Image default
Οικονομία

Άγνωστοι “Χ” στον Προϋπολογισμό η εξέλιξη της νόσου τον χειμώνα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

-

Η πολιτική στήριξης της οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και το 2021 ανά την ΕΕ, μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ.

Η εν λόγω πολιτική απόφαση διευκολύνει – εξηγούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες – και την ελληνική κυβέρνηση στο πακέτο μείωσης φόρων και τόνωσης δαπανών που ετοιμάζεται να ανακοινώσει  ο Πρωθυπουργός το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο βαθμός ελευθερίας για τέτοιου είδους μέτρα αναμένεται να αποφασιστεί σε πρώτη φάση την Παρασκευή στο πλαίσιο του Eurogroup, όταν θα τεθεί επί τάπητος, πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση της “ρήτρας γενικής διαφυγής” και για τον επόμενο χρόνο.

Το θέμα είναι πως σε όλη την Ευρώπη ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πάρα πολύ μεγάλος. Για αυτό και η “σύσταση” που αναμένεται να δοθεί προς τα κράτη-μέλη είναι τα μέτρα στήριξης να ξεδιπλώνονται με μεγάλη προσοχή. Θα διαμορφωθούν με βάση ένα σενάριο σταδιακής ανάκαμψης το 2021 μετά από ύφεση της τάξης του 7%-9% φέτος. Κάτι που μένει να φανεί αν θα ευοδωθεί.

Οι δύο μεγάλες ασάφειες ανά την ΕΕ

Θα πρέπει δηλαδή να φανεί τι θα γίνει με δύο μεγάλους αγνώστους “Χ”, οι οποίοι και θα διαμορφώσουν τις ανάγκες για “πυρομαχικά”, δηλαδή για επαρκή διαθέσιμα ούτως ώστε να μπορεί για τους επόμενους μήνες και για το 2021 να παράσχει επαρκή στήριξη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις το κάθε κράτος:

1. Ο πρώτος άγνωστος “Χ” είναι αν θα υπάρχει φέτος το χειμώνα μία νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία θα απαιτήσει άλλου είδους μέτρα στήριξης από αυτά που τώρα σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ. 

2. Ο δεύτερος άγνωστος “Χ” έχει σχέση με το εμβόλιο και με το πότε θα είναι πραγματικά διαθέσιμο στην κοινωνία. Κάτι που θα γυρίσει ουσιαστικά “σελίδα” στο θέμα της πανδημίας και στην ψυχολογία της αγοράς.

Αμυντικές δαπάνες

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος, δυστυχώς υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας: η ανάγκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Ειδικά στον προϋπολογισμό του 2020 έχει εγγραφεί επιπλέον δαπάνη 600 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τα κονδύλια για το προσφυγικό).

Έχει προαναγγελθεί επίσης ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα γίνουν εξαγγελίες για την αύξηση των αμυντικών δαπανών για όλα τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μοιραία περιορίζουν τους δημοσιονομικούς ελιγμούς της Κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, προϊδέασε για συγκρατημένες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, αλλά και για ένα προϋπολογισμό που συντάσσεται με πρωτόγνωρο βαθμό αβεβαιότητας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, “θα πρέπει να περιμένετε ένα ρεαλιστικό καλάθι που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα  και θα έχει ουσιαστικές προβλέψεις για την ενίσχυση της κοινωνίας το επόμενο αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση”. Επισήμανε πως  δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα για το πότε αυτό θα συμβεί. Εξήγησε πως  θα υπάρχει επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμός και διεύρυνση των μέτρων. Μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις. “Δεν πετάμε λεφτά από το παράθυρο” είπε αλλά κάνουμε παρεμβάσεις ” εκεί που υπάρχει ανάγκη”.

Ανέφερε επίσης ότι, πέρα από τις αμυντικές δαπάνες, υπάρχει και ο παράγοντας αβεβαιότητας. Γιατί αλλιώς κάνεις “λογαριασμό” όταν ξέρεις το τέλος της υγειονομικής κρίσης και αλλιώς έτσι όπως είναι η κατάσταση.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός των ταμειακών διαθεσίμων. 

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin