Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: Αναμένοντας το Triple Witching…

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να παλεύει να διασπάσει έγκυρα το τεχνικό εμπόδιο των 660-670 μονάδων. Η χαμηλού κόστους τεχνική αντίδραση, παρά την μικρή αύξηση των συναλλαγών, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος και Corporate Advisor Mc Banking & Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου, οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, δείχνουν ότι το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν.

Η απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2 τριμήνου  (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισεκατομμύρια δάνεια που έχει αντλήσει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, προβληματίζουν, για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα οι ανακοινώσεις για είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή στον Ελλάκτωρα, αλλά και η συμφωνία της ΜΠΕΛΑ με Ισραηλινή εταιρία λιανικής για επέκταση μέσω Franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για  διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.  

Η μικρή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το 1ο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο χώρες.. Η συνεχής υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας και οι υποβαθμίσεις Διεθνών οίκων, τόσο για την Τουρκική οικονομία όσο και για το τραπεζικό της σύστημα, δείχνει εμφατικά άλλη μια φορά ότι  «το Ευρώ» κάνει την διαφορά..

Τα Διεθνή χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές δηλώσεις της FED για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν αλλά και τα σημερινά στοιχεία ανεργίας,  αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με προβλήματα που τα είχαμε ξεχάσει να επανέρχονται δριμύτερα (πχ. BREXIT)..

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική ομολογιακή αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση η γείτονα Τουρκία βλέπει το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει καθημερινά, οδεύοντας αργά αλλά σταθερά σε ποιο επώδυνες καταστάσεις από αυτές που έζησε η Ελλάδα την τελευταία 10-ετία..  

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, δεν αλλάζει όσο παραμένει χαμηλότερα των 660-670 μονάδων ο ΓΔ και 1600-1620 μονάδων ο FTSE. Θετικό στοιχείο αποτελεί η διάσπαση των ΚΜΟ 25 (ΓΔ 643 FTSE 1543) & 50 (ΓΔ 641 FTSE 1541) ημερών, που αρχίζουν να λαμβάνουν ελαφρά ανοδική κλίση και αποτελούν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις, οι οποίες πρέπει να διαφυλαχτούν για να διατηρηθούν  και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο..

Αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος παλεύει να κρατηθεί κοντά στον ΚΜΟ expo 25 ημερών (329 μον.) Όσο όμως ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από την ζώνη των 350-360 μονάδων, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητας τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών.

Τα επιπλέον +30 δις που ρούφηξαν σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ , αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με πληγωμένη την  πραγματική οικονομία, είναι άγνωστο για πόσο…

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα. Η ρηχότητα της αγοράς αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα μας  αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις ,τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Παρά τους θετικούς intraday βραχυχρόνιους σχηματισμούς ( flag) που έχουν σχηματιστεί σε ΓΔ & FTSE, περιμένουμε τις έγκυρες ανοδικές διασπάσεις τους  και μια καλύτερη σχέση ανοδικών (48) καθοδικών (47) & αμετάβλητων (128).

Συστήνουμε αναμονή μέχρι το τέλος της εβδομάδος λόγω του Triple witching,  (ταυτόχρονο παγκόσμιο κλείσιμο παραγώγων 3-μηνου), μειώνοντας την πιθανότητα έκθεσης μας σε αυξημένη μεταβλητότητα..

Σχετικα αρθρα

Hyundai: Νέα συμφωνία με τη Shell για λύσεις στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση εκπομπών ρύπων

admin

Παπουτσάνης: Στις 5 Μαΐου η ΓΣ για διανομή μερίσματος

admin

MIG: Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Ευστρατιάδης

admin

MIG: Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ ο Γ. Ευστρατιάδης

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 3ου τοκομεριδίου οι ομολογίες από 20 Απριλίου

admin

Jumbo: Δε διανέμει περαιτέρω μέρισμα για τη χρήση 2020

admin

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Διάθεση πληροφοριακού σημειώματος

admin

ΟΠΑΠ: Άνοιξαν τα πρακτορεία – Τι ισχύει για ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ και ΣΚΡΑΤΣ

admin

LG Electronics: Συμφωνία με την ΠΑΕ AEK – Τεχνολογικός Πάροχος της OPAP ARENA

admin

Οροφή για το ελληνικό Χρηματιστήριο οι 900 μονάδες…

admin

Ελλάκτωρ: Αγωγή για υπεξαίρεση κατά Σ. Καλλιτσάντση και Α. Εξάρχου, μετά τη μήνυση για απάτη και απιστία

admin

Eurobank Εquities για Fourlis: Αυξάνει την τιμή στόχο-Δίνει σύσταση buy

admin