Image default
Ευρώπη

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία προτείνει η Κομισιόν – έρχεται νέος οργανισμός βιοϊατρικής έρευνας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το -, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Τί είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αναλυτικά, στο κομμάτι της ομιλίας της για τις προτάσεις της στον τομέα της Υγείας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε:

«Για μένα, είναι ξεκάθαρο – πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Και για να αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα, πρέπει τώρα να αντλήσουμε τα πρώτα διδάγματα από την κρίση στην υγεία.

Πρέπει να κάνουμε το νέο μας πρόγραμμα EU4Health θωρακισμένο για το μέλλον. Γι ‘αυτό είχα προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης και είμαι ευγνώμων που το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αγωνιστεί για περισσότερη χρηματοδότηση και να διορθώσει τις περικοπές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και πρέπει να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και τη διαχείριση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία.

Ως πρώτο βήμα, θα προτείνουμε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το ECDC – το κέντρο μας για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών.

Ως δεύτερο βήμα, θα οικοδομήσουμε ένα Ευρωπαϊκό BARDA – έναν οργανισμό βιοϊατρικής προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης. Αυτός ο νέος οργανισμός θα υποστηρίξει την ικανότητα και την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε σε διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – είτε φυσικής είτε εκ προθέσεως. Χρειαζόμαστε στρατηγικό απόθεμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, ιδίως για φαρμακευτικά προϊόντα.

Ως τρίτο βήμα, είναι σαφέστερο από ποτέ ότι πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων στον τομέα της υγείας. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ευγενές και επείγον καθήκον για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να μάθουμε τα παγκόσμια μαθήματα. Γι ‘αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Conte και την ιταλική Προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την υγεία το επόμενο έτος στην Ιταλία.

Αυτό θα δείξει στους Ευρωπαίους ότι η Ένωση μας είναι εκεί για να προστατεύσει όλους.»

 

[τα μέρη της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά και έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

 

Σχετικα αρθρα

Επικρίνει την τουρκική ανάμειξη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ο Εμ. Μακρόν

admin

Ανάσχεση στα σύνορα σε όσους πρόσφυγες – μετανάστες προέρχονται από Ιράν, Αφγανιστάν προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, λόγω κορωνοϊού

admin

Αναστασιάδης: «Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς στην ανατ. Μεσόγειο»

admin

Το ηράκλειο έργο της αποκατάστασης των αρχείων της Stasi

admin

Μητσοτάκης: «Θωρακίζεται» η Ελλάδα – Τα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας και της οικονομίας

admin

Εκπαίδευση: Νέα έκθεση για την ισότητα στη σχολική εκπαίδευση της Ευρώπης

admin

Η αποψίλωση της Αμαζονίας σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

admin

Eurostat: Στο 0,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

admin

Εκπαίδευση και κατάρτιση: βασικές και ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες για την εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή

admin

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ψάχνει γυναίκες και λύση στο μυστήριο της Ιταλίας

admin

Η Επιτροπή υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία

admin

31/10: Συνέδριο economix.gr και ΤΕΕ για στερεά και υγρά απόβλητα – WASTE 2019

admin

Αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια

admin

Η φιλοσοφία του Airbnb κατακτά και τις ισχυρές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας

admin

Απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία: κύμα διεθνών αντιδράσεων

admin

Στρέφεται προς το LNG η Ανατολική Μεσόγειος;

admin

Κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

admin

Γαλλία: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις για την 14η Ιουλίου στην εποχή του κορονοϊού

admin