Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: Βλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, μετά τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία το β’ τρίμηνο από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το επίπεδο της δραστηριότητας, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι αν και ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να βελτιώνεται, η ορμή στον κλάδο των υπηρεσιών έχει κάπως επιβραδύνει το τελευταίο διάστημα.

“Η ισχύς της ανάκαμψης περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα. καθώς συνεχίζει να εξαρτάται από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού”, ανέφερε.

“Η εγχώρια ζήτηση έχει καταγράψει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά της, αν και η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζει να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός μετριάζεται από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια και τις αδύναμες πιέσεις στις τιμές στο πλαίσιο της υποτονικής ζήτησης και της αδυναμίας στην αγορά εργασίας”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η σημαντική τόνωση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής παραμένει αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση. “Επομένως, αποφασίσαμε να επανεπιβεβαιώσουμε την διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε.

Επανέλαβε ταυτόχρονα την έκκληση της για “μια φιλόδοξη και συντονισμένη” δημοσιονομική στάση, υπό το πρίσμα της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της κρίσης θα πρέπει να είναι “όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα και προσωρινά”, ανέφερε.

Συρρίκνωση 8% το 2020

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, οι οποίες “βλέπουν” μικρότερη ύφεση για το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3%(χωρίς μεταβολή).

Στο “ραντάρ” της ΕΚΤ και η πορεία του ευρώ

Όσον αφορά την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. “Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν ωστόσο η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε”, ανέφερε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης.

Σχετικα αρθρα

Ερευνα: Το χρηματοοικονομικό άγχος χτυπά τους εργαζόμενους

admin

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών -Ανοιγμα με άνοδο 5,29%

admin

Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να διευθετήσει απόθεμα 30 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Eurostat : Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες σε φαγητό και αναψυκτικά

admin

Δαπάνες : «Φρένο» σε φως, νερό, τηλέφωνο στα υπουργεία

admin

«Τσουνάμι» απολύσεων στις αεροπορικές εταιρίες

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στη Βουλή η νομοθετική λύση

admin

Προσκλητήριο κυβέρνησης στους πλούσιους: Φέρτε τα λεφτά σας στην Ελλάδα

admin

Κοροναϊός : Νέα δυνατότητα για αναστολές συμβάσεων εργασίας – Ποιους κλάδους αφορά

admin

Ευρώπη ώρα μηδέν: Η πρόταση Μισέλ και το χάσμα Βορρά-Νότου ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Χρηματιστήριο : Εσπασε το φράγμα των 900 μονάδων, σε νέα υψηλά έτους

admin

Σταϊκούρας: Βαθιά ύφεση το 2020, να ριχτούν ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα

admin

Η λιτότητα εκδικείται τα συστήματα υγείας

admin

Δεν δεσμεύεται ο πρόεδρος του Eurogroup για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων πριν από το 2023

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Κοροναϊός : Προμήθειες για 2 μήνες κάνουν οι καταναλωτές

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι έξι κίνδυνοι – Πανδημία και ύφεση θα κρίνουν την πορεία της χώρας το 2021

admin

Ισχυρή στήριξη από το Ισραήλ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

admin