Image default
Οικονομία

Γ. Βρούτσης: Με το τέλος της πανδημίας, τελειώνουν και τα έκτακτα μέτρα

«Όλα τα έκτακτα και αναγκαστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα τελειώσουν όταν τελειώσει και η πανδημία», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, που πήρε το λόγο, νωρίτερα, στην ολομέλεια, προκειμένου να απαντήσει στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση για σειρά διατάξεων που έχουν περιληφθεί στις ΠΝΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όπως είπε ο υπουργός, με τις ΠΝΠ που καλείται να κυρώσει σήμερα η Βουλή, ολοκληρώνεται μια διαδικασία κρίσιμων διατάξεων για την αγορά εργασίας, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

«Η κυβέρνηση απέδειξε με τις παρεμβάσεις αυτές ότι στέκεται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, και σε κάθε άνεργο», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την κριτική για αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική. Άκουσα ότι ερχόμαστε να επιβάλλουμε συνταγές του ΣΕΒ. Που τα είδατε αυτά; Στο όνειρό σας τα είδατε; Η κοινή γνώμη δεν βλέπει αυτά. Είναι αντεργατική η διάταξη που μειώνει την προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης σε 50; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει το πρόγραμμα Συνεργασία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους; Είναι αντεργατική η απόφαση που θα βγάλουμε για να επεκτείνουμε κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, στους εργαζόμενους που ολοκληρώθηκε το επίδομα εργασίας; Είναι αντεργατική η παρέμβασή μας για τους ξεναγούς και τον κόσμο του πολιτισμού που εντάσσουμε μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να στηρίξουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον κόσμο της δημιουργίας; Είναι αντεργατικές αυτές οι διατάξεις; Δικαίωμα σας να τοποθετείστε όπως θέλετε. Αλλά τουλάχιστον τοποθετηθείτε με ρεαλισμό και φέρτε και καμία πρόταση», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι με τροπολογία επέρχονται παρατάσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικών ικανοτήτων σε πολύ κόσμο για παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, με τροπολογία παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η προθεσμία για την υποβολή αίτησης οφειλετών-μη μισθωτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ, για τον προσδιορισμό της οφειλής τους.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πολιτική, που γενναία και αποφασιστικά στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους και στηρίζει το εισόδημα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε όμως την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστόλου. «Κύριε υπουργέ δεν αντιληφθήκατε τόσες μέρες ότι ιδιαίτερα τα άρθρα που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα, έχουν ξεσηκώσει όχι μόνο όλη την αντιπολίτευση αλλά και τους φορείς; Δεν γνωρίζετε ότι ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις ονομαστικής για τα συγκεκριμένα άρθρα, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, με τη θέσπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας; Σας παρακαλούμε αντιληφθείτε τι συμβαίνει και έστω και την τελευταία στιγμή, σας ζητούμε αυτές οι διατάξεις να αποσυρθούν. Αυτό ζητάει όλος ο εργαζόμενος κόσμος», είπε ο Ε. Αποστόλου.

«Όσα λέτε είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά τα βλέπετε μόνο στην κλειστή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», αντέδρασε ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε πως δεν θεσπίζεται απλήρωτη και αδήλωτη εργασία. «Προσέξτε, ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και έχουμε πει ότι έκτακτα και αναγκαστικά μέτρα, όπως και στο παρελθόν, τα πήραμε και μετά τα αναιρέσαμε, έτσι τα φέρνουμε και τώρα, σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και τόνισε πως «όπως και τα άλλα μέτρα για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, τις άδειες ειδικού σκοπού κλπ, όλα αυτά θα τελειώσουν με το τέλος της πανδημίας». Ιδίως για τη διάταξη που αφορά στις υπερωρίες για όσους έχουν λάβει ειδική άδεια, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει απλήρωτη εργασία, γιατί όλες οι μέρες πληρώνονται για τον εργαζόμενο και τις μισές τις κάνει στο σπίτι του και τις άλλες μισές τις αναπληρώνει με μια ώρα στο 8ωρο».

Σχετικα αρθρα

Οι μισοί Έλληνες θα μειώσουν το budget για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

admin

Εφορία: Δηλώστε τον τραπεζικό λογαριασμό σας για να εισπράξετε επιστροφή φόρου

admin

Κορονοϊός: Η Ιταλία θα χάσει πάνω από 7 δισ. ευρώ από τον τουρισμό μέσα σε ένα τρίμηνο

admin

Με πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Θεοχάρης: Πριν το τέλος του μήνα η λίστα με τις χώρες που θα έχουμε τουριστικές ροές

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατέβαλε 1,1 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις και εξισωτική αποζημίωση

admin

ΣΕΤΕ: Κατά 8,3% αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020

admin

Απώλειες 1,16% στο Χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές ρεύμα

admin

Γερμανία : Ο κοροναϊός βυθίζει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση-ρεκόρ

admin

Οι φόβοι για τον κοροναϊό ρίχνουν το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

ΑΑΔΕ: Σε τρεις ημέρες η δήλωση μεταβίβασης ακινήτων – Η νέα διαδικασία

admin

Τι είναι το hive – down και πώς επηρεάζει τους μετόχους των τραπεζών

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

admin

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν ζητεί διαχωρισμό κράτους δικαίου και Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Στην τελική ευθεία το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες έκλεισε η αγορά

admin

Βράβευση υπουργείου Τουρισμού- ΕΟΤ ως κορυφαίου φορέα τουρισμού παγκοσμίως

admin

OTE: “Aνοσία” στον Covid το 1ο 6μηνο

admin