Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Goldman Sachs: Η νέα έξαρση της πανδημίας εκτροχιάζει την ανάκαμψη

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορoνοϊού αναμένεται να περιορίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης από τη βαθιά ύφεση του β’ τριμήνου, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της και εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία της περιοχής αναμένεται στα τέλη του 2021.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με τα ημερήσια στοιχεία σε Ισπανία και Γαλλία να πλησιάζουν τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα μέσα Απριλίου, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν σε Γερμανία και Ιταλία, οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά και εκεί. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει να ξανανοίγουν τις οικονομίες τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υιοθετήσει νέα μέτρα περιορισμού. Αυτό οδηγεί την Goldman Sachs να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο, στο 8% από 8,9%, κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ-Covid επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Οι κίνδυνοι γύρω από αυτήν την πρόβλεψη είναι αμφίδρομοι: αν και στο τρίτο τρίμηνο τα μέτρα περιορισμού πιθανότατα θα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος του κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ταχύτερη ανάκαμψη στο τρίμηνο.

Στα αρνητικά, ένα πιθανό lockdown που θα μοιάζει περισσότερο με αυτό που είδαμε νωρίτερα μέσα στο έτος, θα μπορούσε να “χτυπήσει” σημαντικά την ανάπτυξη τόσο στο γ’ όσο και στο δ’ τρίμηνο. Αν και οι κίνδυνοι γύρω από την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι σημαντικοί, όπως επισημαίνει, διατηρεί την εκτίμησή της ότι η ευρωζώνη είναι σε σχετικά καλή θέση για να χειριστεί το δεύτερο κύμα, διατηρώντας την Ευρώπη σε τροχιά για μια ομαλότερη ανάκαμψη από την κρίση από ό, τι άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ένας λόγος που η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί την εποικοδομητική της άποψη για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που πιθανότατα αντικατοπτρίζει τη διενέργεια περισσότερων τεστ, τη χαμηλότερη μέση ηλικία των ανθρώπων που νοσούν και την καλύτερη θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις δεν επέλεξαν αυστηρό lockdown για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά βασίστηκαν στην κοινωνική αποστασιοποίηση, στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε τοπικά μέτρα περιορισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η G.S πιστεύει ότι η πρόκληση για την επιστροφή σε εθνικού επιπέδου lockdowns είναι υψηλή και η ανάλυσή της υποδηλώνει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την πανδημία με πολύ χαμηλότερο οικονομικό κόστος από ό,τι τον Μάρτιο / Απρίλιο.

Επιπλέον, οι δημοσιονομικές πολιτικές στηρίζουν την ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης. Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας – τα οποία υπήρξαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στον περιορισμό των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης – φαίνεται πως θα επεκταθούν (εκτός από την Ισπανία όπου το πρόγραμμα πιθανότατα θα λήξει φέτος). Ως αποτέλεσμα, θα σημειωθεί μόνο σταδιακή αύξηση της ανεργίας κατά τα επόμενα τρίμηνα, η οποία θα βοηθήσει στη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στη μείωση της ζημιάς στην αγορά εργασίας μεσοπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προσθέτουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αυτές οι δημοσιονομικές προσπάθειες υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο και αναμένεται να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, η Goldman Sachs αναφέρει πως παρ’ όλο που οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ καθώς και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης θα κλείσουν αποτελεσματικά τα κενά χρηματοδότησης των χωρών της ευρωπεριφέρειας για τα επόμενα 2-3 χρόνια, οι κυβερνήσεις των χωρών του Νότου θα πρέπει τελικά να επιδιώξουν μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Εκτιμά ότι κάποια στιγμή η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να επιτύχουν μια σωρευτική προσαρμογή ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ για να σταθεροποιήσουν τους δείκτες χρέους τους με τα τρέχοντα επιτόκια. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι μια τέτοια προσαρμογή θα είναι ένα δύσκολο έργο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S οι κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν τη ζημιά στην ανάπτυξη, αναβάλλοντας την προσαρμογή έως ότου ωριμάσει η ανάκαμψη, προχωρώντας σταδιακά σε μέτρα.

Σχετικα αρθρα

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Με μικτές τάσεις το κλείσιμο της Wall Street

admin

Αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια

admin

Διαφωνία Μέρκελ – Κουρτς για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Κτηματολόγιο: 1η Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στο δήμο της Αθήνας

admin

Πορτοκαλί συναγερμός στο μεταναστευτικό

admin

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης

admin

Ποιος είναι ο «Τσιόδρας της Οικονομίας» που θα αναλάβει το πακέτο των 32 δισ. ευρώ

admin

Η πανδημία «λάβωσε» τις γερμανικές εξαγωγές -Πτώση 11,8% τον Μάρτιο

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Σταϊκούρας: Περισσότερες επιχειρήσεις στον β’ κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά του φόρου – Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν πληρώσει

admin

Bitcoin : Έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων

admin

Συνταξιούχοι: Ποιοι και πότε θα μοιραστούν 1,55 δισ. ευρώ

admin

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

O Tζεφ Μπέζος πιο πλούσιος από ποτέ – Η αμύθητη περιουσία του

admin

XA:Χωρίς κατεύθυνση…

admin