Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΚΕΦιΜ:Αμεση μείωση φορολογίας

Δύο στους τρεις οικονομολόγους του Πάνελ προκρίνουν τη μείωση της άμεσης φορολογίας για την ανακούφιση κυρίως της μεσαίας τάξης, έναντι της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Στη σχετική ερώτηση του μήνα Αυγούστου απάντησαν συνολικά 47 μέλη του Πάνελ, οι οποίοι όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω γραφήματα, στη μεγάλη τους πλειονότητα (64%), προκρίνουν την επιλογή της μείωσης των άμεσων φόρων, ενώ το 21% διαφωνεί με αυτήν. Το 15% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών. 

Ερώτηση: Η μείωση της άμεσης φορολογίας για την ανακούφιση κυρίως της μεσαίας τάξης πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι ανάλογης μείωσης των έμμεσων φόρων.

(Ψήφος: 1= Διαφωνώ απολύτως, 5=Συμφωνώ απολύτως & Βαθμός βεβαιότητας: 1=Καθόλου βέβαιος-α, 5=Απολύτως βέβαιος-α).

ΟνοματεπώνυμοΦορέαςΨήφοςΒαθμός βεβαιότηταςΕπεξηγηματικό σχόλιο
Δημήτρης ΒαγιανόςLondon School of Economics55
Ιωάννης ΒενέτηςΠανεπιστήμιο Πατρών54Με δεδομένη την κουλτούρα φοροδιαφυγής/αποφυγής (για την οποία διαχρονικά και παρά τη μερική αντιμετώπιση του φαινομένου μετά το 2010, κύριος υπεύθυνος είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις) και την συνεχή επιβάρυνση για δημοσιονομικούς λόγους (υπάρχουν ακόμη;), η ελάφρυνση είναι αναγκαία.
Χάρης ΒλάδοςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας55Η μείωση της άμεσης φορολογίας πρέπει να είναι σημαντική και άμεση, εστιασμένη στον χώρο της παραγωγής (για εργαζόμενους και εργοδότες). Η μείωση των έμμεσων φόρων, των φόρων κατανάλωσης και περιουσίας, πρέπει να γίνει μονάχα στον βαθμό που δεν θέτει σε κίνδυνο την ήδη δοκιμαζόμενη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Μανόλης ΓαλενιανόςRoyal Holloway, University of London44
Σωτήρης ΓεωργανάςCity, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου43Είναι περίπλοκο ζήτημα. Αν μεσαία τάξη είναι αυτή που βγαίνει από τα επίσημα φορολογικά στοιχεία (εισόδημα γύρω στα 1.000 ευρώ μηνιαίως) η φορολογία δεν είναι πολύ υψηλή . Έχουμε όμως σαφή στοιχεία ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αν η μεσαία τάξη δήλωνε τα πραγματικά της εισοδήματα θα ήταν μάλλον αρκετά βαριά η φορολογία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να φορολογούνται οι Έλληνες δίκαια σύμφωνα με αυτά που πραγματικά βγάζουν, και αυτό σημαίνει κάποια ελάφρυνση στην φορολογική κλίμακα.
Νίκος ΓεωργαντζήςBurgundy School of Business, Dijon-Γαλλία55Ο άμεσος φόρος είναι γενικά πιο αποτελεσματικός στο να στοχεύει σε μια συγκεκριμένου τύπου ανακατανομή του πλούτου.
Δημήτρης ΓεωργούτσοςΟικονομικό Πανεπίστημιο Αθηνών24Σε περιόδους αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές, η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της άμεσης φορολογίας θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση της αποταμίευσης και όχι για τη τόνωση της ζήτησης. Επιπλέον, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια απόφαση. Αντίθετα, η επιλεκτική μείωση των έμμεσων φόρων μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Χρήστος ΓκενάκοςUniversity of Cambridge και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών55
Περικλής ΓκόγκαςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης44
Δημήτρης ΔεμέκαςInstitute of Global Affairs, LSE; Special Adviser to the Bank of England; independent consultant14Στην παρούσα κατάσταση ύφεσης και υψηλής ανεργίας, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μείωση των εργατικών εισφορών και των φόρων κατανάλωσης για να τονωθεί η απασχόληση και η κατανάλωση. Η μείωση των άμεσων φόρων μπορεί να ακολουθήσει.
Ανδρέας ΔριχούτηςΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών24Η μείωση της έμμεσης φορολογίας θα έχει άμεση επίδραση, ενώ η μείωση της άμεσης φορολογίας έχει χρονική υστέρηση.
Παναγιώτης ΕυαγγελόπουλοςΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου35Το πρόβλημα είναι ότι τόσο η άμεση, όσο και η έμμεση φορολογία είναι επαχθέστατες και χρήζουν άμεσων και δραστικών μειώσεων ταυτόχρονα.
Μάριος ΖαχαριάδηςΠανεπιστήμιο Κύπρου44
