Image default
Επιχειρήσεις

Οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας για την Χρυσή Βίζα

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει ο πρόεδρος κ. Michael Xia και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας, καθώς λαμβάνουν καθημερινά και νέες διαμαρτυρίες από Κινέζους επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Χρυσής Βίζας και δεν μπορούν παρόλα αυτά να έρθουν στην Ελλάδα!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πολλοί κινέζοι που έχουν αγοράζει ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες για να τη λάβουν τη χρυσή βίζα και διαθέτουν μπλε κάρτα ή μόνον τα συμβόλαιά τους. Η κρίση του κορονοϊού, τους βρήκε στην Κίνα με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων επενδυτών, που έχουν ήδη αγοράσει σήμερα ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους αλλά και να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία. Δεν τους χορηγείται βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα!!! Κι αυτό παρόλο, που υπάρχει σχετική διευκρίνηση στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που είχε αποσταλεί στα ελληνικά Προξενεία από το 2015 από το Υπουργείο Εξωτερικών, που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές.

Πρόκειται για ζήτημα το οποίο χρήζει πλην της κοινωνικής ευαισθησίας και της πολιτικής βούλησης ώστε οι επενδυτές να μπορέσουν να έρθουν στις περιουσίες τους και να οργανώσουν το συντομότερο τη ζωή τους στην Ελλάδα. Προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας οι Κινέζοι έχουν ανταποκριθεί πρώτοι στην πρόσκληση για επενδύσεις. Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας στο πλαίσιο των καταστατικών της στόχων συνεισφέρει ενεργά στην προσαρμογή των επενδυτών και των οικογενειών τους στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα με εθελοντικές δράσεις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, πολιτιστικές δράσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.λπ.

Με επιστολή της προ δεκαημέρου, η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στα Προξενεία της Ελλάδας στην Κίνα κι έχοντας μέχρι σήμερα αποδείξει με τις δράσεις της την πρόθεση έμπρακτης συνεισφοράς στην περαιτέρω διεύρυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και προβολής του επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας στην Κίνα, η Ένωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας αναφέρει στην εν λόγω επιστολή ζητώντας από την ελληνική Κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτική πρωτοβουλία:

«Ζητάμε να λάβετε άμεσα μία απόφαση για την επιστροφή των Κινέζων επενδυτών στη δεύτερη πατρίδα τους κι εδώ, που αποφάσισαν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν  τα παιδιά τους». Να σημειωθεί ότι μιλάμε για περισσότερες από 120 οικογένειες επενδυτών και περισσότερους από 100 υποψήφιους Κινέζους επενδυτές, που επιθυμούν να έρθουν. Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας έχει και στο παρελθόν καταθέσει υπομνήματα για την απεμπλοκή ορισμένων διαδικασιών για την έκδοση της χρυσής βίζας στα αρμόδια Υπουργεία.

Όσο για το ιδιότυπο καθεστώς της μη εξαίρεσης από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εκείνων των Κινέζων και των οικογενειών τους, που λόγω κορονοϊού δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία έχοντας στα χέρια τους υπογεγραμμένα και πληρωμένα συμβόλαια, αυτό, αποτελεί δυσφήμιση για το πρόγραμμα.

Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας ζητά την εφαρμογή της σχετικής διευκρίνησης του Εγχειριδίου Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και επίσπευση των διαδικασιών στα ελληνικά Προξενεία για να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη χώρα όσοι ήδη έχουν αλλά κι εκείνοι, που εναπόδεικτα επιθυμούν να επενδύσουν.

Τα στοιχεία

Οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους  μέσω του θεσμού της Golden Visa με στοιχεία του Enterprise Greece μέχρι 6 Ιουλίου 2020 είναι 23.361.

Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Κινέζοι επενδυτές.  Ουσιαστικά για άλλη μα φορά οι Κινέζοι απέδειξαν ότι πρωταγωνιστούν στην ελληνική κτηματαγορά μέσω του συγκεκριμένου θεσμού, καθώς το μερίδιό τους αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, 5.770 άδειες επί συνόλου 7.825 εκδόθηκαν για λογαριασμό Κινέζων επενδυτών ακινήτων, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τις εκδόσεις visa για τα μέλη των οικογενειών τους. Έχουν δοθεί άδειες παραμονής ήδη σε 17.475 Κινέζους επενδυτές και τις οικογένειές τους επί συνόλου 23.261 πολιτών από τρίτες χώρες, που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα και κατόπιν της πρόσκλησης της χώρας μας προς αυτούς από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος το 2014, μέχρι σήμερα.

Σχετικα αρθρα

Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα δημιουργεί η New Sia Greece

admin

H άρση της βρετανικής καραντίνας «προσγειώνει» τώρα τη Ryanair σε Κρήτη – Σαντορίνη

admin

Olympia Development: Πουλά τη συμμετοχή της στην Play στην Iliad

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Απολύει όλους τους εργαζόμενους η νέα ιδιοκτησία του Πόρτο Καρράς

admin

Πρόγραμμα Stock Option σε στελέχη ανακοίνωσε η Profile

admin

Πρωτοβουλία Θεοδωρικάκου για αύξηση εξωτερικού χώρου στα καταστήματα εστίασης

admin

Οικογένεια Benetton: Πώς το Κόμμα των 5 Αστέρων «διώχνει» τους δισεκατομμυριούχους από την «Ολιγαρχία της Ασφάλτου»

admin

Cosmote: Διευκολύνει την επικοινωνία κατοίκων και επισκεπτών στην Εύβοια

admin

Ξανανοίγει τις πόρτες της η εστίαση – Τα εμπόδια και οι προκλήσεις

admin

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

admin

Στο ΦΕΚ η παράταση επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων

admin

Eurowings: Νέες πτήσεις σε Σαντορίνη και Κω από Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη

admin

Καραβίας: Στηρίζουμε ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

admin

«Ασπίς Πρόνοια»: 11 χρόνια από το «λουκέτο» που έπληξε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους 

admin

ΔΕΗ: Επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου

admin

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

admin

Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι

admin