Image default
Αγορές

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της παγκόσμιας έξαρσης των κρουσμάτων

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με νευρικότητα την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την άνοδο του δεύτερου κύματος διασποράς, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,35% στις 6.028 μονάδες, παρά τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία τον Αύγουστο και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται πως η αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, ρίχνει στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού ακόμα και την επανάληψη ενός καθολικού lockdown ως έσχατη λύση αναχαίτισης της διασποράς, ενώ ήδη δρομολογούνται μέτρα περιορισμού στο συγχρωτισμό και στη λειτουργία των καταστημάτων.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχωρεί 0,36% στις 5.021 μονάδες κι ενώ η χώρα καταγράφει μεγαλύτερους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων ακόμα και από την πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη, αν και σύμφωνα με τις αρχές, αυτό οφείλεται και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ. Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει ισχυρές συστάσεις για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τηλεργασίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα των αγορών αποτελεί η Φρανκφούρτη, με το DAX να κερδίζει 0,23% στις 13.238 μονάδες. Στη Γερμανία, οι νεότερες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αναθεωρούν τα ποσοστά ύφεσης σε χαμηλότερα επίπεδα, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι λιγότερο δραματικές από όσο υπολογιζόταν.

Σε πτωτικό τέμπο κινείται και η ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στο Μιλάνο o FTSE MIB πέφτει 0,38% στις 19.664 μονάδες κι ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε η έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών μεταξύ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και της Euronext για την πώληση του ιταλικού Χρηματιστηρίου. Απώλειες 1,54% καταγράφει ο ισπανικός IBEX 35 στις 6.977 μονάδες, ενώ με πτώση 0,67% κινείται και ο πορτογαλικός PSI 20 στις 4.258 μονάδες.

Στη Ρωσία, όπου η κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,25%, ο MOEX υποχωρεί 0,45% στις 2.958 μονάδες και ο RTSI αντίστοιχα, κατά 0,65% στις 1.235. Θετικά κινείται ο τουρκικός BIST 100 κατά 0,11% στις 1.111 μονάδες, παρά την υποβάθμιση από τη Moody’s οκτώ μεγάλων εταιρείων.

Σημειώνεται πως με μικτά πρόσημα κινήθηκαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές, με τα κυριότερα κέρδη να καταγράφουν οι κινεζικοί δείκτες. Τέλος, σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναμένεται ο δείκτης Michigan για τα συναισθήματα και τις καταναλωτικές προσδοκίες, ενώ τα futures του S&P 500, αυξημένα οριακά κατά 0,03% δεν προδιαθέτουν για ισχυρό άνοιγμα στη Wall Street.

Σχετικα αρθρα

Σε υψηλό μίας εβδομάδας η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

admin

Ευρωαγορές: Προσεκτικές κινήσεις των επενδυτών- Στο επίκεντρο το Brexit

admin

Βαρίδι για τις ευρωαγορές η προειδοποίηση της Apple

admin

Αρνητικό «γύρισμα» στις ευρωαγορές

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Ράλι ανόδου για τις ευρωαγορές λόγω Fed

admin

Οι ελπίδες για το εμβόλιο ώθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Αντέδρασε η Wall Street μετά τις εξαγγελίες Τραμπ-Οριακές απώλειες για τον Dow Jones

admin

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι ασιατικές αγορές

admin

Οι δηλώσεις Πάουελ δίνουν ώθηση στις ασιατικές αγορές

admin

Ευρωαγορές: Οι επενδυτές αξιολογούν το επεισοδιακό debate στις ΗΠΑ

admin

Στο 1,16% η απόδοση του ελληνικού 10ετές

admin

Εμπορικές εντάσεις και εταιρικά αποτελέσματα ρίχνουν τις ευρωαγορές

admin

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

admin

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές μετά τη Fed

admin

Με το πόδι στο γκάζι η Wall Street

admin

Σε θετικό έδαφος πέρασε η απόδοση του 30ετούς Bund

admin