Image default
Επιχειρήσεις Σοφοκλέους 10

Οι αρκούδες οδηγούν το Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου περιέλαβαν δύο σημαντικές αναγγελίες στο οικονομικό περιβάλλον: την υψηλή αλλά αναμενόμενη αρνητική επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο, το -15,2% δηλαδή, αλλά και την μεγάλη υπερκάλυψη κατά 7,2 φορές της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο μόλις 1,187%.

Το πρώτο δεδομένο, απαιτεί τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ΑΕΠ στο 2ο εξάμηνο, προκειμένου να περιοριστεί η ετήσια ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό, εξέλιξη που δύσκολα θα επιτευχθεί εν μέσω του ενδεχομένου αυξημένου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας αλλά και των αβεβαιοτήτων λόγω της γεωπολιτικής έντασης στην Α. Μεσόγειο.

Το δεύτερο δεδομένο συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης σε σχέση με τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς συνεχίζεται η πρόθυμη ανταπόκριση των δανειστών για την αναδιάρθρωση ή επέκταση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Με αυτά τα δεδομένα, το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αμετάβλητο. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με συνέπεια τη διατήρηση της  συναλλακτικής απαξίωσης. Με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί βαρίδι καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει  σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το Γ.Δ. που δεν συγχρονίστηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες.

Αντιθέτως, η διορθωτική κίνησή του ενθάρρυνε ρευστοποιήσεις οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 630 μονάδες με τα φοβικά σύνδρομα να επανέρχονται ενόσω απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες που θα αναβάθμιζαν την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα, η μεταβλητότητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street όπως προκύπτει και από τις επιδόσεις του δείκτη Vix. Μάλιστα, η αποκάλυψη της υπέρμετρης χρήσης των ύψους $ 100 δις. call options επί των τεχνολογικών κολοσσών από τον ιαπωνικό κολοσσό Softbank, κατέδειξε ότι η επενδυτική φυσιογνωμία των αγορών έχει αμετάθετα μετατοπιστεί προς κατευθύνσεις όπου συναλλαγές αυξημένου επενδυτικού κινδύνου μπορούν  να οδηγήσουν σε απρόβλεπτο συστημικό κίνδυνο.

Ωστόσο, η ευέλικτη αμερικανική συνταγή πετυχαίνει να δημιουργήσει αυξημένο αριθμό θέσεων εργασίας οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας στο 8,4% τον Αύγουστο, συμβάλλοντας στη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον Ντόναλντ Τράμπ από τον Τζο Μπάιντεν.

Στην Ευρώπη, η επενδυτική κοινότητα αναμένει τις ανακοινώσεις από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλείται να δώσει το στίγμα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής ενόσω η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμη εγκλωβισμένη σε υφεσιακό σκηνικό. 

Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και Οργανισμού Λιμένος Πάτρας για την προώθηση του LNG bunkering

admin

Οι 9 στις 10 εταιρείες-μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις

admin

ΕΔΥΑΠ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για την τιμολόγηση του αδιύλιστου νερού

admin

Χ.Α.: Στασιμότητα μέχρι την αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου

admin

ΕΕΑ: Eνας στους 4 επαγγελματίες «βλέπει» λουκέτο και απολύσεις

admin

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

Καθοδικά οι πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

ΕΛΠΕ: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα

admin

Υπόθεση Folli Follie: Προφυλακίσθηκαν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

admin

Επενδύσεις €13 δισ. «σηκώνει» η κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών

admin

Διαδικτυακή απονομή του βραβείου Best Workplace Hellas 2020 στην Epsilon Net

admin

Έλτον: «Πράσινο φως» σε ομολογιακό δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ

admin

Attica Group: Πρωτοποριακή τεχνολογία με τα Seasmiles Kiosks

admin

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

admin

Υπουργείο Τουρισμού: 18μηνο voucher από επιχειρήσεις στους πελάτες τους που έχουν κλείσει και πληρώσει διακοπές

admin

Απονεμήθηκαν τα ετησία βραβεία Συνεργατών της Huawei

admin

Υψηλή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα βλέπει η TUI

admin