Image default
Πολιτική

Στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το αθλητικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών αθλητικών σωματείων, την διασφάλιση της αθλητικής ακεραιότητας και την στήριξη των αθλητών ΑμεΑ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε τις προωθούμενες ρυθμίσεις κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την ανανέωση των αθλητικών υπογραμμίζοντας: «Δώστε χώρο για να μπει νέο αίμα στις Ομοσπονδίες».

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θάνος Μωραϊτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να φτιάξει νέα τζάκια» στον αθλητισμό ενώ ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση».

Εσωκομματική αντιπαράθεση

Επιπροσθέτως, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή χαρακτηρίστηκε και από τον έντονο διάλογο του κ. Αυγενάκη με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η νομοθετική παλινδρόμηση αναφορικά την αναδρομικότητα στην διάταξη που θέτει όριο θητειών στα αθλητικά σωματεία δεν αποτελεί δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Υπογράμμισε δε ότι η επιμονή του υπουργείου στο ζήτημα της αναδρομικότητας στέλνει «λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις της επίμαχης διάταξης και το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η εσωκομματική διαφωνία θα επαναληφθεί στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια και θα εκφραστεί κατά την πιθανή διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων πως:

– Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

– Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.

– Μετά τη συμπλήρωση του 71ου έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της

– Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε γενική συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων και τουλάχιστον κατά τα δύο από τα τρία προηγούμενα της γενικής συνέλευσης ημερολογιακά έτη, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, αν πρόκειται για ατομικό άθλημα, με οκτώ τουλάχιστον αθλητές, ανά έτος, και αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα αθλητές, ανά έτος

Πέραν αυτών το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις για την αναγνώριση και τις παροχές σωματείων ΑμεΑ.

Ειδήσεις σήμερα:Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού – Πώς και πότε θα μπαίνει λουκέτοΤρομακτικό βίντεο: Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου πέφτει σε κατάστημα στην ΤουρκίαΣυνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ για Βαλκάνια και Συμφωνία Πρεσπών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κι αυτό το Πάσχα μένουμε… σπίτι: Τι οδήγησε την κυβέρνηση να πει «αντίο» στην έξοδο στα χωριά

admin

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη – Μήνυμα στην Τουρκία

admin

Τέλος εποχής για τους Κάστρο στην Κούβα – Ποιός είναι ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

admin

ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τις οιεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας

admin

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος τα είπαν για λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους

admin

Γεννηματά: Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από πεταμένα λεφτά που σπέρνουν την απογοητεύση

admin

Τουρκία- Ζαλισμένοι ακόμα με τον Δένδια – «Μίλησε ως εκπρόσωπος της Ευρώπης»

admin

Κυπριακό: Η Λευκωσία ζητά από την ΕΕ να θέσει την Άγκυρα προ των ευθυνών της

admin

Ελλάδα- Τουρκία: Συμφωνία για 4ο κύκλο συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

admin

Ποια η σύμβαση UNCLOS που επικαλέστηκε ο Δένδιας και κρίνει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ

admin

Γερμανία: Το «πείραμα Μπέρμποκ» των Πρασίνων – Η νεότερη υποψήφια Καγκελάριος

admin

Προπαγανδιστική ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ ετομάζει η Τουρκία με στόχο την Ελλάδα

admin