Image default
Οικονομία

ΕΕΑ: Άμεση ανάγκη ματαίωσης των πλειστηριασμών για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες

Τη ματαίωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όσους έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι πρέπει να σταματήσουν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου προστατευτικού πλαισίου.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής:

“… μέχρι πρότινος, ένα από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, ήταν και αυτό της ματαίωσης των πλειστηριασμών.

Ωστόσο, κατόπιν παύσης της ισχύος του ανωτέρω μέτρου, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, και δη την 02η.09.2020, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 300 πλειστηριασμοί. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να λάβουν χώρα έως το τέλος του έτους, αγγίζουν τον πρωτοφανή αριθμό των 7.000 (περίπου), ενώ παράλληλα εκκρεμεί ο επαναπροσδιορισμός, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, όσων πλειστηριασμών ματαιώθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του ανωτέρω έκτακτου μέτρου.

Στο ως άνω πλαίσιο, μεγάλος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί ένεκα της παύσης ισχύος του ανωτέρω μέτρου, και της συνακόλουθης επανόδου στη διενέργεια των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά οφειλετών. Και τούτο διότι, για την πλειοψηφία των οφειλετών αυτών, οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό, εν μέσω της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας, δεν είναι δυνατή η επάνοδος στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

Επισημαίνεται δε, ότι μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2021 -ότε και θα ξεκινήσει η ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου (Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας), που θα προβλέπει την αγορά της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη από έναν ιδιωτικό φορέα και θα εξασφαλίζει την παραμονή του στην κατοικία του για 12 έτη- ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι και θα κληθούν να εγκαταλείψουν την εστία τους, μη δυνάμενοι να διασφαλίσουν έστω τη διαμονή τους. Πολλώ δε μάλλον, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επώδυνες συνέπειες της έξωσης.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι, όσοι ανήκουν στις κοινωνικά και οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες ομάδες εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, εξακολουθούν να χρήζουν προστασίας, καθώς δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί τα καταστροφικά αποτελέσματα της πανδημίας. Η προστασία αυτή, θα είναι αποτελεσματική μόνο με την επέκταση της ισχύος του μέτρου της ματαίωσης των πλειστηριασμών, η οποία να αφορά στην πρώτη κατοικία, μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου προαναφερόμενου προστατευτικού πλαισίου, προκειμένου να προσφερθεί στους οικονομικά πληγέντες οφειλέτες ανακούφιση, τουλάχιστον όσον αφορά την κύρια στέγη τους”.

--

Σχετικα αρθρα

Κτηματολόγιο : Σε ποιες περιοχές έχει δοθεί παράταση – Μέχρι πότε είναι οι αιτήσεις

admin

Moody’s: Παροδικό το σοκ του κοροναϊου, βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδας

admin

Βρούτσης: Σήμερα ανακοινώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες έκλεισε η αγορά

admin

Κοροναϊός : Ολόκληρη η λίστα με τις επιχειρήσεις που κλείνουν

admin

Πέτσας : Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τις πρώτες χώρες που θα στείλουν τουρίστες

admin

«Βουλιάζει» το χρηματιστήριο στο Τόκιο μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

admin

Ανασφάλιστα οχήματα : Έρχεται μηχανισμός για εντοπισμό τους

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Ποια σημεία του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Η ΕΚΤ δεν θεωρεί σκόπιμη την καθιέρωση κρυπτονομίσματος

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για 800 ευρώ, μείωση ενοικίου, επιστρεπτέα προκαταβολή και επίδομα ανεργίας

admin

Παρεμπόριο: Πρόστιμα ύψους 28.800 ευρώ -Καταστράφηκαν χιλιάδες είδη

admin

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

admin

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στις εξωτερικές πιέσεις.

admin

Nielsen: Αυξημένος κατά 11,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων το α’ 4μηνο

admin

Ecofin: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση – Αναζητά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

admin