Image default
BLOOMBERG

Νέος πονοκέφαλος για την McDonald’s: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για φυλετικές διακρίσεις

Αγωγή εναντίον της McDonald’s Corp. κατέθεσαν πάνω από 50 έγχρωμοι πρώην δικαιοδόχοι της εταιρείας στις ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζονται ότι απομακρύνθηκαν από την γνωστή αλυσίδα εστίασης, αφού προηγουμένως τους ώθησε να ανοίξουν καταστήματα σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα και αρνήθηκε να τους παράσχει οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε λευκούς δικαιοδόχους.

Οι μαύροι δικαιοδόχοι οδηγήθηκαν προς το κέντρο της πόλης και αστικές περιοχές με χαμηλές πωλήσεις και υψηλό κόστος ασφάλισης, ενώ παράλληλα απορρίφθηκε το αίτημα τους για ευνοϊκούς όρους franchise επειδή η McDonald’s βαθμολόγησε άδικα της απόδοση τους, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο.  

Οι 52 δικαιοδόχοι διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους περίπου 5 εκατ. δολαρίων για καθένα από τα 200 και πλέον καταστήματα που διαχειρίζονταν.

Η McDonald’s υποστήριξε σε δήλωση της την Τρίτη πως αρνείται κατηγορικά τις καταγγελίες ότι οι franchisees δεν κατάφεραν να επιτύχουν λόγω των διακρίσεων στην πολιτική της εταιρείας.

«Αυτές οι κατηγορίες έρχονται σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουμε ως οργανισμός και ως εταίροι σε κοινότητες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η McDonald’s επισήμανε τον Ιούλιο ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση του ρατσισμού, θέτοντας επί τάπητος οποιαδήποτε προκατάληψη στις προσλήψεις, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των υψηλόβαθμων στελεχών της και κάνοντας περισσότερες ενέργειες για να προσελκύσει διαφόρων κατηγοριών franchisees.

Το κίνημα Black Lives Matter, ενώ αρχικά εστίασε στην κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, επεκτάθηκε και στις εταιρικές ευθύνες για θέματα φυλετικής ισότητας. Την Δευτέρα, οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας ψήφισαν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις εταιρίες να συμπεριλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό έγχρωμων ατόμων στα διοικητικά τους συμβούλια. 

Η McDonald’s δέχτηκε πυρά τα τελευταία χρόνια επειδή φέρεται να μην απέτρεψε την εκτεταμένη σεξουαλική παρενόχληση στα εστιατόρια της και έκανε ελάχιστα για την προστασία των εργαζομένων της από τον Covid-19, καθώς και από βίαιους πελάτες. Η εταιρεία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Steve Easterbrook καθώς προσπαθεί να διεκδικήσει την επιστροφή  37 εκατ. δολαρίων της  αποζημίωσής του, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλικές σχέσεις με υφισταμένους του.

Χαμηλότερες πωλήσεις

 «Για πολλές δεκαετίες, η αδίστακτη, μονόπλευρη διαπραγμάτευση της McDonald’s οδήγησε τους μαύρους στα παλαιότερα, πιο φτωχά καταστήματα, στις σκληρότερες γειτονιές, τις οποίες συστηματικά απέρριπταν οι λευκοί δικαιοδόχοι», υποστήριξαν οι δικηγόροι των μαύρων, Ferraro Law Firm με έδρα το Μαϊάμι. «Αυτή η εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα επέκτασης και ανάπτυξης, πολύ συχνά δημιουργούσε μια αλυσίδα γεγονότων – χαμηλή ταμειακή ροή, μειωμένα ίδια κεφάλαια, χρέη και πτωχεύσεις- που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή».

Οι μέσες ετήσιες πωλήσεις 2 εκατομμυρίων δολαρίων από μαύρους franchisees ήταν λιγότερες από τα μέσα έσοδα των καταστημάτων McDonald’s διεθνώς, που κυμαινόταν στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια από το 2011 ως το 2016 και στα 2,9 εκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με την εταιρία Ferraro.

Το ιστορικά υψηλό ρεκόρ των 400 μαύρων franchisees που είχε η αλυσίδα το 1998 έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 200 σήμερα, καθώς οι εισπράξεις λιγοστεύουν, ανέφεραν οι franchisees στην αγωγή τους. 

Η McDonalds δήλωσε ότι οι μαύροι δικαιοδόχοι διευθύνουν εστιατόρια σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα τόνισε ότι “ενώ η McDonald’s μπορεί να προτείνει τοποθεσίες, η τελική επιλογή της τοποθεσίας γίνεται από τους franchisees».

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ενοποίηση στον συνολικό αριθμό των franchise σε όλες τις δημογραφικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, και ότι «η συνολική εκπροσώπηση των μαύρων δικαιοδόχων στο σύστημα της McDonald’s είναι γενικά αμετάβλητη».

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι κάποιοι από τους ενάγοντες είναι δικαιοδόχοι οι οποίοι υπήρξαν μέλη του συστήματος της εταιρείας για περισσότερα από 20 έτη, και αποχώρησαν αφού εξασφάλισαν σημαντικά ετήσια κέρδη.

Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη

Σχετικα αρθρα

Μεγάλη αλυσίδα εστίασης κλείνει 91 εστιατόρια – Χάνονται 1.900 θέσεις εργασίας

admin

Κοντά σε νέο ρεκόρ ο χρυσός, εκτοξεύεται και το ασήμι

admin

Η σημασία της μάσκας στην μετάδοση του ιού μέσα από το παράδειγμα των Starbucks

admin

HSBC: Γιατί η τράπεζα σταμάτησε προσωρινά τις αναρτήσεις στα social media

admin

Ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις – Σε ποιες χώρες εστιάζουν

admin

Αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2016

admin

Επιστροφή στα κέρδη για την H&M

admin

Estee Lauder: Οι αλλαγές και οι νέες κινήσεις της εταιρείας με φόντο την κριτική περί ρατσισμού

admin

Κώδωνα κινδύνου για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς κρούουν Unilever, Procter & Gamble, Carrefour και άλλοι κολοσσοί του λιανεμπορίου

admin

Unilever: Εκτίναξη πωλήσεων από αντισηπτικά και παγωτά μέσα στην πανδημία

admin

Η νέα, πρωτότυπη εφαρμογή του δισεκατομμυριούχου που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των social media

admin

Τα δύο αδέλφια που «στοιχημάτισαν» στην William Hill και κέρδισαν 220 εκατ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Πάνω από τα 2.000 δολάρια επιστρέφει ο χρυσός

admin

Τζεφ Μπέζος: Πιέσεις στον μεγιστάνα για τη διάσωση των παγιδευμένων ναυτικών

admin

Μία ακόμη αλυσίδα εστίασης κλείνει 30 καταστήματα και κόβει τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας

admin

ΗΠΑ: Τα δύο εκλογικά σενάρια που «τρομάζουν» τις παγκόσμιες αγορές

admin

Η British Airways αποσύρει τα Boeing 747 από το στόλο της

admin

Tesla: Εισέρχεται στο «club» S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου

admin