Image default
Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις : Το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση – Τι περιλαμβάνει

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στην κυβέρνηση και σχεδιάζουν το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης το οποίο αντικαθιστά την καθιερωμένη ομιλία στο πλαίσιο της ακυρωθείσας για φέτος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταρτίζουν σενάρια για τα μέτρα των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός  στη Θεσσαλονίκη.

Το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού πακέτου θα περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να μονιμοποιηθούν ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων, καθώς δεν πρέπει να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σύνεσης.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές και στους εταίρους της χώρας ότι παρεμβαίνει μεν για να στηρίξει την οικονομία, που πλήττεται λόγω κοροναϊού, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το πακέτο μέτρων

Το πακέτο των μέτρων φορολογικού χαρακτήρα που βρίσκονται στο τραπέζι και επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με το πρωθυπουργικό γραφείο περιλαμβάνει:

– Τη συνέχιση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θεσπίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουριστικό κλάδο και την οικονομία γενικότερα.

Ο ΦΠΑ έχει μειωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στις μεταφορές προσώπων, όλα τα ροφήματα της εστίασης (πλην αλκοολούχων), στο τουριστικό πακέτο και στους κινηματογράφους. Η μείωση εξετάζεται σοβαρά να ισχύσει έως και το τέλος του έτους.

– Την ανακοίνωση μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2021 μαζί με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Η επικαιροποίηση μεταφέρεται στα μέσα του επόμενου έτους και με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει σχεδιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

– Τη μείωση, έστω και οριακή, της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή αλλά πλήρη κατάργησή της.

– Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Και το συγκεκριμένο μέτρο είναι μνημονιακό κατάλοιπο και σχεδιάζεται η μείωσή του έως και την πλήρη κατάργηση.

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν εργοδότες και εργαζόμενους. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»  ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αποκάλυψε ότι με βάση στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, οι δείκτες της οικονομίας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2012.

Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως σημείωσε ο κ. Καββαθάς, απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Πού θα κριθούν οι αποφάσεις

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα κριθεί πιθανότατα το αίτημα της Ελλάδος να μην ισχύσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και να περιοριστεί πολύ χαμηλότερα με επιθυμητό στόχο το 1%.

Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναιού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.

-

Σχετικα αρθρα

Με δύο νέα εργαλεία made in USA η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

admin

Σε υψηλό επταετίας ο χρυσός λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή

admin

ΣΒΕ: Άνοδος της Ελλάδας κατά 9 θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD

admin

Wall Street : Ανοδικό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

ΕΚΤ: Στα 94 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Λήξαν το θέμα των voucher μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη

admin

Σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό- Οι «ποινές» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

admin

Διαφορετικοί τρόποι έρευνας, διαφορετικά αποτελέσματα. Γιατί;

admin

Θωμάς: Σημαντικό βήμα ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου

admin

Τα σχέδια για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

admin

ΗΠΑ-Microsoft: Έναντι 7,5 δισ.δολ. εξαγοράζει την ZeniMax Media

admin

ΕΝΦΙΑ : Δείτε ποιοι θα πληρώνουν μικρότερο φόρο

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι αλλάζει σε μισθούς, ωράριο εργασίας – Οι απώλειες και τι καλύπτει το κράτος

admin

Θεοχάρης στο BBC : Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και για τους τουρίστες – Θα λάβουμε σημαντικές προφυλάξεις

admin

ΕΟΚΕ: Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί για τον τουρισμό η πανδημία του κοροναϊού

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Αναθεωρεί τις διαδικασίες ελέγχων

admin

Καμπανάκι ΔΝΤ : Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της πανδημίας

admin