Πάνος ΚαζάκοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομότιμος καθηγητής32Αδυνατώ να απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα όπως τίθεται, διότι (α) εμποδίζει τη συζήτηση των trade-offs και πιθανών ενδιάμεσων λύσεων πέραν του «ή αυτό ή εκείνο», (β) παραβλέπει το πρόβλημα της δομής των φόρων, επομένως, το ερώτημα ποιοι συντελεστές πρέπει να μειωθούν, και (γ) η έννοια της “μεσαίας τάξης” περιλαμβάνει ετερόκλητα στοιχεία. Με κριτήριο το εισόδημα (βλ. ΟΟΣΑ) περιλαμβάνει δημόσιους υπάλληλους, δικαστικούς, συνταξιούχους κ.α. Με τον τρόπο αυτό δεν αποσαφηνίζονται οι σκοποί της μείωσης της άμεσης ή έμμεσης φορολογίας.
Λουκάς ΚαραμπαρμπούνηςUniversity of Minnesota, Federal Reserve Bank of Minneapolis, NBER, and CEPR55
Αλέξανδρος ΚοντονίκαςUniversity of Essex24
Χρήστος ΚωτσόγιαννηςUniversity of Exeter44Χρειάζεται νομίζω να ορίσετε τη “μεσαία τάξη”. Σίγουρα χρειάζεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση και όχι να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές στην ήδη υπάρχουσα φορολογική βάση.
Σπύρος ΛαπατσιώραςΠανεπιστήμιο Κρήτης15
Παναγιώτης ΛιαργκόβαςΚέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου55
Ελένη ΛουρήΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών44
Μίλτος ΜακρήςUniversity of Kent54Η μείωση όμως πρέπει να γίνει με τρόπο που να ωφεληθούν και οι χαμηλόμισθοι, που επίσης έχουν υποστεί πολλές ζημιές τα τελευταία χρόνια. Επίσης, θα πρέπει το φορολογικό σύστημα να απλοποιηθεί με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική αναδιανομή εισοδήματος χωρίς να ζημιώνονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Έπειτα, μπορεί να γίνει και μείωση των έμμεσων φόρων.
Μάνος ΜατσαγγάνηςΠολυτεχνείο Μιλάνου35Γενικά μιλώντας, οι χώρες με υψηλότερη φορολογία έχουν δυναμικότερη οικονομία και ευτυχέστερους κατοίκους. Αλλού είναι το πρόβλημα: πώς το φορολογικό βάρος θα μετατοπιστεί από την εργασία και την παραγωγή, στην περιουσία και στην (ρυπογόνα) κατανάλωση, και πώς θα αποκτήσουμε εκείνες τις δημόσιες υπηρεσίες (πχ. επαγγελματικής κατάρτισης) που επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Μιχάλης ΜητσόπουλοςΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών55
Στέλιος ΜιχαλόπουλοςBrown University, CEPR and NBER54
Γεώργιος Κ. ΜπήτροςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών15Εκτιμώ ότι σε μεγάλη πλειονότητα μεταξύ μας συμφωνούμε πως οι προτεραιότητες είναι η οικονομία της χώρας να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και οι ελληνικές επιχειρήσεις να στραφούν στις εξαγωγές και να κερδίσουν μερίδια στις εγχώριες αγορές. Αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, τότε όλοι όσοι ανήκουμε στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα μπορούμε να περιμένουμε, και να προηγηθεί η μείωση των έμμεσων φόρων ώστε να μειωθεί το σχετικό κόστος της ενέργειας και των άλλων ενδιάμεσων παραγωγικών εισροών. Η μείωση της άμεσης φορολογίας είναι καιρός να προέλθει από τη γενίκευση της φορολογικής βάσης και τη μείωση των δημόσιων δαπανών σε δραστηριότητες που δεν αφορούν την παραγωγή και τη διάθεση δημόσιων αγαθών.
Δάφνη ΝικολίτσαΠανεπιστήμιο Κρήτης33
Μάνθος ΝτελήςMontpellier Business School35Both are important under certain conditions.
Μιράντα ΞαφάCIGI, ΚΕΦίΜ55Η έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος εμποδίζει την προσέλκυση υψηλά αμειβόμενων στελεχών σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αναστάσιος ΞεπαπαδέαςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – University of Bologna34Η μεσαία τάξη – υπάρχει ανάγκη ακριβούς ορισμού της – είναι ετερογενής ως προς την φορολόγηση. Ένα μέρος της φορολογείται και ενδεχομένως να χρειάζεται ανακούφιση, ένα άλλο μέρος της – μεγάλο(;) – δεν φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Υπάρχει ανάγκη σωστού καταμερισμού μεταξύ αμέσων και εμμέσων φόρων, επειδή μείωση των εμμέσων φόρων θα ωφελήσει συγκριτικά χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Η φορολογική ανακούφιση της μεσαίας δεν πρέπει να γίνει πανάκεια θεωρώντας ότι αυτή είναι ομογενής. Στόχος πρέπει να είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών από όλους.
