι δόσεις

admin

Κορονοϊός: «Η πανδημία θα βυθίσει σε ύφεση την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020»

admin

Σταϊκούρας: Σειρά επενδυτικών επαφών στη Νέα Υόρκη

admin

ΙΕΛΚΑ: Αύξηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο στο α΄ εξάμηνο

admin

Η οικονομική κρίση του κοροναϊού και οι ομοιότητες με τις συνθήκες εν καιρώ πολέμου

admin

Αντικειμενικές αξίες: Νέες τιμές σε περιοχές της Φιλοθέης, Ψυχικού, Εκάλης, Δελφών και Τήνου

admin

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να ενταχθούν στο “καθεστώς” της τηλεργασίας

admin

ΣΕΒ: Πώς η κρίση επηρέασε την επιλογή συζύγου

admin

ΟΠΕΚΑ: Στις 31 Μαρτίου, η καταβολή της πρώτης δόσης του 2020 για το επίδομα παιδιού

admin

Σπεύδουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά «ασθενούν» οι κρατήσεις – Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι φόβοι

admin

ΥΠΟΙΚ : Πρόβλεψη για ύφεση έως 16% το β’ τρίμηνο – Ελπίδες ότι ο τουρισμός θα κάνει το «θαύμα»

admin

Wall Street: Κέρδη με ώθηση από τη FED

admin

Κ. Μίχαλος: Να μετατραπεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης

admin

Πάγια ρύθμιση : «Καίει» το επιτόκιο των 24 δόσεων

admin

Επίδομα θέρμανσης 2019: Η αίτηση στο gsis.gr

admin

Capital Economics: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν

admin

Πόροι-μαμούθ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη

admin