Image default
Ευρώπη

Εμπρηστική ρητορική από την Τουρκία με φόντο το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο

Το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Άγκυρα παρά την ευρωπαϊκή προειδοποίηση για κυρώσεις αν συνεχιστούν οι έκνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του χθες στο τουρκικό δίκτυο «A Haber» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως τo Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, προσθέτοντας παράλληλα πως «οι Navtex θα συνεχιστούν». «Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες» είπε.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό (για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος). Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε. 

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδεικνύει ίση μεταχείριση στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της «σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων» στην περιοχή.

Απαντώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις παραπάνω δηλώσεις, τονίζοντας παράλληλα πως «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» προστίθετο στην ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης: νέα Ειδική Υπηρεσία στο ΥΠΟΙΚ με Διοικητή – τα «μυστικά», τα πρόσωπα, τα χρήματα, προσλήψεις και αποσπάσεις

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

admin

Στ. Κυριακίδου: Υπεγράφη η συμφωνία Ε.Ε. – BioNTech/Pfizer

admin

Νομοθετεί για απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου ο Τζόνσον

admin

Βούτσιτς: Η δημιουργία της «μικρής Σένγκεν» προχωράει με γοργούς ρυθμούς

admin

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

admin

Αναθερμαίνεται εν μέσω πανδημίας η διεθνής αγορά smartphones

admin

Πάτρα – Πύργος: ο ρόλος των Βρυξελλών και πόσο έχει προχωρήσει το… μη-έργο! (πίνακας)

admin

Υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές για να φοιτήσουν σε αμερικανικό σχολείο – Προθεσμίες

admin

ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη

admin

Μακρόν: Ας φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια

admin

Αποκατάσταση της οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων

admin

Ολλανδική προσφυγή κατά της Volkswagen για το σκάνδαλο ντίζελγκεϊτ

admin

Ο Πούτιν απαγορεύει στους συνεργάτες του να αρχίσουν την αναζήτηση διαδόχου

admin

Γαλλία-Ευρωκοινοβούλιο πιέζουν για κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Νύχτα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

admin

ΕΛΙΑΜΕΠ-Analytika: Έλλειμμα συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

admin