Image default
Ευρώπη

Σκάλκος: νομοθετικές αλλαγές για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ – Πατούλης: πρόβλημα η γραφειοκρατία

Αλλαγές στο Νόμο 4412/2016 που αφορά στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, μιλώντας το Σάββατο στις εργασίες του Olympia Forum.

«Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο 4412, σημαντικές τροποποιήσεις και ελπίζω οι οριστικές σε αυτό, τόσο στην κατεύθυνση των υποδομών όσο και στην κατεύθυνση των προμηθειών. Εξ όσων γνωρίζω, τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί ο νέος 4412 σε διαβούλευση. Οπότε με έναν καινούργιο 4412 που κυρίως αφορά τις υποδομές, εκεί βασικά εντοπίζονται οι περισσότερες καθυστερήσεις στα ΕΣΠΑ, θα έχουμε και μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης» των έργων, είπε ο κ. Σκάλκος.

Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις μεγάλες αλλαγές που επέφεραν στην ελληνική οικονομία οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων.«Τα 160 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει η εικόνα και η φυσιογνωμία της χώρας. Συνέβαλαν στο να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χρηματοδότησαν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέβαλαν στο να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και κυρίως μεταφορικές η χώρα μας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες», σημείωσε.

«Άρα», προσέθεσε, «με το ΕΣΠΑ η Ελλάδα σήμερα είναι μία διαφορετική χώρα. Επίσης, συνέβαλε στο να υπάρξει μία σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους» την οποία προσδιόρισε στο 67% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ο κ. Σκάλκος επέρριψε ευθύνες στα «βαρίδια» της ελληνικής αλλά και της κοινοτικής γραφειοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα αυξήσει την απορρόφηση των πόρων και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απώλειες κονδυλίων.

«Όσον αφορά το ΕΣΠΑ το οποίο έχουμε τώρα, είμαστε στη μεσαία κατηγορία κρατών όσον αφορά την απορρόφηση. Δεν είμαστε σίγουρα απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά δεν πρέπει να είμαστε και αφοριστικοί. Πάντως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και πλέον είμαστε στη 13η θέση όσον αφορά την απορροφητικότητα. Πιστεύω ότι με πιο ευέλικτους και φιλικούς κανονισμούς μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση στο ρυθμό υλοποίησης του ΕΣΠΑ» τόνισε.

Γ. Πατούλης: Υψηλές προσδοκίες από το ΕΣΠΑ

Μιλώντας στην ίδια θεματική ενότητα του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το ΕΣΠΑ, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.

«Τα χρήματα που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν μεγάλες υποδομές. Αυτά τα χρήματα έχουνε συμβάλει στην ανάπτυξη των Περιφερειών, στην ενίσχυση της απασχόλησης», είπε.

«Πλέον με την αύξηση του ποσού από το ΕΣΠΑ έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από όλους εμάς που εργαζόμαστε στην περιφέρεια για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει όμως να νικηθεί η γραφειοκρατία, να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη παραγωγική αξία» υπογράμμισε.

«Η γραφειοκρατία στη χώρα μας και στα ζητήματα του ΕΣΠΑ δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην διαχείριση και προφανώς αξιοποίηση των πόρων. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δει σίγουρα η κεντρική κυβέρνηση έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Για να έχουμε νέα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο έτος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Την 1η Σεπτεμβρίου 2019 η απορροφητικότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) «Αττική» 2014-2020 ήταν 27% και στην πέμπτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, ενώ σήμερα ανέρχεται στο 47% και στη δεύτερη θέση της χώρας. Η αύξηση των δαπανών του ΠΕΠ διαμορφώθηκε σε 60% και είναι η υψηλότερη σε όλη τη χώρα, με την κοινοτική συνδρομή να ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή τους:

Σχετικα αρθρα

Τελευταία ευκαιρία της Πολωνικής υποψηφιότητας για την Επιτροπή

admin

Επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ουάσιγκτον για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

admin

Απρόσμενη άνοδος της ανεργίας στην Ισπανία για το β’ τρίμηνο του 2020

admin

Φθηνότερος ο φόρος άνθρακα της ΕΕ από τον φόρο Μακρόν

admin

Αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών ο Πατούλης

admin

Σχοινάς: Αν οι Ευρωπαίοι δεν βρούμε λύσεις, θα μας τις επιβάλουν άλλοι

admin

Πρωταθλητές οι Έλληνες στην οικονομία οδήγησης υβριδικών ΙΧ

admin

Στο 8,3% η ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020, σύμφωνα με την ΕΚΤ

admin

Η λειτουργία του TurkStream ως νέα κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα

admin

Φατίχ Ντονμέζ: Το Ορούτς Ρέις άρχισε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Η FIAT επενδύει σε εναλλακτικά καύσιμα από ζαχαρότευτλα

admin

Αυστρία: Να μην κάνουμε πίσω σε κυρώσεις προς την Τουρκία

admin

Τσακίρης: «Τρελά πράγματα» όσα τραβάνε οι επιχειρήσεις για να πάρουν επιδότηση ΕΣΠΑ

admin

«Η κατσαρίδα»: ένα βιβλίο του Ίαν Μακγιούαν με το εφιαλτικό μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit

admin

Σε απομόνωση η Πρόεδρος της Κομισιόν UvdL λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού – Ακύρωσε το 2ημερο ταξίδι στην Ελλάδα

admin

Προειδοποιήσεις Τραμπ στην ΕΕ για την εμπορική συμφωνία

admin

ΕΤΕπ – Creta Farms: «Βατερλώ» στην Κρήτη για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin

Η Αθήνα πιέζει για τον «άσπρο χρυσό» της: Ζητά εξαίρεση από τους δασμούς ΗΠΑ

admin