Image default
Διεθνή

ΗΠΑ : Καταγγελίες για «αποτρόπαιες παραβιάσεις δικαιωμάτων» στα κέντρα μεταναστών

Οι μετανάστες σε ένα κέντρο κράτησης της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Δασμών (Ice) των ΗΠΑ στη Τζόρτζια, υποβάλλονται σε φρικτές συνθήκες και μεταχείριση. Μεταξύ αυτών και «σοκαριστική ιατρική αμέλεια», αλλά και ένας πολύ υψηλός αριθμός υστερεκτομών στις γυναίκες, σύμφωνα με καταγγελία δημοσίου συμφέροντος που κατατέθηκε από αρκετές ομάδες νομικής υπεράσπισης, εκ μέρους νοσηλεύτριας που εργάζεται στο κέντρο.

Η νοσηλεύτρια, Ντον Γούτεν, βρίσκεται στο επάγγελμα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Τα τρία εξ αυτών, εργάζεται στο κέντρο κράτησης της κομητείας Ίργουιν, στην Τζόρτζια, το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Η καταγγελία, η οποία κατατέθηκε εκ μέρους της στις 14 Σεπτεμβρίου, κατηγορεί το κέντρο για αμέλεια, συμπεριλαμβανομένης της ελλιπούς τήρησης μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, αλλά και των γενικότερων επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης.

Μετανάστες που μιλούσαν δημοσίως για τις συνθήκες έμπαιναν σε απομόνωση, σύμφωνα με την καταγγελία. Η Γούτεν αναφέρει ότι και η ίδια υποβιβάστηκε και δέχτηκε επίπληξη όταν μίλησε δημοσίως για αυτές τις πρακτικές, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Intercept.

Το Intercept έγραψε επίσης ότι η μαρτυρία της Γούτεν «υποστηριζόταν από συνεντεύξεις με άλλο μέλος του ιατρικού προσωπικού του Ίργουιν – που ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο για πιθανά αντίποινα – και τέσσερα άτομα που κρατούνται αυτή την περίοδο στο κέντρο».

Αναίτιες υστερεκτομές

Σύμφωνα με τη νέα καταγγελία, η Γούτεν αναφέρει έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό υστερεκτομών – της επέμβασης κατά την οποία μέρος ή ολόκληρη η μήτρα αφαιρείται – να πραγματοποιούνται σε Ισπανόφωνες μετανάστριες, πολλές εκ των οποίων δεν έμοιαζαν να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

Όπως λέει, ένας γιατρός που δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό φέρεται να έκανε αυτές τις επεμβάσεις σε γυναίκες που παραπονούνταν για έντονη έμμηνο ρύση, όμως πολλές εξ αυτών δεν φαίνονταν να έχουν καταλάβει τι τους συνέβη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νοσηλευτές λάμβαναν τη συναίνεση των ασθενών για τη διαδικασία, απλώς «ψάχνοντας στο διαδίκτυο τις λέξεις στα ισπανικά», όπως αναφέρει η καταγγελία.

«Όλες του οι ασθενείς έχουν κάνει υστερεκτομή – σχεδόν όλες», δήλωσε η Γούτεν. «Αυτή είναι η ειδικότητά του. Κάνει συλλογή από μήτρες. Δεν μπορεί όλες οι γυναίκες να έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις μήτρες τους».

Η καταγγελία υποστηρίζει επίσης ότι κατά τις επεμβάσεις υπήρξαν παραβιάσεις υγείας και ασφάλειας. Μια γυναίκα δήλωσε ότι δεν της είχε γίνει επαρκής αναισθησία κατά τη διάρκεια εγχείρησης και άκουσε τον γιατρό να λέει ότι κατά λάθος αφαίρεσε τη λάθος ωοθήκη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει πλέον παιδιά. Μία άλλη μπήκε στο χειρουργείο για να αφαιρέσει μια κύστη και κατέληξε με υστερεκτομή, συνεχίζει η καταγγελία.

«Μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης»

«Όταν συνάντησα όλες αυτές τις γυναίκες που είχαν κάνει χειρουργείο, σκέφτηκα ότι έμοιαζε με πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν λες και έκαναν πειράματα πάνω στα σώματά μας», υποστήριξε μια κρατούμενη, σύμφωνα με την καταγγελία.

