Image default
Οικονομία Τράπεζες

Οι ξένοι εγκαταλείπουν μαζικά το τουρκικό χρηματιστήριο – Με discount ρεκόρ οι τραπεζικές μετοχές

Με discount ρεκόρ, σε σύγκριση με τα βιομηχανικά «χαρτιά», διαπραγματεύονται οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές, έχοντας δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, το μόνο που μπορεί να τις σώσει θα ήταν ένας συνδυασμός επιτοκιακών αυξήσεων και αλλαγών σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής.

Ο τραπεζικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος (ΣτΜ: μέχρι 17/9/2020), ενώ ο δείκτης της Βιομηχανίας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει ενισχυθεί 17%. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 61%, με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 12μήνου, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη «ψαλίδα» τουλάχιστον από το 2006.

Οι τραπεζικές μετοχές ευνοούνται συνήθως από τους ξένους επενδυτές, εν μέρει λόγω της σχετικά υψηλής ρευστότητάς τους. Όπερ σημαίνει ότι φέτος ήταν οι μεγάλοι χαμένοι από τις καθαρές εκροές ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2020 λόγω κινήσεων ξένων επενδυτών.

Οι τουρκικές τράπεζες μπορεί να είναι κερδοφόρες και να παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες, αλλά η διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 21% και η ανησυχία για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

«Ιστορικά, οι μετοχές των τραπεζών συνήθως παρουσιάζουν μια σχετική ανάκαμψη μετά την υιοθέτηση ορθόδοξων νομισματικών πολιτικών που θέτουν τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία υπό έλεγχο με επαρκείς αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Cagdas Dogan, τραπεζικός αναλυτής της BGC Partners Securities στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό όλων των εποχών, στις 7,5438 λίρες/δολάριο.

Ο Toygun Onaran, διευθύνων σύμβουλος της Oyak Portfoy, λέει ότι δεν αναμένει αλλαγή κατεύθυνσης για τις τραπεζικές μετοχές, εκτός εάν η κυβέρνηση κάνει τις προσαρμογές που απαιτούνται για να στηρίξει τον κλάδο. Οι μη τραπεζικές εταιρείες συνδέονται περισσότερο με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που τις καθιστά πιο ελκυστικές, δήλωσε ο Onaran.

Οι τράπεζες δεν κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια ούτε από τους φετινούς σωτήρες του τουρκικού χρηματιστηρίου – μικροεπενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις. Αυτή η κατηγορία επενδυτών προτίμησε τις λιγότερο ρευστές μετοχές μικρών και μεσαίων εταιρειών που είναι πιο πιθανό να αποφέρουν γρήγορα κέρδη.

Η τύχη των τουρκικών τραπεζών συνδέεται επίσης στενότερα με το επίπεδο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας από ό,τι σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον Mathieu Racheter, υπεύθυνο στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην Bank Julius Baer στη Ζυρίχη.

«Τα υψηλότερα διαθέσιμα πάνε χέρι με χέρι με ένα πλεόνασμα εξωτερικής χρηματοδότησης, το οποίο αμβλύνει την πίεση που ασκείται στη λίρα και η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Racheter, προσθέτοντας: «Κατά συνέπεια, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου επεκτείνεται και το κόστος κινδύνου μειώνεται, γεγονός που βελτιώνει την κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών».

Όμως, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, εξαιρουμένου του χρυσού, είχαν μειωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στα 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια εβδομάδα, τα μεικτά διαθέσιμα ήταν στα 87,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 106,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019.

Η Τουρκία ξοδεύει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική αναπτυσσόμενη οικονομία φέτος. Με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να πλησιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, η Τουρκία χρειάζεται είτε υψηλότερα επιτόκια είτε ένα αισιόδοξο κλίμα που θα έφερνε εισροές ξένων κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 1.575 μονάδες βάσης από τότε που άρχισε την πολιτική της χαλάρωσης, τον Ιούλιο του 2019, διατηρώντας το στο 8,25% από τον Μάιο και μετά.

«Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν ένα βήμα σε ό,τι αφορά το βασικό επιτόκιο και εγκαταλείψουν τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά την αναλογία περιουσιακών στοιχείων και απαιτούμενων διαθεσίμων που έχουν επιβληθεί, τότε υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης» για τις τραπεζικές μετοχές, δήλωσε ο Dogan, αναλυτής της BGC.

Σχετικα αρθρα

Κορονοϊός: Σχέδιο άμεσης δράσης για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων

admin

Νέες επενδύσεις ύψους 13,5 εκ ευρώ από το Αττικό Θεματικό Πάρκο

admin

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

admin

OPEC+: Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο, παρά το «ρίσκο»

admin

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα διακανονισμών για τους αγροτικούς πελάτες

admin

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα πιαστούν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

admin

Πρώτο βήμα για αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα

admin

Τουρκία: Συνεχίζεται η βύθιση της λίρας νέο ιστορικό χαμηλό στο 7,89

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι αιτήσεις και οι ευνοϊκές προτάσεις – ρυθμίσεις

admin

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Νέες κακουργηματικές διώξεις για τη Folli Follie

admin

Aνώμαλη προσγείωση για την AirFrance- KLM το πρώτο τρίμηνο

admin

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς – Εξακολουθούν οι αυταπάτες

admin

Συναγερμός για την οικονομία – Μαξίμου πήγε ο Στουρνάρας

admin

Στα 12,9 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ

admin

EKT: Αρνητική πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μισέλ : Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε σε συμφωνία

admin

Μύκονος : Της… πολεοδομικής αυθαιρεσίας γίνεται στην Ψαρρού

admin