Image default
Διεθνή

Βρετανία : «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για τους πρόσφυγες στη Λέσβο»

Ο εγκέφαλος των μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία που ανάγκαζε την κυβέρνηση να προσφέρει καταφύγιο στους ασυνόδευτους ανήλικους στη Βρετανία, χαρακτήρισε την απουσία δραστηριοποίησης της χώρας του μετά την καταστροφική φωτιά που ισοπέδωσε τη Μόρια «υπέρτατη ατίμωση».

Ο Αλφ Νταμπς, που και ο ίδιος ήταν πρόσφυγας ως παιδί, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να δεχτεί ορισμένους από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς καταφύγιο μετά την φωτιά στη Λέσβο.

Οι εκκλήσεις του έχουν την υποστήριξη και άλλων μελών του κοινοβουλίου.

Η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει να δεχτεί συνολικά 1.553 άτομα από 408 οικογένειες που η ιδιότητά τους ως πρόσφυγες έχει διαπιστωθεί από τις ελληνικές αρχές, ενώ και η Γαλλία έχει υποσχεθεί να προσφέρει άσυλο σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζούσαν στη Μόρια.

Μιλώντας στον Guardian για την αντίδραση της Βρετανίας, ο Λόρδος Νταμπς δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Δεν χρειάζεται καμιά τεράστια ανθρωπιστική χειρονομία για να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μοιραστούμε την ευθύνη και θα φέρουμε εδώ ορισμένους από αυτούς».

«Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που δεν αντιδράμε, πρόκειται για την υπέρτατη ατίμωση».

Ο Νταμπς σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί το camp δύο χρόνια νωρίτερα και ότι το κέντρο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για 2.000 άτομα αλλά κατέληξε να κατοικείται από περισσότερα από 10.000 ήταν «μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, πολύ καιρό πριν τη φωτιά».

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη διαθέτει νομοθεσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά παιδιών από τη Λέσβο, σημείωσε ο Νταμπς ή θα μπορούσε να προσφέρει άπαξ ανθρωπιστική βοήθεια.

Η δραματική κατάσταση υπογραμμίζει την απειλή από την λήξη της ισχύος των ευρωπαϊκών νόμων στη Βρετανία, όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις που προσφέρει το λεγόμενο Δουβλίνο ΙΙΙ θα επέτρεπαν στη Βρετανία να μεταφέρει παιδιά από τη Λέσβο στη Βρετανία, αν έχουν συγγενείς στη χώρα.

Η ΕΕ έχει απορρίψει την πρόταση της Βρετανίας για μια εναλλακτική στη ρύθμιση του Δουβλίνου. Ο Νταμπς έχει προτείνει μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την συνέχιση των κανόνων. Ελπίζει ότι θα ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή των Λόρδων.

Άλλη μια τροποποίηση του Νταμπς, απαιτεί από την κυβέρνηση να δεχτεί έναν απροσδιόριστο αριθμό ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ευρώπη. Η διαδικασία αναφέρεται ως «σχέδιο Νταμπς».

Η κυβέρνηση έβαλε όριο στο σχέδιο τα 480 παιδιά, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να το κάνει από το νόμο. Το όριο έχει συμπληρωθεί, επομένως το σχέδιο ουσιαστικά έχει τελειώσει. Όμως η νομοθεσία από πίσω του εξακολουθεί να υπάρχει.

Ο Κούπερ δήλωσε στον Guardian: «Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τα ευάλωτα παιδιά και η Βρετανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καλά τεκμηριωμένο σχέδιο Νταμπς, αλλά και τους διακανονισμούς του Δουβλίνου, για να κάνει το μερίδιό της».

«Ο Αλφ Νταμπς έχει δίκιο. Η Βρετανία έχει μακρά ιστορία στο να βοηθά παιδιά και έφηβους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση διέκοψε πρόωρα πέρσι το σχέδιο Νταμπς και οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου για την επανένωση προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους πλησιάζουν στο τέλος τους».

«Ο απλούστερος τρόπος να το κάνουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο αυτές μεθόδους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους που έμειναν μόνοι και άστεγοι από τη φωτιά στη Μόρια».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Βρετανία ήταν σε ετοιμότητα να δεχτεί εκείνους, η μεταφορά των οποίων εγκρίθηκε μέσω του Δουβλίνου ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών. Παραμένουμε σε σταθερή επαφή με τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνα για τα διαδικαστικά των μεταφορών».

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Αναγκαστική προσγείωση μικρού αεροσκάφους στη Λουιζιάνα

admin

Corriere della Sera: Ο κορωνοϊός έφερε πιο κοντά Ελλάδα και Ιταλία

admin

Το Μαρόκο απέκλεισε το ενδεχόμενο υπογραφής ειρήνης με το Ισραήλ

admin

Ινδία: Ένοχος για βιασμό έφηβης πρώην βουλευτής

admin

Βρετανία: Στη… σύνταξη βγαίνει ο Πάλμερστον, ο γάτος του Φόρεϊν Όφις

admin

Washington Post: «Μια Συνθήκη 100 ετών στοιχειώνει τη Μεσόγειο»

admin

Σερβία : Επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού

admin

Καζακστάν: Διαψεύδουν σενάρια για ξέσπασμα θανατηφόρας πνευμονίας

admin

Κοροναϊός : Σταθερά πάνω από 1.000 κρούσματα στη Βρετανία – Πάνω από 41.500 οι νεκροί στη χώρα

admin

Δολοφονία Φλόιντ: Ανθρωποκτονία δείχνει ανεξάρτητη αυτοψία

admin

Βρετανία : Δημοσκοπικό προβάδισμα των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών ύστερα από 15 μήνες

admin

Κορωνοϊός: Τα αντισώματα του λάμα… μπορούν να μας σώσουν από τον ιό;

admin

Λευκορωσία : Αμείωτες οι διαδηλώσεις – Τον στρατό «κατεβάζει» ο Λουκασένκο – Τι λέει η Ρωσία

admin

Έκρηξη στη Βηρυτό: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων κατοίκων της πόλης

admin

Γαλλία : Μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού παρά τη χαλάρωση των μέτρων

admin

Με μήνυση απειλεί δημοσιογράφο που χαρακτήρισε «ακατάλληλους» τους αστυνομικούς ο Ζεεχόφερ

admin

Βηθλεέμ: Χιλιάδες Χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Δυτικη Όχθη

admin

Κίνα : Μόνο 65 άτομα νοσηλεύονται με κοροναϊό

admin