Image default
Οικονομία

Πρώτη κατοικία : Για ποιους οφειλέτες «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί – Ποια είναι τα κριτήρια

Αναστέλλουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους, τους πλειστηριασμούς που αφορούν στην πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.

Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απλώνουν ένα πέπλο προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους είναι οικονομικά ευάλωτοι.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι  οι τράπεζες θα εξετάσουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων.

Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού θα είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες του πλειστηριασμού θα προχωρούν κανονικά

Τα κριτήρια για τους οικονομικά ευάλωτους

Για να χαρακτηρισθεί ένας οφειλέτης ως οικονομικά ευάλωτος, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα το συνολικό ετήσιο εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο τέκνο ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και ως των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.α. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε ένα από αυτά.

Ο οφειλέτης και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Στο «μικροσκόπιο» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν, επιλέγουν οι τράπεζες να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Έτσι, οι τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα θα διενεργήσουν πλειστηριασμούς στοχευμένους σε ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι τα μέσα οφειλόμενα ποσά δανείων που φτάνουν μέχρι τον πλειστηριασμό ανέρχονται σε 150.000 – 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για ποσά οφειλών που δεν χαρακτηρίζουν έναν οφειλέτη ευάλωτο και για τα οποία, μετά τον νόμο Κατσέλη, τον νόμο 4605/2019 για ρύθμιση με «κούρεμα» της οφειλής και κρατική επιδότηση έως 50%, ο οποίος ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου, και πλέον με το πρόγραμμα «γέφυρα», είχαν κάθε δυνατότητα να ρυθμιστούν.

Χαρίτσης: Έρχονται μαζικές πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Μετά από μήνες ολιγωρίας -και αφού η κυβέρνηση καταψήφισε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- βλέπουμε τις τελευταίες ώρες ένα απίστευτο αλαλούμ με ήξεις αφίξεις, ανακοινώσεις και διαψεύσεις» αναφέρει ακόμη ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει: «H κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν χυδαίο επικοινωνιακό ανταγωνισμό με τις τράπεζες, μόνο και μόνο για να καρπωθεί ο κ. Μητσοτάκης απόψε στη Θεσσαλονίκη την εξαγγελία του αυτονόητου».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Όλα αυτά, την ώρα που η κοινωνία αγωνιά, καθώς με τον νέο πτωχευτικό κώδικα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο μαζικών πτωχεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ντροπή…».

-

Σχετικα αρθρα

24.500 ευρώ πρόστιμα για παρεμπόριο -Τι γίνεται με τη διάθεση χύμα τσίπουρου

admin

Πάουελ: Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη

admin

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις τη δικαιούνται τον Ιούνιο

admin

Ολη η αλήθεια για τα 750 δισ. – Τι σημαίνει για την Ελλάδα, τα γκρίζα σημεία, που θα πάνε τα 32 δισ.

admin

Telegraph : Παρέμβαση Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα για συμφωνία Brexit

admin

Κοροναϊός: Επίδομα 400-500 ευρώ για εργαζόμενους μελετά η κυβέρνηση

admin

Ελβετία: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας

admin

Ειδικός μηχανισμός στήριξης εργαζομένων που θα πληγούν από τον κορονοϊό

admin

Χρηματιστήριο: Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Bloomberg : Οι χώρες που αντιμετώπισαν καλύτερα τον κοροναϊό

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Τελευταία ευκαιρία για τα 1,4 δισ. ευρώ

admin

Γεωργιάδης: Το 2021 ξεκινούν οι βαρέως τύπου εργασίες στο Ελληνικό

admin

Εξοικονομώ : Τη Δευτέρα ο οδηγός του προγράμματος

admin

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 6,945 δισ. ευρώ στο 11μηνο

admin

«Ραντεβού» Μητσοτάκη – Λαγκάρντ στη Φραγκφούρτη – Στο «μενού» και τα πλεονάσματα

admin

Ο Kashkari της Fed προτείνει lockdown 4-6 εβδομάδων

admin

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με… επένδυση 500.000 ευρώ

admin

Συναντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ : Πρόσφορο έδαφος για ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων

admin