Image default
Επιχειρήσεις

Πώς είδαν οι χρηματιστηριακές τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Mytilineos

Με θετικό τρόπο αξιολόγησαν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Mytilineos για το πρώτο εξάμηνο του 2020, διεθνείς και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ειδικότερα, σε εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ σημείο αναφοράς αποτέλεσαν οι επιδόσεις του POWER & GAS, η ανθεκτικότητα του Ομίλου εν μέσω κρίσιμης παγκόσμιας συγκυρίας καθώς και η προσπάθεια που καταβάλλεται για περαιτέρω έλεγχο του κόστους.

Αναφορά γίνεται επίσης στην προσπάθεια διατήρησης του μερίσματος στα επίπεδα του 2019, ενώ ρεαλιστικός φαντάζει ο στόχος συγκράτησης των μεγεθών το 2020 παρά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €69 εκ. για τον Όμιλο, διατηρώντας ψηλά (κοντά στο 1) το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS).

Pantelakis

Στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο συμβολή του φυσικού αερίου, αποδίδει η Pantelakis τα θετικά μεγέθη που ανακοίνωσε η Mytilineos. Η ήπια και προβλεπόμενη μείωση των εσόδων, αποδίδεται στη διεθνή συγκυρία και την πίεση που ασκήθηκε στις τιμές του αλουμινίου με αποτέλεσμα την υποχώρηση τους.

Επίσης γίνεται αναφορά στη μείωση του καθαρού χρέους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται η διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, παρά την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Optima 

Σύμφωνα με την Optima, το αδύναμο περιβάλλον τιμολόγησης στα προϊόντα αλουμινίου αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του κόστους μετρητών (25% στην παραγωγή αλουμίνας και 20% στο χυτήριο) με χαμηλότερο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών και νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους με στόχο εξοικονόμηση 62 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2021.

Για τον τομέα της ενέργειας, η έκθεση στέκεται στην ώθηση που προσέφερε το φυσικό αέριο, παρά την απότομη πτώση των τιμών χονδρικής κατά περίπου 38%. Σύμφωνα με την ανάλυση, η συμβολή του ταχέως αναπτυσσόμενου λιανικού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ήταν σημαντική στα 16 εκατ. Ευρώ και 3,8 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα από 6,5 εκατ. Ευρώ και 3,7 εκατ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αντιμετωπίζονται ως μια πολύ ικανοποιητική απόδοση παρά τον σοβαρό αντίκτυπο του covid-19 στην αγορά αλουμινίου και την υλοποίηση έργων μηχανικής. Στο μέλλον, η ανάκαμψη των τιμών αλουμίνας και αλουμινίου LME μαζί με τη συνέχιση της καλής απόδοσης ισχύος και την αναμενόμενη ανάκαμψη του κύκλου εργασιών στα άλλα δύο τμήματα δείχνει μια σταθερή ετήσια απόδοση.

Axia

Για την Axia, τα αποτελέσματα της Mytilineos τοποθετούνται ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων της, ενώ, δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας, ως θετική ένδειξη εκλαμβάνεται η άνοδος των εσόδων και η μείωση του κόστους.

Πειραιώς

Καλύτερα και από τις προβλέψεις της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ήταν τα αποτελέσματα του Ομίλου, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μεταλλουργία αλλά έλαβαν ισχυρή ώθηση από τον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Μετά και την επίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ σκοπεύει να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το 2020, διατηρώντας τη σύσταση της Outperfom και την τιμή-στόχο 12,5€.

Beta

Ικανοποιητικά έκρινε τα αποτελέσματα και η Beta, καθώς και οι δικές τις εκτιμήσεις ξεπεράστηκαν, με τα καθαρά κέρδη του Ομίλου να ανέρχονται σε 69,3 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τον ενεργειακό τομέα. Επισημαίνεται πως η αισιοδοξία της διοίκησης σε επιχειρηματικούς τομείς, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες προσθήκες με σημαντική αξία για τον Όμιλο, καθιστά τη Beta να παραμένει στη σύσταση για αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Euroxx

Για τη Euroxx, η διαχείριση της πανδημίας κατέστη αποτελεσματική από τον Όμιλο, ο οποίος διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τη ρευστότητα και όλα δείχνουν ότι βαδίζει σε καλό δρόμο και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Eurobank

Οι εκτιμήσεις της Eurobank επίσης ξεπεράστηκαν, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του ενεργειακού τομέα που κάλυψε τις περιπέτειες του μεταλλουργικού τομέα.

Σχετικα αρθρα

Autohellas: Στα €40,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Μύκονος: Ο businessman πίσω από τη νέα μαρίνα στον Πλατύ Γιαλό

admin

Η Κωτσόβολος δημιουργεί την υπηρεσία Pay Express

admin

EY: Η πανδημία αλλάζει ριζικά τις καταναλωτικές συμπεριφορές

admin

Alpha Trust: Στις 17 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή μερίσματος

admin

Νηρεύς: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Andromeda Seafood

admin

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαϊδα εξετάζει η ΔΕΗ

admin

Φθηνά δάνεια: Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας

admin

Σίμος Λουλουμάρης (Numil Hellas): Τα 90 χρόνια της Nutricia στην Ελλάδα

admin

COVID-19 War Game: Το παιχνίδι που «υπόσχεται» ότι δεν θα χάσουμε τη δουλειά μας εν μέσω πανδημίας

admin

Χρηματιστήριο: Στην κορυφή με τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως-Γιατί οι ξένοι πούλησαν μισό δισ. ευρώ μετοχές στο 9μηνο

admin

Η Γερμανία στηγρίζει τις επιχειρήσεις της: Έκδοση εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου

admin

Η MSCI αποφασίζει αύριο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δείκτη-Το ενδιαφέρον στραμμένο σε Mytilineos και Motor Oil

admin

Άνω – κάτω η αγορά από διάταξη της κυβέρνησης για τα ναυτιλιακά καύσιμα

admin

Πήραν «μπροστά» οι ΔΕΚΟ – Κέρδη 192 εκατ. ευρώ για το Υπερταμείο

admin

Το «Sunouzo» είναι σαν… ούζο και φλερτάρει με τις ξένες αγορές

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Πράσινο φως από την Ε.Κ. για squeeze out από την «ELTRAK CP»

admin

Οι προσφορές στα Public για την Black Friday

admin