H επενδυτική άπνοια επικράτησε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και τη βύθιση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία του κορονοϊού δημιουργούν ένα κοκτέϊλ ανησυχίας στην εγχώρια αγορά.
Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,75% και η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 44,965 δις ευρώ.
Η αγορά συνεχίζει την συσσώρευση στο εύρος στο 610-650 μονάδων καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα.
Στη τελευταία συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας ασκήθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και ειδικότερα σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-2,26%) και EUROBANK ( -1,48%) ενώ αμετάβλητες έκλεισαν ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν απώλειες στον ΟΤΕ (-3,64%), MOTOR OIL (-2,3%), COCA COLA (-1,99%),ενώ ανοδικά έκλεισε η ΔΕΗ στο +2,66% μετά και την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA στα επίπεδα των 850-900 εκατ. ευρώ.
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό Δείκτη στο +1,26% και το Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες με ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-2,34%), ALPHA ( -2,21%) αλλά και τις απώλειες(-2,6%) της COCA COLA HBC, ο τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας (-1,91%) και ο Γενικός Δείκτης στο -0,94%.
Στις 15:00 το μεσημέρι εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως σε MOTOR OIL, COCA COLA, ΟΠΑΠ και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,05% στις 639,29 μονάδες έχοντας υψηλό στις 644,72 μονάδες και χαμηλό 638,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,44 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες. Πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η ALPHA διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 588.000 ευρώ και ο ΟΤΕ 333.000 τεμάχια αξίας 4,6 εκατ. ευρώ..
-