Το Project South, μια από τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που κατέθεσαν την καταγγελία, είχε προηγουμένως καταθέσει έκθεση το 2017, σχετικά με την κακή μεταχείριση των μεταναστών στο Ίργουιν. Εκεί αναφερόταν σε ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, φαγητό που δεν ήταν βρώσιμο και άρνηση ιατρικής βοήθειας στους κρατούμενους. «Αυτό το μέρος δεν είναι φτιαγμένο για ανθρώπους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας κρατούμενος μετανάστης.

Κίνδυνοι και από τον κοροναϊό

Οι συνθήκες έχουν «κινηθεί μόνο προς το χειρότερο» εν όψει της απειλής κοροναϊού, αναφέρει η καταγγελία. Το κέντρο έχει αρνηθεί να κάνει τεστ κοροναϊού σε κρατούμενους, έχει αποκρύψει τον αριθμό των θετικών τεστ και δεν έχει διαχωρίσει τους φορείς κοροναϊού από τους υγιείς, συνεχίζει η καταγγελία.

«Είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις σε ένα κέντρο κράτησης», τονίζει η Αζάντε Σασαχάνι, μία δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων που εργάζεται για το Project South. «Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων και εδώ και πολύ καιρό καλούμε για το κλείσιμο του συγκεκριμένου κέντρου».

Πράξεις γενοκτονίας

Η Σασάνι σημειώνει ότι οι οργανώσεις σκοπεύουν να καταθέσουν τα ίδια έγγραφα στο Κογκρέσο αλλά και στον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ ορίζει την «επιβολή μέτρων που στοχεύουν στην αποτροπή των γεννήσεων εντός μίας ομάδας» ως πράξη γενοκτονίας, που αποτελεί έγκλημα κατά το διεθνές δίκαιο.

«Πρόκειται για αποτρόπαιες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να σταθεί υπόλογη», τονίζει. Προσθέτει ότι το κέντρο κράτησης Ίργουιν δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό: Το Project South έχει καταθέσει αντίστοιχες καταγγελίες και εναντίον του κέντρου κράτησης Στιούαρτ, σε άλλη τοποθεσία της Τζόρτζια όπου οι κρατούμενοι κάνουν λόγο για κακοποίηση.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το κέντρο δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχετικό σχόλιο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, υπάλληλος του κέντρου αρνήθηκε να σχολιάσει ή να αποκαλύψει τον αριθμό των ατόμων που κρατούνται εκεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η εγκατάσταση μπορεί να στεγάσει έως και 1.201 άτομα. Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν απάντησε επίσης σε αίτημα για σχετικό σχόλιο.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Παραμένει προφυλακισμένος στις ΗΠΑ ο «νονός» πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κίνδυνος γενίκευσης των εχθροπραξιών – Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα

admin

Κοροναϊός : Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την πανδημία στις 3 και 4 Δεκεμβρίου

admin

Βρετανία : Εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού τα σουπερμάρκετ

admin

QAnon: Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας «ρίχνει τη σκιά της» και στην Ευρώπη

admin

Συρία : Οι Ρώσοι κατέλαβαν βάση που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις

admin

Γερμανία : Η Μέρκελ θέλει κλειστά μπαρ και εστιατόρια για να αναχαιτιστεί η πανδημία

admin

Ελβετία : Οι γυναίκες δίνουν μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των ανισοτήτων

admin

Αντεπίθεση Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κυρώσεις στο Ιράν

admin

Κορωνοϊός: «Διπλό χτύπημα» από το εμβόλιο της Οξφόρδης

admin

ΗΠΑ : Το ντιμπέιτ των «δεύτερων» δεν μπορεί να συναγωνιστεί εκείνο των «πρώτων»

admin

Μεσαίωνας στην Κίνα: Εκατοντάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης μειονοτήτων

admin

Καλιφόρνια: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις πυρκαγιές

admin

Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας : Ιστορική απόφαση για παιδιά Εβραίων – θυμάτων των ναζί

admin

ΗΠΑ: Μη εγκεκριμένο το φάρμακο που λαμβάνει ο Τραμπ

admin

Handelsblatt: Οι Έλληνες εμπιστεύονται και πάλι το κράτος

admin

Ρωσία: Δρομολογείται συνταγματική απαγόρευση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων

admin

«Καμπανάκι» ΟΗΕ : Εξαιρετικά επικίνδυνη η συλλογή δεδομένων μεταναστών

admin