Image default
Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα : Ίσως ξεπεράσουν τα 8 δισ. δολ. οι απώλειες από την έκρηξη στην Βηρυτό

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές και οικονομικές απώλειες 6,7 έως 8,1 δισεκ. δολαρίων και ο Λίβανος έχει επείγουσα ανάγκη 605 έως 760 εκατ. δολάρια για να ξανασταθεί στα πόδια του, σύμφωνα με εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού και της περιοχής πέρα από αυτό, προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 3,8 έως 4,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι οικονομικές απώλειες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής διαφόρων τομέων της οικονομίας, θα είναι από 2,9 δισεκ. έως 3,5 δισεκ, δολάρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της «Ταχείας αποτίμησης των ζημιών και των αναγκών» («Rapid damage and needs assessment») που διενεργήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 5 έως τις 31 Αυγούστου.

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτοί της κατοικίας, των μεταφορών, της πολιτιστικής κληρονομιάς (θρησκευτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, εθνικά μνημεία, θέατρα, αρχεία, βιβλιοθήκες), διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της, η οποία δημοσιεύεται την παραμονή της δεύτερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λίβανο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τις άμεσες ανάγκες ανοικοδόμησης από 605 έως 760 εκατ. δολάρια έως το τέλος του έτους και από 1,18 έως 1,46 δισεκ. δολάρια για το έτος 2021.

Τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας έχει ο τομέας των μεταφορών και ακολουθούν εκείνοι του πολιτισμού και της κατοικίας.

Τρεις μεγάλες οικονομικές συνέπειες

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως «η έκρηξη είχε τρεις μεγάλες οικονομικές συνέπειες: απώλειες οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου, διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων».

Το ΑΕΠ του Λιβάνου αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 0,4 της μονάδας το 2020 και 0,6 της μονάδας το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

Ακόμη και πριν από την έκρηξη, που κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές στις κατοικίες περίπου 300.000 ανθρώπων, ο Λίβανος ήταν αντιμέτωπος με μια πολύμορφη (οικονομική, χρηματοπιστιωτική και νομισματική) κρίση η οποία, αφού επιδεινώθηκε από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, είχε οδηγήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέψει μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 10,9% το 2020.

Επιδείνωση της φτώχειας που ήδη πλήττει το 45%

Όμως «η καταστροφή δεν θα καταστήσει μόνο τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μεγαλύτερη, αλλά θα επιδεινώσει και τη φτώχεια, που έπληττε ήδη το 45% του πληθυσμού πριν από την έκρηξη».

Αν η χώρα, δεδομένης της «χρεοκοπίας» της και της «έλλειψης συναλλαγματικών αποθεμάτων» δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στη «διεθνή βοήθεια και την ιδιωτική επένδυση», «οφείλει επιτακτικά να θέσει σε λειτουργία ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να «εμποδίσει τη διαφθορά και να σπάσει την κυριαρχία της ελίτ», εκτιμά ο οικονομικός οργανισμός.

---AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Ξεκινούν σήμερα στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές εμβολίου

admin

ΔΕΗ: Όλες οι αλλαγές στα τιμολόγια

admin

Lamda Development : Υπερκαλύφθηκε η μαμούθ – αύξηση κεφαλαίου

admin

“Μένουμε σπίτι” και… ανακαινίζουμε

admin

Τι θα κάνουν τα funds με τα δάνεια – Πώς θα σταματήσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί

admin

ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή οι αποζημιώσεις 26 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τον «Ιανό»

admin

Άνοδος πάνω από 2% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ασφαλιστικό: Πώς θα είναι οι ιδιωτικές συντάξεις για τη νέα γενιά εργαζομένων

admin

ΕΛΓΑ: Την Τετάρτη οι αποζημιώσεις σε 60.495 αγρότες και κτηνοτρόφους

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

IOBE: Νέα ανάκαμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος

admin

Οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Μικρή μείωση τον Ιούνιο

admin

ΑΑΔΕ: Ενοποιούνται εφορίες και απλοποιούνται συναλλαγές και διαδικασίες

admin

Δεσμεύσεις της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Αύξηση εσόδων 31% στα σουπερμάρκετ από τις 24 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου

admin

Καμπανάκι ΔΝΤ : Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της πανδημίας

admin

Δύο βόμβες για τα όρια ηλικίας – Πότε θα μπορούμε να πάρουμε σύνταξη στο μέλλον

admin