Image default
Ευρώπη

NextGenerationEU: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σχέδιο ανάκαμψης

Τη διαδικασία που θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης «Next Generation EU» επιταχύνουν οι ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Ξεπεράστηκε έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο και επιταχύνθηκε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η κεντρική νομοθετική πράξη της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται πλέον να αντλήσει 750 δισ. ευρώ από τις αγορές και να τα διαθέσει στο ταμείο ανάκαμψης.

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί πλέον να εγκρίνει χωρίς καθυστερήσεις την απόφαση για τους ίδιους πόρους και να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής της από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.

Στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά.

O εισηγητής του ΕΛΚ, José Manuel Fernandes, σημείωσε: «Σήμερα γράφτηκε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ. Ποτέ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δανειστεί σε τέτοια κλίμακα από τις αγορές. Χάρη στην έκθεση αυτή, το Συμβούλιο μπορεί πλέον να προχωρήσει στην έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους και στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αν θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου 2021. Τι άλλο περιμένει το Συμβούλιο;»

Από τη δική της πλευρά, η συνεισηγήτρια του Renew Europe, Valérie Hayer, επεσήμανε: «Ο δανεισμός για την ανάκαμψη έχει πλέον δρομολογηθεί χάρη στο πράσινο φως που έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα πληρωθεί από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όσους δεν πληρώνουν φόρους, μεγάλους ξένους ρυπαντές και άλλους που επωφελούνται από την κοινή μας αγορά αλλά δε συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί στην ευμάρειά μας και στην προστασία του πλανήτη».

Διαβάστε επίσης: Τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζει η Επιτροπή

 

Σχετικα αρθρα

φον ντερ Λάιεν: Προς όφελος της ίδιας της ΕΕ η ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων

admin

Στα 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ για το 2020-24 – Επέκταση σε νέες δραστηριότητες, δυναμική είσοδος στις ΑΠΕ

admin

Εντείνει τις προετοιμασίες της για Brexit χωρίς συμφωνία η Ε.Ε. – Ανυποχώρητο το Λονδίνο

admin

Η λειτουργία του TurkStream ως νέα κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα

admin

Συνολικά 228.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων μετανάστευσαν σε χώρες της E.E. το 2018

admin

Εκλογές στην Πολωνία: Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη σχέση Βαρσοβίας-ΕΕ

admin

Στο κάδρο η Ελλάδα και για τα απόβλητα

admin

Τζόνσον: «Κάπως αρνητική» η ΕΕ αλλά θα έχουμε συμφωνία

admin

Εκλογές στη Ρουμανία: Φαβορί ο φιλοευρωπαίος Γιοχάνις

admin

ΕΕ: Προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

admin

Συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit το Σεπτέμβριο

admin

Σε «δραματική πτώση» η οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με την Λαγκάρντ

admin

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά το καλοκαίρι στην Ελλάδα

admin

Δεύτερο κρούσμα του κοροναϊού στα κεντρικά της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

admin

Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021

admin

Covid-19: Ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής

admin

Το φράγμα των 1 δισ. χρηστών smartphones σπάει το δορυφορικό σύστημα Galileo

admin

Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

admin