Image default
Διεθνή

Ιράν : Επιθεώρηση και στη δεύτερη πυρηνική εγκατάστασή του από την ΙΑΕΑ

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μεταβούν στη δεύτερη ιρανική πυρηνική εγκατάσταση «σε μερικές ημέρες» και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμα «σε δύο με τρεις μήνες», ανακοίνωσε χθες η ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Ασκησαν πίεση

Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που προσπαθούν να τη διασώσουν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, είχαν ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να επιθεωρήσει αυτές τις δύο εγκαταστάσεις.

Στα τέλη Αυγούστου, η ΙΑΕΑ απέσπασε από το Ιράν το πράσινο φως για να επιθεωρήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, όπου ενδέχεται να είχαν πραγματοποιηθεί από την Τεχεράνη πυρηνικές δραστηριότητες που δεν είχαν δηλωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η πρώτη επιθεώρηση έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι διευκρίνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα της διεθνούς υπηρεσίας, στην Αυστρία, ότι η «δεύτερη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μερικές ημέρες».

Τα δείγματα που ελήφθησαν από την πρώτη εγκατάσταση στάλθηκαν στο εργαστήριο και ο Γκρόσι δήλωσε, στο περιθώριο του Συμβουλίου των 35 κυβερνητών της ΙΑΕΑ, ότι θα χρειαστούν «όχι λιγότερο από δύο μήνες, δύο με τρεις μήνες ίσως», πριν ληφθούν τα αποτελέσματα.

Εντατικοποίησε τις δραστηριότητες

Η συμφωνία που υπογράφηκε με τις μεγάλες δυνάμεις πριν πέντε χρόνια υπόσχεται στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Ωστόσο, η Τεχεράνη εντατικοποίησε τις πυρηνικές της δραστηριότητες από πέρυσι, μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με έκθεση που μοιράστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη, τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν είναι πλέον δεκαπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη δήλωνε διατεθειμένη να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των μέτρων που είχε αναλάβει για να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία, αλλά μόνο η Ευρώπη τη διαβεβαίωνε ότι ως αντάλλαγμα θα έχει «σημαντικά» οικονομικά οφέλη.

Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης λειτουργούν στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, σύμφωνα με την αποδέσμευση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει η Τεχεράνη, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού κοινοβουλίου Icana.

Αποθηκεύει το εμπλουτισμένο ουράνιο

«Είχαμε δεσμευτεί (στο πλαίσιο της συμφωνίας) ότι αυτές οι 1.044 συσκευές δεν θα εμπλούτιζαν ουράνιο, αλλά αυτό γίνεται στο πλαίσιο της απεμπλοκής μας και των αναγκών μας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το Ιράν αποθηκεύει το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το επίπεδο εμπλουτισμού, τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης και την ανάπτυξη προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης.

Το Ιράν έχει απεμπλακεί από καθένα από τα σημεία αυτά της συμφωνίας.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Αποσύρονται από την Ουάσινγκτον οι στρατιώτες, με απόφαση του υπουργού Άμυνας

admin

Οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία εντός της ΕΕ μετά την πανδημία

admin

Άνοιγμα συνόρων – ΕΕ: Πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μόλις το επιτρέψει η κατάσταση

admin

Κορωνοϊός –Ιταλία: Στις 18 Μαΐου ξεκινούν και πάλι οι λειτουργίες

admin

Γερμανία : 879 κρούσματα κοροναϊού και 8 θάνατοι σε 24 ώρες

admin

Κορωνοϊός – Κολομβία: Νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 13.000 κρούσματα σε μία ημέρα στην Κολομβία

admin

Ποινική δίωξη σε τέσσερις άνδρες επειδή αποπειράθηκαν να ρίξουν άγαλμα του Τζάκσον μπροστά από τον Λευκό Οίκο

admin

Μάικλ Κράτσιος: Αυτός είναι ο 34χρονος ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

admin

Σοκ στην Ινδία: Αυτοκτόνησε 16χρονη σταρ της πλατφόρμας TitTok

admin

Βραζιλία : Χτυπά με αμείωτη ένταση ο κοροναϊός – 153.214 νεκροί και 5.200.000 κρούσματα

admin

Ιράν : «Θάνατος στην Αμερική» φωνάζουν διαδηλωτές

admin

Συρία: Νεκρός Κούρδος διαδηλωτής – Παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από θωρακισμένο όχημα

admin

Μεξικό: Ο 13χρονος ήρωας που έκρυψε τα αδέρφια του στη σφαγή των Μορμόνων

admin

Κοροναϊός: Η Βραζιλία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων

admin

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Νέο «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τα 230.000

admin

Remdesivir: Το «σωτήριο» φάρμακο θα μπορούσε να εξαχθεί εκτός ΗΠΑ

admin

Κορωνοϊός – Νότια Αφρική: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί

admin

Τα «γυρίζει» ο Τραμπ: Η χρήση κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία θα πρέπει να απαγορευτεί

admin