Image default
Ευρώπη

Επίσημη καταγραφή για πρώτη φορά των λιμνών «Ζηρέλια»

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου, δημοσιογράφος του «Λαού» συμμετείχε στη τηλε-διάσκεψη για τα αποτελέσματα του έργου WetMainAreas στη Θεσσαλία. Το έργο  WetMainAreas  υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020, με τη συνεργασία 10 εταίρων (ερευνητικών ιδρυμάτων και αρμόδιων υπηρεσιών περιβάλλοντος) από τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ως παρατηρητής εταίρος, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε κι ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός σε δελτίο τύπου του μετά την τηλε-διάσκεψη «η  Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα   LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον», ενώ μέσω της συμμετοχής στο Δίκτυο RegHub της Ε.Ε. συμβάλλουμε ενεργά και ουσιαστικά στην παρακολούθηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική πολιτική και την πολιτική συνοχής».

Θυμίζουμε ότι η «πολιτική συνοχής» (#CohesionGR ) είναι η πολιτική πίσω από τα εκατοντάδες χιλιάδες έργα ανά την Ευρώπη τα οποία χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το ταμείο συνοχής (το ταμείο συνοχής καλύπτει τα Κράτη Μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν ΑΕγχΠ χαμηλότερο από 90 % του μέσου όρου των ΕΕ-27 – η Κροατία δεν έχει ληφθεί υπόψη).

Το σκεπτικό είναι ότι η πολιτική συνοχή πρέπει επίσης να προωθεί πιο ισορροπημένη, πιο βιώσιμη «εδαφική ανάπτυξη» – μια ευρύτερη έννοια από την περιφερειακή πολιτική, η οποία συνδέεται ειδικά με το ΕΤΠΑ και λειτουργεί ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο.

Μέσω του προγράμματος WetMainAreasυλοποιήθηκε η χαρτογράφηση και  δρομολογήθηκε η προστασία των 88 καταγεγραμμένων  θεσσαλικών υγροτόπων  που αποτελούν εθνικά και ευρωπαϊκά σημεία αναφοράς υψηλής περιβαλλοντικής, βιολογικής και πολιτιστικής αξίας.

Το όφελος του Αλμυρού

Για πρώτη φορά καταγράφονται και εντάσσονται στον χάρτη των υγροβιότοπων οι μετεωριτικές δίδυμες λίμνες Ζηρέλια του Δήμου Αλμυρού. Πλέον τα Ζηρέλια καταγράφονται ως σημαντικοί υγρότοποι που φιλοξενούν σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και διασυνδέονται με τους υγρότοπους της Βαλκανικής Μεσογείου.

Δημιουργείται μέσω της πολιτικής συνοχής η βάση για την ανάπτυξη  των Ζηρελίων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και μέσω του χάρτη να αποτελέσουν επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως  η ορνιθοπαρατήρηση και ο περιπατητικός τουρισμόςκά.  Η …πινέζα στο χάρτη, συμπληρώνει το έργο του κτιρίου στα Ζηρέλια και προοδευτικά δημιουργείται μια προστιθέμενη αξία και δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης.

 

[το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ (www.almyros.gr) και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει η Μέρκελ

admin

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ ενταφίασε τον ριγκανισμό

admin

Εύσημα Μέρκελ σε Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις

admin

Σαρλ Μισέλ: Συμφωνία για δίκαιη διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ

admin

Ευρωζώνη: Σταθερό το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων τον Ιούνιο

admin

Επεκτείνεται το δίκτυο αποχέτευσης στα Λιβάδια Αστυπάλαιας

admin

Πόσο πλήγωσε τον ISIS η απώλεια του αλ Μπαγκντάντι

admin

Η ΕΕ επενδύει άλλα 144,5 εκατ. ευρώ σε υπερυπολογιστές παγκόσμιας κλάσης για τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις

admin

Το Επιμελητήριο Πιερίας μπαίνει στην ψηφιακή εποχή – Μέσω ΕΣΠΑ αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται συστήματα και υπηρεσίες

admin

Η ΕΤΕπ χορηγεί 24 εκατ. ευρώ στο Δημόκριτο

admin

Η ελληνική επιχειρηματικότητα καινοτόμησε στο εξωτερικό μέσα στην κρίση

admin

Η Ευρωβουλή επιμένει σε επανεξέταση των περικοπών του προϋπολογισμού, παρά την επίθεση γοητείας Michel – von der Leyen

admin

Επίσημο: Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020

admin

Άμεσα σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης

admin

Πρώτη φορά κυρώσεις από την ΕΕ για υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων

admin

Νέο μήνυμα Μέρκελ για ένταξη της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

admin

Πράσινο φως από ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

admin

Πολυρρήνια Κισάμου: Φιλί ζωής από το ΕΣΠΑ για το χωριό με τον σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό

admin