Image default
Οικονομία

Ελαφρύνσεις : Πώς «μεταφράζονται» οι εξαγγελίες για ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι σημαίνουν, όμως, και για τα πορτοφόλια των πολιτών.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM αποκάλυψε ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, 350 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. ευρώ η Συν-Εργασία, στο ύψος των 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ οι καταβολές για συντάξεις είναι 1,86 δισ. ευρώ και στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, είναι ένα μέτρο που θα ισχύσει για το 2021 με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης από τη σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο.

Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%).

Αυτό σημαίνει ότι υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με tweet του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι 3 αυτές μονάδες θα μοιραστούν κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες.

Πληροφορίες μάλιστα από τα συναρμόδια υπουργεία θέλουν το μέτρο να εφαρμόζεται τόσο στους εργαζόμενους με πλήρη όσο και σε αυτούς με μερική απασχόληση.

Η μείωση θα είναι ποσοστιαία και θα προέλθει από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν στο πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία).

Αθροιστικά το όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού για σωρευτική μείωση 3,90π.μ. των εισφορών αποτελεί την πιο γενναία & αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης & βελτίωσης εισοδήματος εργαζομένων & επιχειρήσεων!

Π.χ. Μικτός μισθός 1000€ ετήσιο όφελος :

εργοδότη: 318€

εργαζομένου: 228€ pic.twitter.com/lr2KdSGBTh

— Yiannis Vroutsis (@VroutsisGiannis) September 13, 2020

Εισφορά αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης καταργείται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

Το μέτρο θα ισχύει καταρχάς για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

Το όφελος ξεκινά από τα 22 ευρώ το χρόνο για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κλιμακώνεται όσο αυξάνεται το κλιμάκιο εισοδήματος φτάνοντας τα 426 ευρώ το χρόνο για εισόδημα 25.000 ευρώ ή στα 2.076 ευρώ το χρόνο για εισόδημα 50.000 ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει σήμερα αφορολόγητο 12.000 ευρώ και επιβάλλεται στη συνέχεια με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν ακόμα και το 10% για πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Η κατάργηση της εισφοράς για ένα χρόνο μεταφράζεται σε άμεσες αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα διαπιστώσουν τη φορολογική ελάφρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021).

«Προς μόνιμη κατάργηση»

Ερωτηθείς για το θέμα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Είχα μιλήσει για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα».

Πρόσθεσε, δε, ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας καθώς -όπως είπε- έχει πληγεί πολύ περισσότερο από το Δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

«Μακάρι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Δουλειά μας όμως είναι να προτεραιοποίησουμε τις ανάγκες» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

-

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης για κοροναϊό : Θα δούμε σημαντική ύφεση – Διανύουμε μια κούρσα αντοχής

admin

Σταϊκούρας στο MEGA: Οσοι απολύουν εργαζόμενους δεν θα λάβουν ενισχύσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Μια ανάσα από τις 640 μονάδες με άνοδο 1,47%

admin

Κορωνοϊός και super markets: Ποια προϊόντα εξαφανίζονται από τα ράφια -Τι ισχύει με την τροφοδοσία

admin

Ευρώπη: Δύσκολη η επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τον κορωνοϊό

admin

Ολλανδία : Πενήντα-πενήντα οι πιθανότητες συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

ΕΕΤ: Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον «Ιανό»

admin

Πώς θα δείτε ηλεκτρονικά τα ένσημά σας

admin

Ξενοδοχεία : Πόσα έσοδα έχουν χάσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το α’ 6μηνο

admin

Ενοίκια : Η κοινή πρόταση εμπόρων και ΠΟΜΙΔΑ – Τι περιλαμβάνει

admin

Κυβερνητικοί κύκλοι για απεργία : Συνδικαλιστικός παραλογισμός από «επαγγελματίες εργατοπατέρες»

admin

Κοροναϊός : «Βροχή» τα πρόστιμα σε τουριστικούς προορισμούς

admin

Κοροναϊος: Με πρόταση για Ταμείο 1,5 τρισ. ευρώ πάει η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Συνέδριο στις 25 Φεβρουαρίου ανακοινώνει η ΓΣΕΕ – Σε θέση μάχης το ΠΑΜΕ

admin

Τσίπρας και Χόγιερ συζήτησαν τη χρηματοδότηση της ΕΤΕΠ για την απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας

admin

Αναδρομικά : Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Πώς θα επιστραφούν

admin

Ασφαλιστικό : Πόσες εισφορές θα πληρώνετε, τι σύνταξη θα πάρετε

admin

Σε κρίσιμη καμπή η οικονομική κρίση στην Αργεντινή

admin