Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Sell – off στις αγορές με το Χ.Α. στο -4.29%

Τη χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο είχε σήμερα το Χ.Α., με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται από το ξεκίνημα της ημέρας σε βαθύ κόκκινο και το άρρωστο ελληνικό χρηματιστήριο, να μην χάνει την ευκαιρία και να συγχρονίζεται με αυτήν την πτώση και μάλιστα με το παραπάνω, έχοντας όπως αναφέραμε τη χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο και την εποχή των μεγάλων lockdown.

Ο ΓΔ λοιπόν έκλεισε στις 630,32 μονάδες, -4,29%, ακριβώς στα όρια των καθοριστικών στηρίξεων των 630 – 640 μονάδων (επίπεδα, στα οποία θυμίζουμε πως κινείται η αγορά επί της ουσίας από τις αρχές Ιουνίου), με θετικό ότι η αγορά, δεν έχασε αυτά τα επίπεδα (έστω και οριακά). Επίπεδα με τα οποία συνδέεται η αποφυγή μεγάλης επιδείνωσης της τάσης και πτώσης, τουλάχιστον μέχρι τις 600 μονάδες ή και τις ισχυρές στηρίξεις στις 570  – 580 μονάδες. 

Στα των διεθνών αγορών, όπως αναφέραμε παραπάνω, sell – off στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο κλείσιμο στο -4%. Με απώλειες 2,93% και 2,98% CAC 40 και ο FTSE 100. Πτώση 3,32% και 3,20% σε Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα. Στο -3,65% έκλεισε ο Stoxx50. Με απώλειες 2-3,5% στο ξεκίνημα η Wall Street…

 τι κι αν ο κλάδος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley σήμερα, παραμένει ο αδύναμος κρίκος μιας αγοράς που δείχνει καθημερινά το πόσο ευάλωτη είναι. Μάλιστα η MS ανέφερε ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

Βέβαια, την αισιοδοξία της Morgan Stanley, ειδικά στο μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν μπορεί να τις συμμεριστεί η αγορά, που βλέπει τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να δράσουν αποφασιστικά ούτε στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να εξαλείψουν αυτόν τον τόσο σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Επομένως, αναμένοντας αυτά τα 32 δισ. που θα… έρθουν, οι αγοραστές παραμένουν στα μετόπισθεν, ακόμη και αν βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησής τους.

Σήμερα βέβαια το ΧΑ είχε να διαχειριστεί και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου. Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες — τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon — που κατηγορούνται ότι συνέχισαν τη διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με πολύ μεγάλες απώλειες 6,25% και 4 στα 4 για τον τραπεζικό δείκτη στις 303,33 μονάδες. Και με το δείκτη να χάνει προσφάτως με πάταγο τα επίπεδα των 330 – 335 μονάδων, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις 295 – 300 μονάδες, στηρίξεις οι οποίες δεν θα πρέπει να χαθούνε, αφού τότε ο τραπεζικός δείκτης πηγαίνει μέχρι και για ιστορικά χαμηλά στα επίπεδα των 240 – 250 μονάδων!

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 0,523 ευρώ (-7,20%), με την ΕΤΕ στο 1,11 ευρώ (-5,13%). Στα 0,364 ευρώ η Eurobank (-6,21%) και η Πειραιώς στα 1,10 ευρώ (-6,42%).

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, καμία μετοχή δεν έκλεισε ανοδικά, με μόνο τον Ελλάκτωρα αμετάβλητη, στα 1,33 ευρώ. Με μεγάλες απώλειες η ΑΡΑΙΓ (3,40 ευρώ, -8,60%), η Βιοχάλκο (2,47 ευρώ, -8,18%), η ΜΟΗ (10,83 ευρώ, -7,12%), η ΕΕΕ (20,94 ευρώ, -5,72%), της ΕΥΔΑΠ (6,87 ευρώ, -5,24%), του ΟΠΑΠ (8,005 ευρώ, -4,70%), της ΕΧΑΕ (2,85 ευρώ, -4,68%) και της Jumbo (15,13 ευρώ, -4,54%).

Στους επιμέρους δείκτες και όπως αναφέραμε παραπάνω, με νέες μεγάλες απώλειες 6,25% ο τραπεζικός δείκτης, στις 303,33 μονάδες. Με απώλειες 4,65% και πτώση 1,36% ο FTSE 25 (στις 1.503,98 μονάδες) και ο FTSE Mid Term (850,76 μονάδες) αντίστοιχα. Αναφορικά με το ΓΔ, αυτός έκλεισε στα επίπεδα των 630,32 μονάδων, -4,29%, με τον καθαρό τζίρο στα 47εκ ευρώ, προς χαμηλός θα λέγαμε για μια τόσο πτωτική συνεδρίαση.

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση της αγοράς, το μεγάλο ζητούμενο θα είναι και την επόμενη εβδομάδα η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, στο κάτω όριο των οποίων έκλεισε η αγορά. Στηρίξεις που δεν πρέπει να χαθούνε αφού τότε θα μιλήσουμε για το αρνητικό σενάριο και μια πτώση μέχρι τουλάχιστον τις 600 ή και 570 – 580 μονάδες.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη αλλάζει πρόσημο

admin

Έντονη οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης Folli Follie!

admin

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας

admin

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Το παράδοξο αύξησης των τραπεζικών προμηθειών

admin

Πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές για την Ελλάδα

admin

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της

admin

ΗΠΑ: Το χρέος θα υπερβεί το ΑΕΠ το 2021 λόγω των πακέτων τόνωσης ελέω κορονοϊού

admin

Θρίλερ με τους οίκους αξιολόγησης!

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (Ι)

admin

Τα ανησυχητικά “σήματα” που στέλνει ο Warren Buffett εγκαταλείποντας τις τράπεζες και επενδύοντας στον χρυσό

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

Οι τράπεζες πιέζουν το ΧΑ

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Ωρα αποφάσεων για no deal Brexit ή πρόωρες εκλογές

admin

Commerzbank: Μονόδρομος για την Τουρκία τα capital controls

admin

PwC: Ανάπτυξη για το 66% των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων

admin