Image default
Επιχειρήσεις

CVC-Vivartia: Τα «κλειδιά» της συμφωνίας για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων

Περίπου 15 χρόνια μετά το σχηματισμό της από το Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Σπύρο Θεοδωρόπουλο και 13 χρόνια απ’ την πώληση της στη MIG, η Vivartia, ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων και εστίασης της χώρας με αναγνωρίσιμα σήματα και εταιρείες όπως ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη και Flocafe, ετοιμάζεται και πάλι να αλλάξει χέρια.

Αυτή τη φορά είναι η αμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων CVC Capital Partners που θέλει να την αγοράσει απ’ την MIG σε μία πρόταση εξαγοράς που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προσδιορίζουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Μία συμφωνία στην οποία όμως αναμένεται να λειτουργήσουν ως «κλειδί» και οι δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Vivartia που σήμερα διαμορφώνονται στα 425 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς το μείζον σήμερα τόσο για τη Vivartia όσο και για τη MIG είναι η μείωση της έκθεσης που έχουν προς τις τράπεζες. Κάτι που επεδίωκαν και οι πιστώτριες τράπεζες έχοντας μπει ήδη στη διαδικασία πώλησης των δανείων που είχαν δώσει στη MIG. Γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ένα deal για τη Vivartia σήμερα αποτελεί μονόδρομο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου VIVARTIA την 31/12/2019, ήταν 424,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Σημειωτέον πέρυσι ο όμιλος Vivartia είχε πωλήσεις 622 εκατ ευρώ και ebitda 68,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η MIG έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή των δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς, κάτι που θα επιτύχει εν μέρει ή εν όλω αν η Vivartia πουληθεί, εν προκειμένω στο CVC Capital το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί το άνοιγμα του ομίλου Vivartia όχι μόνο προς την Πειραιώς αλλά και προς τις άλλες Τράπεζες που έχουν έκθεση στην προς πώληση εταιρεία. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank είχαν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες να πουλήσουν τα δάνεια που είχαν δώσει προς τη Vivartia ύψους 190 εκατ. ευρώ, κάτι που με την πρόταση εξαγοράς που κατατέθηκε πρέπει τώρα να «παγώσει».

Τα δανειακά βάρη εξάλλου, τόσο της MIG όσο και της Vivartia, αυτή αυτά που τροφοδοτούσαν τα τελευταία χρόνια και τα σενάρια και τις φήμες στην αγορά για πώληση της δεύτερης. Τότε όμως υπήρχαν περισσότερα περιθώρια ελιγμών με αποτέλεσμα όσοι χτυπούσαν την πόρτα της MIG, όπως έκανε πέρυσι η Emma Capital του Τσέχου Jiri Smejc, να φεύγουν άπραγοι.

Τώρα μένει να φανεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, που θα διαρκέσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις το ΔΣ της MIG θα συναινέσει στην πώληση της «ναυαρχίδας» του ομίλου.

Σχετικα αρθρα

Ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο της ΣΙΔΜΑ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Πλαστικά Θράκης: Καθαρά κέρδη ‎€10,02 εκατ. το α’εξάμηνο του 2020

admin

Απώλειες – μαμούθ $84 δισ. για τις αεροπορικές το 2020 – Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση

admin

«Κόκκινη» κάρτα στον Ζούκερμπεργκ για φυλετικές διακρίσεις

admin

Χατζηιωάννου: Οι «αχρείοι της easyJet» σπαταλούν τα χρήματα των μετόχων σε περιττά Airbus

admin

Συνεργασία ReGeneration με το LinkedIn Learning

admin

«Προσωποποιημένα» επιτόκια στα στεγαστικά λανσάρει η Πειραιώς

admin

Ο Γιώργος Αρώνης επόμενος επικεφαλής στο «Ελ. Βενιζέλος»

admin

Οι πρωτιές και τα επόμενα σχέδια του ομίλου Eurolife ERB

admin

Ενέργεια: Κοντά στο €1 δισ. ανεβάζουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οι μελέτες

admin

EY: Οι προοπτικές της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού και διαμετακομιστικού κέντρου

admin

ΕΥ: Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

admin

Ριζικές αλλαγές στη δομή της Mytilineos

admin

ΕΥΔΑΠ: Αναπληρωτής CEO αναλαμβάνει ο Αν. Τόσιος

admin

Ελληνοϊταλική σύμπραξη κερδίζει βραβείο αποθεώνοντας με ήχο και εικόνα την Ιαπωνική κουλτούρα

admin

Υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ και Περιφέρειας Αττικής

admin

Ελ. Βενιζέλος: «Βουτιά» 60% στην επιβατική κίνηση τον Αύγουστο

admin

ΙΑΣΩ: Πρόταση διανομής μερίσματος

admin