Image default
Οικονομία Σοφοκλέους 10

Οκτώ μήνες-βατερλό για το Χ.Α. με 30,84% πτώση γενικού δείκτη

--

H παγκόσμια αρνητική πρωτιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που παραμένει στις 5 αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του 2020, επιβεβαιώθηκε και με το χθεσινό κλείσιμο του οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος).

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει βυθιστεί σε ποσοστό 30,84%, ενώ υπερδιπλάσιες (-63,24%) είναι οι απώλειες για τον βασικό δείκτη της αγοράς, τον τραπεζικό.

Ταυτόχρονα έχουν αφαιρεθεί 17,077 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που έχει υποχωρήσει στα 44,586 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων αλλά και οι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των δύο τελευταίων τριμήνων του 2020, αφού ο Covid-19 έχει ανατρέψει τα δεδομένα της χρονιάς.

Χρονιά χαμένη

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας μειώνει σημαντικά τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, στους τυχόν εναπομείναντες που ασχολούνται με τα καθημερινά δρώμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και καταναλωτικής διάθεσης, ενώ πέρα από τον τομέα της Υγείας, έχει άμεση επίπτωση και στον τομέα του Τουρισμού, με τη χρονιά να θεωρείται οριστικά χαμένη.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τον Αύγουστο ενισχύθηκε 2,65% και η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 850.000 ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,86%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,42%.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης έλαβαν χώρα οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, αλλά για τις ελληνικές μετοχές η αναδιάρθρωση που είχε γίνει στις 20 Αυγούστου δεν είχε ελληνικό ενδιαφέρον.

Μερισματική απόδοση

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Citigroup με έκθεσή του διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά εμφανίζει την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς (αναφέρεται στις αγορές που παρακολουθεί ο MSCΙ), η οποία και τοποθετείται για το 2020 στο 5,8%, όταν η μερισματική απόδοση για την ευρωπαϊκή αγορά συνολικά διαμορφώνεται στο 2,9%, για τις ΗΠΑ στο 1,6% και για τις αναδυόμενες αγορές στο 2,2%. Αλλά σε αυτήν την εικόνα θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη σημαντική πτώση των αποτιμήσεων.

Το πλήγμα στον τουρισμό αποτιμά η Moody’s

Οι επενδυτικοί δρώντες παρακολουθούν τη πρωτοφανή πτώση του τουρισμού, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να εκτιμά ότι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν του 2020. Βέβαια, όπως ανέφερε ο οίκος, η αξιολόγηση των χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα, είναι ανθεκτική, χάρη στην προσαρμογή που έκαναν τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική στήριξη από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ο οίκος τονίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, στο δημόσιο χρέος και στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά προσθέτει ότι η ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείται.

Σχετικα αρθρα

Φοροελαφρύνσεις : Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020

admin

Αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν στο Δημόσιο σχολάζουσες κληρονομιές

admin

Κοροναϊός : H Κομισιόν θα προτείνει νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την πανδημία

admin

Τιμές τροφίμων: Που οφείλονται οι αλλαγές των τελευταίων ετών

admin

Bloomberg: Θα σώσουν οι τουρίστες την οικονομία της Ελλάδας;

admin

Ακίνητα: Χωρίς πρόστιμο έως 31/03 οι δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών στους Δήμους

admin

Ανοδος και ρεκόρ δεκαετιών σε επιδόσεις τριμήνου για τη Wall Street

admin

Πού και πώς θα γίνει μείωση φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Συνάντηση Τζεντιλόνι – Σταϊκούρα: Στο τραπέζι οι εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης

admin

Κόκκινα δάνεια : Στόχος μας η διάθεση βιώσιμων λύσεων αναφέρουν τα funds

admin

Από το 2021 σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα τα δίκτυα 5G

admin

ΥΠΕΝ: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

admin

Τουρισμός : Οι διμερείς συμφωνίες στο τραπέζι και η άρση του lockdown

admin

«Καυτή» εβδομάδα για τα 1,5 τρισ. από Ταμείο Ανάκαμψης, ESM και ΕΤΕπ

admin

Αντικειμενικές αξίες : Λύνεται ο «γρίφος» με τις τρελές αυξήσεις στις τιμές ακινήτων

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Χ. Μεγάλου: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος

admin

Forthnet: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις πιστώτριες τράπεζες και BC Partners

admin