Image default
Οικονομία

Μεγάλο παζάρι για τα ενοίκια – Τι γίνεται με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

To υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια τελειώνει και ξεκινά τώρα το μεγάλο παζάρι για το ύψος των μισθωμάτων σε όλη την αγορά. Οι ιδιοκτήτες ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων, κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης οι οποίοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας προκειμένου να συμφωνήσουν στο ύψος του ενοικίου που θα καταβληθεί τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το «πράσινο» φως για την προαιρετική μείωση των ενοικίων έπειτα από συμφωνία ιδιοκτητών – ενοικιαστών άναψε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών μετά τα πιεστικά αιτήματα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για μείωση των ενοικίων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, τα παζάρια για το ύψος των μισθωμάτων θα ανατρέψουν τον χάρτη των ενοικίων, τα οποία με την επέλαση του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να «ξεφουσκώνουν» σε πολλές περιοχές.

Με τη νέα ρύθμιση, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να καταλήξουν σε κούρεμα του μισθώματος τουλάχιστον 30%, από το οποίο οι ενοικιαστές θα έχουν άμεσο όφελος στην τσέπη τους, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κερδίσουν έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να φθάνει έως το 40% των ενοικίων που θα χάσουν. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν τώρα σε δόσεις ή τον ΕΝΦΙΑ αλλά όχι όμως με τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Οσο πιο μικρή είναι η μείωση του ενοικίου στην οποία θα συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες με τους ενοικιαστές τους τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση φόρου που θα έχει ο εκμισθωτής για τη ζημιά που θα υποστεί. Αντιθέτως, όσοι ιδιοκτήτες συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μειώσεις ενοικίων πάνω από 40% για τους ίδιους μήνες, δικαιούνται έκπτωση φόρου η οποία θα είναι χαμηλότερη του 30% των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν. Για παράδειγμα, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στη μείωση του ενοικίου κατά 30% για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 40% των ενοικίων που θα χάσει λόγω του κουρέματος μέσω επιστροφής φόρου. Εάν η συμφωνία προβλέπει μείωση του ενοικίου κατά 40%, τότε ο ιδιοκτήτης θα κερδίσει έκπτωση φόρου για το 30% των «χαμένων» ενοικίων. Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή:

  1. Θεσπίζεται η προαιρετική μείωση τουλάχιστον κατά 30% των ενοικίων της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:
  • Επαγγελματικές μισθώσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.
  • Μισθώσεις κύριας κατοικίας εφόσον ο ενοικιαστής ή η σύζυγός του εργάζεται σε πληττόμενη επιχείρηση και έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του, λόγω κορωνοϊού.
  • Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω κορωνοϊού.
  • Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα συνάψουν συμφωνίες μείωσης των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% θα κερδίσουν έκπτωση φόρου η οποία θα συμψηφιστεί με τις τρέχουσες ή και τις μελλοντικές φορολογικές οφειλές τους. Το ποσό της έκπτωσης αντιστοιχεί στο 12% των κανονικών ενοικίων, δηλαδή των ποσών των ενοικίων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί πριν από τις συμφωνίες μείωσης.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία μείωσης του ενοικίου είναι η καταβολή του μειωμένου συμφωνηθέντος ποσού εγκαίρως κάθε μήνα από τον ενοικιαστή. Δηλαδή οι ενοικιαστές θα πρέπει να πληρώνουν το «κουρεμένο» ενοίκιο κάθε μήνα «στην ώρα του».

4. Τα ποσά κατά τα οποία μειώνονται τα ενοίκια δεν θεωρούνται φορολογητέα εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος ούτε σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

5. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτου για το προσωρινά μειωμένο ενοίκιο.

-

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πώς κινείται η Ευρώπη

admin

Πλειστηριασμοί : Τρεις μήνες προθεσμία για την πρώτη κατοικία

admin

ΟΛΠ: Τα έργα ύψους 800 εκατ. που περιλαμβάνονται στο νέο επενδυτικό σχέδιο

admin

ΤτΕ : Αυξήθηκαν τα επιτόκια δανείων τον Οκτώβριο

admin

Στα 4,96 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019

admin

Εκπτωση 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων – Δείτε όλες τις προϋποθέσεις

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Η επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας στην οικονομία αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη

admin

Συνεχίζονται οι πληρωμές των αναδρομικών – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

admin

Χρεώσεις : Τι αλλαγές έρχονται στα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας

admin

Alpha Bank: Ποιες εξαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Κοροναϊός : Άδειες στους γονείς με παιδιά έως 15 ετών μετά το λουκέτο στα σχολεία – Μέτρα για εργαζόμενους

admin

Ο κοροναϊός γονάτισε και τη Wall Street

admin

Κρήτη: Στο επίκεντρο δακοκτονία και μελισσοκομία

admin

ΟΑΕΔ: Παράταση στην αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας λόγω κοροναϊού

admin

Μπάιντεν: Δεν προτίθεται να καταργήσει άμεσα την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

admin

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς και μέχρι πότε θα κάνετε αίτηση

admin