Image default
Οικονομία

Κορκίδης: Προσωρινές «ανάσες» με κοινωνική ευαισθησία και οικονομική λογική τα μέτρα Μητσοτάκη

«Το ενισχυμένο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε, δίνει προσωρινές «ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και μια προοπτική μόνιμων ελαφρύνσεων». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του αναφορικά με τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακόυ Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Κορκίδη έχει ως εξής:

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από βήματος ΔΕΘ έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με τρία κρίσιμα και ανοικτά μέτωπα για τη χώρα μας.

Όμως, σε ανταπόκριση των προσδοκιών και αναγκών μας, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε ψηλά στο πακέτο των 12 κυβερνητικών βημάτων, την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, με πλήρη επιδότηση εισφορών 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς και το ψαλίδι της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021.

Σημαντική είναι επίσης η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά. Ορθώς ενισχύονται τα κεφάλαια ρευστότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παρατείνονται για 6 μήνες οι αναστολές πληρωμών σε πληττόμενους και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Τόνωση στην αδύναμη κατανάλωση, θα δώσει η καταβολή τον Οκτώβριο του 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις προς 1 εκατ. συνταξιούχους και άλλο μισό δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο.

Γέφυρα ασφαλούς μετάβασης

Κατανοούμε πως το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με ιδία μέσα, να χτίσει μια γέφυρα ασφαλούς περάσματος της κοινωνίας και οικονομίας, μέχρι την καθυστερημένη εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι γεγονός, πως πολλά αιτήματα που είχαμε διατυπώσει οι παραγωγικές τάξεις, περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το ενισχυμένο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε, δίνει προσωρινές ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και μια προοπτική μόνιμων ελαφρύνσεων, αφού περιέχει μειώσεις φόρων και εισφορών, επιδότηση της απασχόλησης, καθώς και ενισχυμένη παροχή ρευστότητας.

Είναι ξεκάθαρο πως, αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της απασχόλησης με τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους και η ενίσχυση του εισοδήματος με την καταβολή των αναδρομικών.

Η ελάφρυνση βαρών από τις επιχειρήσεις, φαίνεται να είναι το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα του τόπου, με την προοπτική οι επιχειρήσεις να αναπληρώσουν με επενδύσεις τις απώλειες του ΑΕΠ. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να μην είναι μακροχρόνιος, όμως φαίνεται πως ξεδιπλώνεται σταδιακά και προσεκτικά, με τον χρόνο εφαρμογής και την έκταση των μέτρων να προσαρμόζεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Η μάχη της επόμενης μέρας

Από την πλευρά μας, οι άνθρωποι της αγοράς, είναι εμφανές πως δείχνουμε αυτοπεποίθηση και συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις για να συνεχίσουμε να δίνουμε την καθημερινή μάχη για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Κάποτε όμως, αυτό το ψυχοφθόρο σκηνικό, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πρέπει να τελειώσει.

Πρέπει επιτέλους, μετά την πανδημία, να γυρίσουμε στην πρόοδο και την προκοπή, πρέπει να επιστρέψουμε στην κερδοφορία και την ανάπτυξη του βιοτικού και επαγγελματικού μας επιπέδου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ομιλία του πρωθυπουργού σε μια δύσκολη ΔΕΘ, κατάφερε να συμπεριλάβει και να συνδυάσει κοινωνική ευαισθησία και οικονομική λογική. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν «με μέτρο», δίνουν τις απαραίτητες ανάσες και στηρίγματα που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά. Σε πρώτο άκουσμα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ικανοποιούν τις προσδοκίες της κοινωνίας και τις άμεσες ανάγκες της επιχειρηματικότητας».

--

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο

admin

Οι εταιρικές πωλήσεις κράτησαν ζωντανή την αγορά του αυτοκινήτου στα χρόνια της κρίσης

admin

Κανόνες, αλλά όχι μέτρα, για τη βοήθεια στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

admin

Κοροναϊός : Η οικονομία στην… εντατική – Ρεκόρ χρεών 2,17 δισ. από το δημόσιο πριν την κρίση

admin

Κρατικές ενισχύσεις 19,3 εκατ. ευρώ σε επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα και καπνό

admin

ΑΑΔΕ : Τρενάκι και σκάφος φοροδιαφυγής σε Ηλεία και Λευκάδα

admin

Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος

admin

Στο στόχαστρο των επιστημόνων η μύγα των φρούτων

admin

ΑΑΔΕ: 71.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Τραπεζικό δάνειο για κεφάλαιο κίνησης για όλες τις επιχειρήσεις

admin

Εστίαση: Τραπεζάκια έξω, κλείσιμο δρόμων και ανοιχτές τζαμαρίες

admin

Μάστιγα για την Ελλάδα ο οικονομικός αναλφαβητισμός: Βασική αιτία για τη φτώχεια

admin

Πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τέλος στις τηλεδιασκέψεις: Από κοντά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

admin

Λαγκάρντ προς Καρλσρούη : «H EKT συνεχίζει απτόητη τις αγορές ομολόγων»

admin

Προκαταβολή φόρου: Πόσο θα μειωθεί – Όλα τα σενάρια

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 17,3% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούλιο

admin

Το δίλημμα της χρηματοδότησης της Ιταλίας

admin