Image default
Οικονομία

Πακέτο ΔΕΘ: Νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μετα-κορονοϊό εποχή

Με μία αλλαγή πλεύσης, από μέτρα στήριξης τα οποία είχαν ως κεντρικό στόχο την αποτροπή λουκέτων αλλά και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, προς παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν επιπλέον και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, αποτυπώνεται στο πακέτο 12 αξόνων αξίας 6,8 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Η στρατηγική συνοδεύεται από επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε 12 σημαντικά πεδία, κάποια από τα οποία επιπλέον προετοιμάζουν το έδαφος και για το σχέδιο ανάκαμψης των 72 δισ. ευρώ το οποίο – όπως προαναγγέλθηκε τον Πρωθυπουργό  -σύντομα θα δοθεί σε μία πρώτη μορφή σε δημόσια διαβούλευση. Νομοσχέδια για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, για την αναμόρφωση του (δαιδαλώδους σήμερα) πλαισίου Δημοσίων Συμβάσεων, για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά και για το νέο χωροταξικό συνδέονται με το σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που για να πετύχει πρέπει να υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα.

Δημοσιονομική ευελιξία

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, το στίγμα της κυβέρνησης για έμφαση και στην επόμενη μέρα δίνεται μέσα από παρεμβάσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7,5% (δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 39,7% στο 36,7%, με την προεκλογική πρόβλεψη της κυβέρνησης για συνολική μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τη θέσπιση υπεραποσβέσεων 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, καθώς και για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις.

Ειδικά στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης οι εξαγγελίες έχουν ένα χαρακτηριστικό που τις κάνει συμβατές με  την κοινοτική “ντιρεκτίβα”, όπως φάνηκε και στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής: έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Δηλαδή, προς το παρόν θα ισχύσουν μόνο για το 2021, αφού η κυβέρνηση “εκμεταλλεύεται” τη δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ που δημιουργεί η ρήτρα διαφυγής, ούτως ώστε να τονώσει την οικονομία.   Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές το επόμενο στοίχημα είναι το τι θα γίνει το 2021. Δηλαδή αν θα βρεθεί εντός του επομένου έτους ο δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να μονιμοποιηθούν τα εν λόγω μέτρα.

Η εν λόγω ευελιξία πάντως δίνει τη δυνατότητα να γίνουν εμπροσθοβαρώς και άλλες δαπάνες, μη επαναλαμβαανόμενου χαρακτήρα, όπως είναι η πληρωμή των αναδρομικών των 1,4 δισ. ευρώ, μαζί με επιπλέον 460 εκατ που θα δοθούν στους συνταξιούχους λόγω του νέου υπολογισμού των συντάξεων και της ενίσχυσης κατά 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (με αυξημένο τρίτο κύκλο 1,5 δισ. ευρώ και 4ο κύκλο αξίας 600 εκατ. ευρώ).

Στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πάντως ότι αν δεν υπάρξει επαρκής στήριξη κάθε μακρόπνοος σχεδιασμός κινδυνεύει να μείνει μετέωρος λόγω της πανδημίας εξηγώντας πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες. Εξήγησε επίσης πως “διατηρούμε πάντα και εφεδρείες” αφού το υγειονομικό τοπίο παραμένει ρευστό και “έχουμε ταμειακά διαθέσιμα”.

Παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο “σχέδιο αυτοπεποίθησης” των 12 μέτρων, παρουσίασε και ένα δωδεκάμηνο πρόγραμμα 12 “σημαντικών μεταρρυθμίσεων” αλλά και αναφέρθηκε στα 72 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης που όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθούν “συνετά και παραγωγικά”. “Πρόκειται για τα κεφάλαια που ξεκινώντας από το 2021, θα αρχίσουν να μετασχηματίζουν συνολικά την εθνική οικονομία” ανέφερε λέγοντας “θα είναι σύντομα έτοιμο, θα συζητηθεί με την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τα κόμματα πριν τεθεί σε εφαρμογή”.

Σχετικα αρθρα

Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ

admin

Γεωργιάδης: Στην ώρα τους πληρώθηκαν οι επιταγές

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Τρέξτε να πληρώσετε, έρχονται πρόστιμα

admin

ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο κατέθεσαν οι CEO των τεχνολογικών κολοσσών

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s και η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας

admin

«Βραχυκύκλωσαν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

admin

Αυστρία : Για την ανάκαμψη θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα

admin

ΚΕΠΕ: Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα

admin

Καμπανάκι Fitch στις ΗΠΑ : Υποβάθμισε την προοπτική του για την οικονομία της

admin

Επίδομα θέρμανσης : Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνετε

admin

Αλλάζει χέρια η ιστορική ελληνική ελαιουργία Μινέρβα

admin

Κοροναϊός : Οι προορισμοί που επέλεξαν οι Έλληνες να περάσουν φέτος τις διακοπές τους

admin

Στην 27η θέση παραμένει η Ελλάδα και το 2020 στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας

admin

Πρόεδρος Cosco: Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά στην Ελλάδα

admin

Αργεντινή: Συμφωνία με τους πιστωτές φέρνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

admin

Covid-19: Πόσο θα στοίχιζε στον πλανήτη μία πανδημία;

admin