Image default
Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας – Το «καρφί» του Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Περαιτέρω, oι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák), ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

«Καρφί» Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η αντίδραση της ΕΕ στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντιδράσεις μας στη καταπάτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής δε μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να είναι σταθερή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, είμαι εδώ, είμαι έτοιμος για την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης στην οποία καταλήξαμε στο Γκίμνιχ».

Μηδενίζονται οι πιθανότητες για κυρώσεις

Όπως έγραφε νωρίτερα η Euractiv.gr (δείτε αναλυτικά εδώ) η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, που όταν ανακοινώθηκε αφορούσε μόνο την Τουρκία, άρχισε να γεμίζει με άλλα θέματα. Η ατζέντα περιέχει τώρα τα εξής θέματα: Ενιαία αγορά, Μετανάστευση, Βιομηχανική παραγωγή, Ψηφιακή μετάβαση, Σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η απάντηση που μας δόθηκε από ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν ήταν η εξής: «Θεωρούμε ότι χρονικά αυτά τα θέματα ήταν υψίστης σημασίας(!) και πρέπει να απασχολήσουν τους ηγέτες. Η Σύνοδος ήταν μια καλή ευκαιρία να υπάρξει διάλογος». Σε δεύτερη ερώτηση εάν αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος απάντησε: «Έχουμε καλές ενδείξεις για διάλογο, καλό είναι να δοθεί χρόνος σε όλες τις πλευρές. Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και από την ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών».

Σχετικα αρθρα

Κόρμπιν: Το no deal Brexit θα αφήσει τη Βρετανία στο έλεος του Τραμπ

admin

Τέλη Μαρτίου το σχέδιο κειμένου του ΕΣΠΑ 2021-2027

admin

Η ΔΕΠΑ μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο

admin

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Μεταναστευτικό: πώς και γιατί φτιάχνεται Τεχνική Υπηρεσία και Τεχνικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Brexit: Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πείθει

admin

Γερμανία: Μετά τις αντιδράσεις, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας

admin

Οι Θεματικοί Στόχοι του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η εικόνα για το Ν. Δράμας

admin

Η εβδομάδα που άλλαξε τον χάρτη του πολέμου στη Συρία

admin

Κανονικά οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, τόνισε ο Λακκοτρύπης

admin

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό: Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα

admin

Η Κομισιόν πιέζει τις χώρες της ΕΕ να απορρίψουν το σχέδιο του ΟΗΕ για τη μείωση των αεροπορικών εκπομπών ρύπων

admin

Γαλλία: ΜΚΟ κατηγορεί την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά

admin

Σκρέκας: εξαίρεση από τους δασμούς και για φέτα, ροδάκινα ζήτησε από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών

admin

Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στην Μαδρίτη

admin

Αλεξέι Ναβάλνι: Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή μου

admin

Έρχονται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

admin

Χαμηλοί τόνοι από τον Κουρτς για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

admin