Image default
Οικονομία

Βιομηχανία: Το 25% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων δεν χρειάζεται πλέον ΑΕΠΟ

Για σημαντική μείωση του διοικητικού βάρους για την ελληνική Βιομηχανία, με το 25% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων να μη χρειάζεται πλέον την έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), κάνει λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτή, όπως επισημαίνει, θα βασίζεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος της διακριτής κατάταξης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε βαθμούς όχλησης και την αντικατάστασή του με την περιβαλλοντική κατάταξη, που εδράζεται σε σχετικές σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή του Νόμου 4635/2019:

– Σχεδόν στο 79% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων επιτυγχάνεται εξορθολογισμός της κατηγορίας όχλησης προς ένα ευνοϊκότερο καθεστώς χωροθέτησης

-Όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα επιπλέον 25% των επιχειρήσεων θα έχει αισθητά μικρότερο διοικητικό φορτίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της ελληνικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ μέχρι σήμερα, ακόμα και για τον παραμικρό εκσυγχρονισμό, απαιτείτο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, πλέον σχεδόν το σύνολο  της ελληνικής φαρμακευτικής Βιομηχανίας εμπίπτει σε καθεστώς  Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και κατ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από ένα πολύ μεγάλο διοικητικό βάρος.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ΚΥΑ:

– Εναρμονίζεται αποτελεσματικότερα η ελληνική με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

– Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

– Καταργείται ένα απαρχαιωμένο σύστημα κατάταξης το οποίο δεν ελάμβανε πλήρως υπ’ όψιν τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

– Παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν πάψει να είναι ρυπογόνες εδώ και πολλά χρόνια, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων, δραστηριότητες που υπάγονται στην Οδηγία Seveso, αυτόματα εμπίπτουν σε καθεστώς Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ακόμα και αν, βάσει της κατάταξης στην εν λόγω ΚΥΑ, θα υπάγονταν σε καθεστώς Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει πως «όπως είχαμε δεσμευθεί από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου, σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στη πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, γίνεται ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και εκσυγχρονισμού του πλαισίου αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των μεταποιητικών δραστηριοτήτων. Η βιομηχανία στην Ελλάδα απαλλάσσεται από ένα τεράστιο διοικητικό βάρος, ώστε, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους ευκολότερα, γρηγορότερα και οικονομικότερα».

Σχετικα αρθρα

Πτώση 0,86% κατέγραψε το Χρηματιστήριο μετά τις πιέσεις στις τράπεζες

admin

ΣΕΒ : Ικανοποίηση για το θέμα ασφάλισης των μελών ΔΣ ανώνυμων εταιρειών

admin

Δημόσιο : Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις – Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση

admin

Βρούτσης στο MEGA: Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

admin

Τη Δευτέρα τελικά η καταβολή των 534 ευρώ – Γιατί αναβλήθηκε η πληρωμή

admin

Ο Δρανδάκης, η Beat και η ειρηνική επανάσταση στην καθημερινότητα

admin

Κοροναϊός: Ποιες ανατροπές φέρνει στην αγορά η πρώτη φάση της πανδημίας

admin

Γεμάτα πάνω από τα μισά ξενοδοχεία της χώρας το πρώτο εννιάμηνο του 2019

admin

Εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού

admin

Συνεχίζει να «βουλιάζει» η τουρκική λίρα

admin

Πώς διατέθηκε πάνω από 1,5 δισ. για στήριξη της απασχόλησης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Συρρικνώθηκε 17,1% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων : Με διαδικασίες εξπρές – Ποια θα είναι η διαδικασία

admin

Αλεξιάδης: Φοροελαφρύνσεις μόνο για έχοντες και κατέχοντες

admin

Γ. Στουρνάρας: Τρεις οι κύριες προτεραιότητες για ανθεκτικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

admin

ΚΙΝΑΛ: Να διορθωθεί η ΚΥΑ για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό

admin

Alpha Bank: Η κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να επέλθει χρονικά αργότερα σε σχέση με άλλες χώρες

admin

Μεταναστευτικό: Στήριξη στην Ελλάδα -Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει 200 εκατ. ευρώ

admin