Image default
Επιχειρήσεις Σοφοκλέους 10

Η συσσώρευση συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου ήταν ήσυχες και για το ελληνικό χρηματιστήριο με τη μέση ημερήσια αξία μόλις να ξεπερνά τα €30 εκ. και το Γενικό Δείκτη να παλινδρομεί μεταξύ των 615-650 μονάδων, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο κατά 2,65% έναντι του Ιουλίου.

Το έλλειμμα θετικών καταλυτών και η συναλλακτική απαξίωση αποθαρρύνουν τους αγοραστές καθιστώντας τις 650 μονάδες ισχυρό όριο αντίστασης, ενώ την ίδια ώρα η περίτεχνη καθημερινή εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων, έστω και χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών κατά κανόνα, καθιστά την περιοχή των 610 μονάδων ισχυρό όριο στήριξης. Την ίδια ώρα, ανυδρία χαρακτηρίζει την οικονομική επικαιρότητα, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται  στο κατάλληλο μίγμα ενεργειών που θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι καθημερινές εντάσεις, θαλάσσιες και εναέριες, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Έτσι, οι ικανοποιητικές επιδόσεις της Alpha Bank σε συνδυασμό με την επικείμενη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων €11 δις. περίπου προσπεράστηκαν, αν και η Goldman Sachs εκτόξευσε την τιμή στόχο σε υπερδιπλάσιο ύψος από τα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, η συνήθως φειδωλή Citigroup θεωρεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή των μετοχών του δείκτη MSCI θα εκτοξευθούν το 2021 και η Moody’ς επισημαίνει το ανθεκτικό του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας παρά τη φετινή ισχυρή ύφεση λόγω των παρεμβάσεων από την ΕΚΤ και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει την Παρασκευή τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2ο τρίμηνο και για το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, με το ενδεχόμενο να φτάσουν διψήφιο ποσοστό να μη μπορεί να αποκλειστεί. Την ίδια ώρα, η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης αναγκάζει την κυβέρνηση να επεκτείνει επιλεκτικά τα περιοριστικά μέτρα αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επέκταση μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του δημόσιου χρέους που ίσως φτάσει το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια επανεκκίνησης της οικονομίας μετατίθενται καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα και η αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας προτάσσονται στην παρούσα φάση, με την ψυχολογία  τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών να είναι ιδιαιτέρως φειδωλές. Επομένως, η διαδικασία συσσώρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο με μικρή και ελεγχόμενη μεταβλητότητα του Γ.Δ. είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, στο βαθμό που δεν αλλάξουν τα  δεδομένα.

Την ίδια ώρα, η ύφεση στις ΗΠΑ (-31,7% στο 2ο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού) δεν έχει εμποδίσει του δείκτες της Wall Street να κινούνται ανοδικά καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ για το Nasdaq και άνοδο κατά 7,6% για το Dow Jones. Υπεύθυνες γι’ αυτές τις εξελίξεις είναι οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών με την Apple να καλπάζει καθώς η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα $ 2,1 τρις (12 ελληνικά ΑΕΠ περίπου !). Την  ίδια ώρα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil που ήταν πάντα στις τρείς πρώτες θέσεις από το 1980 ως το 2010, διαγράφεται από το δείκτη Dow Jones καθώς η μειωμένη κατανάλωση πετρελαιοειδών έχει ήδη συρρικνώσει τα μεγέθη του, ενώ η προοπτική του ενεργειακού μετασχηματισμού συνιστά μείζονα απειλή. Παράλληλα, οι συντελούμενες τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία αναγκάζουν τη Federal να δηλώσει ότι θα διατηρήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ακόμη και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2%, πολιτική που αναμένεται να υιοθετήσουν και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη και ιδιαίτερα η ΕΚΤ…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Βαράγκης: Αίτηση επικύρωσης νέας συμφωνίας εξυγίανσης

admin

Στην αγορά του Las Vegas επεκτείνεται η Mohegan

admin

Ήπειρος: Συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο των 20 εκατ. παρά την πανδημία

admin

ΗΠΑ: Η Pfizer υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή ρεμδεσιβίρης από την Gilead

admin

Intralot: Επέκταση του συμβολαίου με τη Λοταρία του New Hampshire

admin

Αλουμύλ: Προφορική συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση

admin

EY: Ακόμη μία χρονιά διάκρισης για την ΕΥ Ελλάδος στα ITR Awards

admin

H Παγκρήτια έδωσε σε δέκα μέρες όλα τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin

ΔΕΗ: Τρεις νέες υπηρεσίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών

admin

Ειδησεοφωνική: Συμμετοχή σε διαγωνισμούς έργων του Δημοσίου

admin

Σε χαμηλό διμήνου ο Γ.Δ., σε χαμηλό 4μήνου οι τράπεζες

admin

Mytilineos: Ενίσχυση της δραστηριότητας του ομίλου στα έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Υπαρκτό πρόβλημα οι υψηλές τιμές κινητής τηλεφωνίας

admin

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν και πόσο θα διαρκέσουν – Ανοιχτά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή

admin

Beta για Παπουτσάνη: Ανεβάζει την τιμή-στόχο-Κορυφαία επιλογή από small caps

admin

Intracom: Στην Cubico Ltd η K-Wind έναντι 18 εκατ. ευρώ

admin

Χ.Α. (+0,40%)-Κέρδη 1,66% στις Τράπεζες…

admin

Creta Farms: Αλλαγή ΔΣ με την ψήφο των τραπεζών

admin