Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

Σχόλια στον Tύπο για την ελληνοτουρκική διένεξη και την επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική, την πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοιο αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη.

“Τα καλά νέα είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ξεχάσει να διαμεσολαβεί” αναφέρει, σε σχόλιό της σχετικά με την ελληνοτουρκική διαμάχη και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Handelsblatt με τίτλο “Απειλή για την Ευρώπη”. Kαι συνεχίζει:

“(…) Tα κακά νέα είναι ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αποτελεί παρελθόν. Εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παράνομες έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ύδατα αυτά ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική. Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί ένα άκρως επιθετικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής από το 2016. Οι παλιές εταιρικές σχέσεις όπως με το ΝΑΤΟ αποτελούν ελάχιστο εμπόδιο, όπως και μια συμμαχία δυτικών αξιών (…) O Ερντογάν μπορεί να κερδίσει μόνο όταν οι άλλοι χάνουν και αντίστροφα. Αλλά και πολλοί ευρωπαίοι έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Στο θέμα του προσφυγικού και της ΕΕ, η Άγκυρα εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική πιθανοτήτων με απειλές. Παρόλαυτα ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούν σαν να είναι τα χρήματα για τη στήριξη των προσφύγων, δώρο στον Ερντογάν”.

Οι απειλές κυρώσεων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Αλλά δεν είναι μόνο το πεδίο των ελληνοτουρκικών στο οποίο η Άγκυρα προκαλεί με την στάση της. Σύμφωνα με το σχόλιο της Handelsblatt: “Στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει εδώ και καιρό δικούς του στόχους και αντιτίθεται στη Γαλλία  (…) Στην Ουκρανία, η Τουρκία ενισχύει δεσμούς με φίλα προσκείμενες δυνάμεις στην κυβέρνηση. Και παράλληλα εδώ και καιρό επεκτείνει την ισχύ της στα Βαλκάνια, με εταιρικές πολιτικές σχέσεις, οικονομική συνεργασία και χρηματοδότηση τζαμιών”.

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: “Οι απειλές κυρώσεων προς τον Ερντογάν συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα διεγείρουν κάποιου είδους αντανακλαστικά ενότητας, τα οποία εκτείνονται μέχρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά τα αντανακλαστικά καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια κυβερνητική αλλαγή, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα παραμείνει σε μια επιθετική κατεύθυνση. Αυτό που απαιτείται είναι μια προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες: η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών αλλά είναι ένας απαραίτητος εταίρος σε πολλούς τομείς. Επομένως η Τουρκία δεν πρέπει να συγκριθεί με την Ιταλία, την Ουγγαρία ή την Κροατία. Αλλά μάλλον με την Κίνα – όχι λόγω του μεγέθους της αλλά λόγω της αυξανόμενης αποξένωσης και εξάρτησης”.

Κρουαζιερόπλοιο για τους πρόσφυγες στη Λέσβο;

Την πρόταση να χρησιμοποιηθούν κρουαζιερόπλοια για την άμεση στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στους δρόμους της Λέσβου, σχολιάζει η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger παρατηρώντας: “Ο Γιόχανες Τσουρνίντεν, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου Phoenix Reisen, είδε το θέμα πολύ πρακτικά. Αν το δούμε πολύ ειλικρινά: δεν έχει δίκιο αυτός ο άνθρωπος; “Ένα πλοίο είναι σίγουρα καλύτερο από να ζεις στην άκρη του δρόμου” (…) Ακόμη πιο παράλογη από την ιδέα ενός “πλοίου των ονείρων” δεν είναι η κατάφωρη αδικία του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα;”

“Με τον Σάρατζ μπορούσε να διαπραγματευθεί η ΕΕ”

Τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και την παραίτηση του επικεφαλής της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ σχολιάζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung και σημειώνει: “Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι με τον Σάρατζ χάνουν έναν συνομιλητή, ο οποίος παρά τις αδυναμίες και τις διαμάχες εντός της κυβέρνησής του εκτιμήθηκε για την μετριοπαθή στάση του. Παρόλο που η εξουσία του δεν επεκτεινόταν παρά μέχρι λίγο έξω από την Τρίπολη, ακόμη κι εκεί δεν αναγνωριζόταν από όλους. Η συνεργασία του με ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν επίσης ένα πρόβλημα. Ωστόσο ο Σάρατζ ήταν κάποιος, με τον οποίο μπορούσε να διαπραγματευτεί κανείς”.

Σχετικα αρθρα

Σε ποιους κλάδους εργασίας θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα

admin

Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

admin

Θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση η οικονομία της Ευρώπης;

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

Η κεντρική Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ

admin

Το ακριβό δολάριο και η βόμβα των 6,4 τρισ.

admin

Ποιος τουρκικός κολοσσός δυσκολεύεται να ξεπληρώσει δάνεια $1,1 δισ.

admin

Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει δόση 2 δις μέχρι τη Δευτέρα

admin

Κράμερ εναντίον Κράμερ

admin

Η Μέρκελ αρπάζει την ευκαιρία και μεταμορφώνει την γερμανική οικονομία

admin

Vodafone: Γιατί «έπεσε» το δίκτυο της-Σε απόγνωση χιλιάδες συνδρομητές της

admin

Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας:Βίκος ΑΕ-Επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ στην 25χρονη πορεία της

admin

«Έπεσε» το οχυρό των 800 μονάδων

admin

Ιταλικές εκλογές μαζί με τις γερμανικές;

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Οι Ευρωπαίοι Ταύροι’ χρειάζεται να δείξουν λίγη υπομονή

admin

Η επανάσταση του σαουδάραβα πρίγκηπα είναι η πραγματική Αραβική Άνοιξη

admin

Το “μακρύ χέρι” παρακολουθήσεων και πολιτικών πιέσεων της Κίνας εκτείνεται πια σε παγκόσμια κλίμακα

admin