Νίκος ΟικονομίδηςStern School of Business, NYU44Σήμερα οι φόροι στην Ελλάδα είναι τεράστιοι γιατί συντηρούν ένα τεράστιο πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος. Χρειαζόμαστε σημαντική μείωση και των αμέσων και των έμμεσων φόρων, με ταυτόχρονη μείωση του μεγέθους του κράτους. Είναι σημαντικό να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Σήμερα ένα τρίτο των φόρων δεν πληρώνονται. Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τους φόρους στην εργασία (εργαζομένου και εργοδότη). Επίσης πρέπει να μειώσουμε τους άμεσους φόρους για να μπορεί η μεσαία τάξη να αποταμιεύει και να επενδύει. Και πρέπει επιτέλους να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Θεόδωρος ΠαλυβόςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών54
Γεώργιος ΠάνοςUniversity of Glasgow44
Θεολόγος ΠαντελίδηςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας55
Αθανάσιος Π. ΠαπαδόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης55Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα έχει θετικές συνέπειες στην κατανάλωση και στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους.
Εύη ΠαππάUniversidad Carlos III de Madrid45Η μείωση της άμεσης φορολογίας για τη μεσαία τάξη, εκτός από την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και τη μείωση της παραοικονομίας, θα λειτουργούσε επίσης ως τρόπος μείωσης της ανισότητας. Από την άλλη πλευρά, η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά θα ευνοούσε κυρίως τους καταναλωτές με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και όχι τόσο τη μεσαία τάξη. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ, εκτός εάν ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των αρχικών τιμών των παραγωγών (αύξηση του markup) χωρίς κανένα αποτέλεσμα στην κατανάλωση.
Στέλιος ΠερράκηςConcordia University35Δεν μπορεί να δοθεί μονοσήμαντη απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση, αφού εξαρτάται από το ποιοι φόροι θα μειωθούν – είτε άμεσοι, είτε έμμεσοι. Για παράδειγμα, μερικοί έμμεσοι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν (πχ. για ρυπογόνο παραγωγή ή κατανάλωση), παράλληλα με μια γενική μείωση του ΦΠΑ σε όλη την κατανάλωση και όχι μόνο σε ορισμένους κλάδους (πχ. εστίαση) που εξυπηρετούν οργανωμένα συμφέροντα. Το ίδιο και με την άμεση φορολογία. Πως θα μειωθεί; Με αύξηση του αφορολογήτου ορίου; Με ελάττωση των συντελεστών; Κλπ, κλπ.
Παναγιώτης ΠετράκηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών25Τα πρόσφατα λάθη δεν διορθώνονται εύκολα .Το timing έχει μεγάλη σημασία.
Ιορδάνης (Jordan) ΠέτσαςKania School of Management, University of Scranton, PA, USA44
Βασιλική ΣκρέταUniversity College London, UT Austin and CEPR44
Γιώργος ΣταματόπουλοςΠανεπιστήμιο Κρήτης55
Θανάσης ΣτέγγοςUniversity of Guelph24Beyond the progressive nature of reducing indirect taxes, such a reduction would boost consumer spending more than a similar reduction of direct taxes (a regressive measure).
Αθανάσιος ΤαγκαλάκηςΠανεπιστήμιο Πατρών44
Κωνσταντίνος ΤατσιράμοςUniversity of Luxembourg, LISER and IZA45Η μείωση της άμεσης φορολογίας, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, θα πρέπει να συνδυαστεί και με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να μπορέσει να αλλάξει και η σχέση μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Μιχάλης ΧαλιάσοςGoethe University Frankfurt και CEPR24Σε αυτή τη φάση, θεωρώ ότι χρειάζεται να τονώσουμε την κατανάλωση όλων των εισοδηματικών ομάδων με χρήση πόρων που αποταμιεύθηκαν λόγω του εγκλεισμού. Θεωρώ ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα δεν είναι η αποθάρρυνση προσφοράς εργασίας ή η ανεπαρκής αποταμίευση της μεσαίας τάξης, αλλά η μειωμένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών ευρύτερα.
Γιώργος ΧαντζηνικολάουΤράπεζα Πειραιώς, Χρηματιστήριο, Ένωση Τραπεζών24Δεν είμαι ειδικός στα φορολογικά, αλλά μου φαίνεται πως μια μείωση των έμμεσων φόρων θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα γιατί είναι πιο δίκαιη, καθώς θα επηρεάσει όλους.
Δημήτριος ΧατζηνικολάουΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων55Πρέπει να μειωθούν οι οριακοί φορολογικοί συντελεστές, όπως διδάσκουν τα Οικονομικά της Προσφοράς. Ταυτοχρόνως, πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ για να τονωθεί και η ζήτηση. Για ν’ αντέξει ο προϋπολογισμός, οι εθνικώς επιζήμιες δαπάνες (κτίσιμο τεμενών, επιδόματα σε παράνομους μετανάστες κλπ) πρέπει πάραυτα να καταργηθούν.
Γιώργος ΧορταρέαςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχετικα αρθρα

