Image default
Οικονομία

Με οδηγό την πράσινη ενέργεια το στοίχημα της «ομάδας των 5»

Η πράσινη ενέργεια δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) επιβεβαιώνουν μια τέτοια διαπίστωση και αφήνουν να διαφανεί στον ορίζοντα μια αισιόδοξη νότα πράσινης προοπτικής.

Πιο συγκεκριμένα, διπλό ρεκόρ, εθνικό και ευρωπαϊκό, σημείωσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 51% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% αν συνυπολογιστούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και οργανισμούς της αιολικής βιομηχανίας, ο άνεμος στη χώρα μας κάλυψε πάνω από το 40% της ζήτησης, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα που το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης φέρνει δυνατά στο προσκήνιο τις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επικεφαλής της οποίας είναι ο έμπειρος manager Κωνσταντίνος Μαύρος, υλοποιεί φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του νέου προσανατολισμού του ομίλου ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή cluster έργων στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 230MW- project από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Μετά τον λιγνίτι τι;

Στο πλαίσιο αυτού του project που θα δώσει ζωή στις καταπονημένες περιοχές της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης, του Αμύνταιου κλπ την επομένη ημέρα του λιγνίτη έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος των 30MW , την ευθύνη του οποίου έχουν αναλάβει οι εταιρείες ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών μηνών να ξεκινήσει και η κατασκευή των 200MW καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός.

Οι επενδύσεις αυτές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι μαζί με εκείνες της εταιρείας ΕΛΠΕ οι μόνες που προχωρούν και μπορούν να προχωρήσουν δίχως άλλες καθυστερήσεις κλπ. Στην ουσία πρόκειται για πράσινες επενδύσεις που είναι ικανές να αλλάξουν το τοπίο.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει στα τέλη του 2021 να έχει συνάψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο (bilateral PPA) στα πλαίσια του target model με τη μητρική ΔΕΗ για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW στην Μεγαλόπολη, διαγωνισμός που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2024 οπότε και εκτιμάται ότι θα λειτουργεί χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω του 1GW.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Τέτοιου είδους και μορφής επενδύσεις – όπως εκείνες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ή της Μεγαλόπολης- θα μπορούν  να λειτουργήσουν και ως οδηγοί παραδείγματος για το Ταμείο Ανάκαμψης που οι προτάσεις που έχουν έρθει από υπουργεία και φορείς του δημοσίου βρίσκονται σήμερα σε ένα δεύτερο κύκλο επώασης προκειμένου να «πιαστεί» ο χρονικός στόχο να «φύγει» για τις Βρυξέλλες ένα draft με τις επενδυτικές προτάσεις, σχέδια και προγράμματα για τα 32 δις ευρώ μέσα στον Οκτώβριο.

Ένα κρίσιμο διάστημα όπου η ομάδα των «5» (η ομάδα των εξουσιοδοτημένων κυβερνητικών στελεχών  – Σκυλακάκης, Σκέρτσος, Πατέλης, Σκάλκος και Αργυρού) μαζί με τους συνεργάτες τους δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να περάσουν από την κρησάρα εκείνες οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν αξιοσημείωτη προστιθέμενη αξία και πραγματικό αντίκτυπο. Γενικώς, η πρόβλεψη για ένα μείγμα με το 20% των προτάσεων να βρίσκονται κάτω από την ενότητα Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το 40 % σχεδόν στην ενότητα Πράσινη Ανάπτυξη & Ενέργεια θα επιβεβαιωθεί και στη πράξη.

Πάντως, μετά την αποστολή του draft στις Βρυξέλλες θα αρχίσει και η συγκρότηση μιας ιδιαίτερης αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα βρίσκεται κάτω από τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και η οποία θα έχει ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος που θα εγκριθεί από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον Απρίλιο του 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης έχει χάσει 30 δισ. στην πανδημία

admin

Τέλος στη γραφειοκρατία βάζει νέα πλατφόρμα με τα στοιχεία των πολιτών

admin

Η πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ρίχνει τις αποδόσεις τους

admin

Spiegel : Η κυβέρνηση αναμένει ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους

admin

Wall Street : Ρεκόρ χωρίς ιστορικό προηγούμενο για τον S&P 500

admin

Εκκαθαριστικά : Πότε πρέπει να πληρωθούν οι δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος

admin

Αντικειμενικές αξίες: Παράταση έως τις 10 Απριλίου για τις προτάσεις νέων τιμών ζώνης

admin

Κενά και ασάφειες εντοπίζει η ΟΚΕ στην εθνική νομοθεσία για την τηλεργασία

admin

Εγκαταλείπουν το Airbnb οι ιδιοκτήτες

admin

ΗSBC: Σε ελεύθερη πτώση τα κέρδη, καταργεί 35.000 θέσεις εργασίας

admin

Βρετανία : Πάνω από 40 δισ. λίρες για δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown

admin

Ο στρατηγικός ρόλος του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η στήριξη των ΗΠΑ

admin

Στα 1,6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

admin

Εκθεση – κόλαφος για την εργασία και τους μισθούς στην Ελλάδα

admin

Τι είναι το hive – down και πώς επηρεάζει τους μετόχους των τραπεζών

admin

Συντάξεις: Η τελική απόφαση με ημερομηνίες πληρωμής

admin

Απώλειες 3,33% αφήνει στο Χρηματιστήριο ο Ιούλιος

admin