Image default
Επιχειρήσεις

21 χρόνια πριν…

Συμπληρώνονται αύριο 21 χρόνια από την χρηματιστηριακή φούσκα του 1999. Η 17η Σεπτεμβρίου 1999 είναι συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη αναδιανομή του ελληνικού εισοδήματος μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους όταν προηγήθηκε η επανάσταση του 1821.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σαν αύριο 17 Σεπτεμβρίου 1999 ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε στις 6.355,04 μονάδες που είναι το ιστορικό υψηλό της αγοράς. Εκείνη τη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 6.484,38 μονάδες με την κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται στα 74 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 217,168 δισ. ευρώ!!!

Εκείνο το καλοκαίρι, σημειώθηκε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ στη Σοφοκλέους. Ο αριθμός των κωδικών που είχαν δημιουργηθεί ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ του 1.350.000. Δηλαδή με απλά λόγια το 30% των ελληνικών νοικοκυριών ή ακόμη πιο απλά 1 στις 3 ελληνικές οικογένειες επένδυαν ή καλύτερα είχαν εισέλθει ως τζογαδόροι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνη την φρενίτιδα που είχε σκεπάσει όλη τη χώρα. Να θυμηθούμε ότι υπήρξε χρηματιστηριακή, η οποία είχε θέσει ως πλαφόν τα 10.000.000 δραχμές τότε για να μπορέσεις να ανοίξεις κωδικό αφού υπήρξε λίστα αναμονής. Να θυμηθούμε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας έβαζαν για την αγορά μετοχών τα δάνεια που είχαν πάρει για τις προσωπικές τους ανάγκες, ενώ αρκετοί πουλούσαν άδειες ταξί για να τοποθετηθούν στην αγορά. Ένα από τα ακραία φαινόμενα εκείνης της εποχής ήταν ασφαλώς και το γεγονός ότι πολλοί εγκατέλειπαν το επάγγελμά τους για να γίνουν σύμβουλοι, αφού το μόνο σίγουρο για γρήγορα και ασφαλή κέρδη ήταν τα καθημερινά limit up εκείνου του καλοκαιριού.

Τι μένει ως δίδαγμα απ΄ όλη αυτή την φρενίτιδα που έζησε η ελληνική κοινωνία; Για άλλη μία φορά απεδείχθη πως ως λαός είμαστε απαίδευτοι, απροετοίμαστοι, λάτρεις του εύκολου και γρήγορου κέρδους χωρίς κόπο και μόχθο. Γι’ άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κινούμαστε ως πρόβατα επί σφαγή.

Για τη φούσκα του 1999 κανείς κρατικός αξιωματούχος δεν απολογήθηκε, οι λίγοι και μυημένοι απεκόμισαν πολλά κέρδη οι πολλοί έχασαν όπως συμβαίνει συνήθως. Το Χρηματιστήριο 21 χρόνια μετά έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και αίγλη. Το κυριότερο όμως έχασε την ευκαιρία να γίνει ένας «πυλώνας της οικονομίας» όπως είχε δηλώσει και ένας πρώην πρωθυπουργός εκείνη τη περίοδο. 

Η φετινή επέτειος βρίσκει ξανά το Χρηματιστήριο χωρίς κατεύθυνση και κυρίως να απουσιάζουν οι Έλληνες επενδυτές. Η νέα γενιά ακόμη δεν έχει εμφανισθεί και το Χρηματιστήριο πορεύεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Σχετικα αρθρα

Οι χριστουγεννιάτικες προσφορές στα καταστήματα Wind

admin

Οι παράπλευρες συνέπειες του Black Lives Matter: Η J&J σταματά την πώληση λευκαντικών κρεμών

admin

Alpha Trust: Στις 4/2 η ΓΣ για διανομή μερίσματος και split της μετοχής

admin

Eurobank Wallet: Το νέο ψηφιακό πορτοφόλι για ανέπαφες συναλλαγές

admin

Ο Γιώργος Αρώνης επόμενος επικεφαλής στο «Ελ. Βενιζέλος»

admin

Επτά βραβεία για Cosmote στα Mobile Excellence Awards 2019

admin

ΟΠΑΠ: Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην λειτουργία της εταιρείας

admin

Πάνω από 22.000 οι νεκροί στην Ιταλία: Οι μισοί είναι στη Λομβαρδία

admin

Creta Farms: Ναι Μ. Δομαζάκι στην ενεχυρίαση μετοχών

admin

Μπλόκο Τραμπ στο TikTok με διάταγμα

admin

COSMOTE Fiber: Τις 180.000 έφτασαν οι γραμμές Fiber To The Home σε όλη την Ελλάδα

admin

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα πόσο θα διαρκέσουν

admin

Cenergy Ηoldings: Στις 26 Μαΐου η Γενική Συνέλευση για ανανέωση θητείας μελών Δ.Σ.

admin

ΕΥΔΑΠ: Μέσω ΣΔΙΤ ιδιωτικοποιούνται οι υποδομές ύδρευσης της Αττικής

admin

ΟΠΑΠ: Από 10/2 στο ταμπλό οι 13,08 εκατ. νέες μετοχές

admin

EΛΤΑ: Τρύπα 35 εκατ. «γέννησε» η πανδημία – Kαθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς

admin

Boeing: Ελπίδες ότι θα απογειώσει ξανά τα 737 MAX

admin