Lufthansa: Διπλασιάζει τις πτήσεις προς Αθήνα από Φρανκφούρτη- Μόναχο

admin

Το 50% ξεμένει από λεφτά πριν το τέλος του μήνα

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

admin

Χρυσές μπίζνες με μεταχειρισμένα ρούχα

admin

Το ράλι των ομολόγων και το νέο QE

admin

ΤAZ: Στις πλάτες των δισέγγονων τα χρέη προπαππούδων στην Ελλάδα

admin

Ρυθμίσεις με «κούρεμα» και σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες

admin

Εθνική: Πόσο θα αγοράσουν οι ξένοι;

admin

O φαύλος κύκλος από «credit booms»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με μεγάλες απώλειες

admin

Η άνοδος της Ευρώπη δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΔΝΤ:Αυστηρές συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά, καλά νέα για τράπεζες

admin

Φόροι : Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι έχουμε να πληρώσουμε

admin

Χρηματιστήριο : Οριακή άνοδος την Πέμπτη

admin

Κοροναϊός : Βήμα-βήμα πώς θα ανοίξουν μαγαζιά και εστιατόρια

admin

Η έξοδος του Ολλάντ ευκαιρία για τον Βαλλς

admin

Μια δημόσια επένδυση στην Παιδεία κι ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον

admin

Καταργούνται οι ασφαλιστικές διακρίσεις σε βάρος των μετόχων – οδηγών των ΚΤΕΛ

admin