Image default
Οικονομία

Ολες οι ανατροπές σε μισθούς και φόρους – Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι [πίνακες]

Αύξηση μισθού ακόμα και πάνω από 30 ευρώ για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, «δώρο» έως και ένας μισθός στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, φορολογικές ανάσες για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα, αλλά και ευκολίες πληρωμής με 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για όσους έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, φέρνει το 2021.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στον μισθό τους λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ενας ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ θα κερδίσει τον χρόνο 320,29 ευρώ ή 22,88 ευρώ τον μήνα. Αύξηση 42,75 ευρώ θα λάβει τον μήνα ο ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος τον χρόνο θα έχει όφελος 598,54 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος που θα δουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι με υψηλότερες αμοιβές.

Ανάσα έπειτα από 10 χρόνια

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Ετσι, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ τον μήνα θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε έναν μήνα.

Ομως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας, δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι στην περίπτωση που αποκτούν εισοδήματα και από άλλη πηγή, π.χ. από ενοίκια, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τον μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Εως και 24 μηνιαίες δόσεις

Την άνοιξη του 2021, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Ολες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έχουν «παγώσει» έως τις 30 Απριλίου 2021. Τότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού, η οποία προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις, με το επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 2,5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Στο χείλος της ύφεσης η ιαπωνική οικονομία

admin

Bloomberg: Θα σώσουν οι τουρίστες την οικονομία της Ελλάδας;

admin

Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει με… το μαχαίρι στα δόντια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Brexit

admin

Η ώρα της κρίσεως για την ΕΚΤ

admin

Χρηματιστήριο : Άνοδος 1,56% και εκτίναξη της μεταβλητότητας

admin

Στην… κόψη της οικονομίας και αυτή η κυβέρνηση – Οι προκλήσεις για τον Μητσοτάκη

admin

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η προθεσμία για τα 400 ευρώ σε όσους δεν έχουν IBAN

admin

ΣΔΟΕ : Απάτη τύπου carousel – Tρία e-shops «εξαφάνισαν» ΦΠΑ 15 εκατ.

admin

Πανδημία κοροναϊού : Κατατέθηκε αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς πεπονιού

admin

Ά. Γεωργιάδης: Μπουλντόζα στο Ελληνικό αρχές 2020, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

admin

Εστίαση: Διπλάσιος δωρεάν χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες

admin

Ποιοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό στο Taxisnet

admin

Επιταχύνεται η εξέταση εκκρεμών πολεοδομικών υποθέσεων

admin

Ερχεται οικονομική ανάσα – Τρίμηνο με αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων

admin

Αργεντινή : Ο κοροναϊός θερίζει τους ανθρώπους και γονατίζει την οικονομία

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 15,5% η ανεργία τον Απρίλιο από 17,5% το 2019 και 14,5% τον Μάρτιο

admin

Κοροναϊός : Αυτοί είναι οι προορισμοί που προτιμούν οι τουρίστες στην Ελλάδα

admin