Image default
Επιχειρήσεις Σοφοκλέους 10

Σκηνικό αποφυγής του επενδυτικού κινδύνου…

Η προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης στην Α. Μεσόγειο σε συνέχεια της μετάβασης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., δεν είχε τελικά αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έτσι, μετά το αγοραστικό κρεσέντο της προηγούμενης Δευτέρας, ήρθε το κύμα ρευστοποιήσεων της χτεσινής συνεδρίασης να επιφέρει τη μετάθεση των προσδοκιών για αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 670 μονάδες και επανόδου των δυσοίωνων σεναρίων επαναφοράς του  προς τις 600 μονάδες. Ο λόγος που οδηγεί σε υποχώρηση όλες τις αγορές του πλανήτη είναι  ο ίδιος: η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να πάρουν ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα και ενδεχομένως  να μην αποκλείεται να επιβληθεί ακόμη και lockdown. Μάλιστα, στη Μαδρίτη ήδη εφαρμόστηκε και στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν αποκλείει να εφαρμοστεί για ορισμένο χρόνο στην Αττική !

Με αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία για τις οικονομίες κατά το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του 2ου τριμήνου, ενώ χαμηλός είναι και ο βαθμός ορατότητας για τη συνέχεια, εκτός αν προς το τέλος του έτους υπάρξει θετική εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα (αναγγελία εμβολίου κοκ). Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία και να αυξάνεται η διάθεση φυγής από τον επενδυτικό κίνδυνο. Σαν αποτέλεσμα, στο ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες αγνοήθηκε σχεδόν η πρόθεση του επενδυτικού fund CVC να αγοράσει τη Vivartia από τη MIG ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την Εθνική για την ΕΕΓΑ, η επιτάχυνση της διαδικασίας για το έργο του Ελληνικού μετά την απόρριψη της προσφυγής της Hard Rock από το ΣΤΕ αλλά και η επιθυμία της Ολλανδικής οικογένειας Wessels με περιουσιακά στοιχεία € 3,6 δις. να αποκτήσει τον Ελλάκτορα που συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, αγνοήθηκε η έκθεση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες που αναφέρει ότι το  ύψος των νέων NPΕs εξαιτίας της πανδημίας θα είναι € 6 δις. περίπου (κανονικό σενάριο) ενώ αναβαθμίζει τις τιμές στόχους για την Alpha και την Εθνική. Όμως, συνέβαλε στην επιβάρυνση κλίματος για ξεπούλημα ελληνικών τραπεζικών τίτλων η έκθεση για παράνομες συναλλαγές ύψους $ 2 τρις. από μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη ! Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις αρνητικές εξελίξεις των διεθνών αγορών και  αδυνατεί να αξιολογήσει  τις θετικές εξελίξεις. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη εφαρμογής τολμηρών μεταρρυθμίσεων που να πείθουν ότι είναι εφικτή η  αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους € 70 δις. πόρων που προσδοκάται να εισρεύσουν τα επόμενα έτη στην ελληνική οικονομία (2021-27), ώστε να  δρομολογηθούν  υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, αναταραχές χαρακτηρίζουν τις κινήσεις όλων των αγορών του πλανήτη. Η Federal αναγγέλλει ότι θα διατηρήσει τα μηδενικά παρεμβατικά επιτόκια για άλλα 3 χρόνια (ως το τέλος του 2023) διαμορφώνοντας προϋποθέσεις να διατηρούν οι ΗΠΑ την ισοτιμία του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων σε επίπεδα που εξυπηρετούν την εξωστρέφεια της αμερικανικής οικονομίας. Βασικό θύμα αυτής της στρατηγικής είναι το ευρώ που υπερτιμάται υπονομεύοντας την εξωστρέφεια της ευρωπαϊκής οικονομίας και οδηγώντας μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό fund, να αναζητεί νέες τοποθετήσεις σε δυναμικούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας. Ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας είναι σε εξέλιξη και η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να κινηθεί με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα δηλαδή !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Εκλεισε το ντιλ Eurobank-doValue για FPS και Cairo

admin

Wells Fargo: Πτώση 56% στα κέρδη του γ’ τριμήνου

admin

ΑΒΑΞ: Στο 19,82% η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

ΕΥΔΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Cosmote: Απεριόριστα data στο κινητό από Black Friday μέχρι και Cyber Monday

admin

Sani/ Ikos: Επένδυση 180 εκατ. για το πρώτο Sani Ikos εκτός Ελλάδος

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €1,79 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020

admin

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

admin

Πως απαντά η διοίκηση του ΟΤΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ

admin

Η ατζέντα της εβδομάδας, οι αποκοπές μερισμάτων και οι εκλογές

admin

Avis: Προσελκύει διεθνή κεφάλαια ύψους €130 εκατ. για επενδύσεις στην πράσινη κινητικότητα

admin

Ποιοι είναι οι Ολλανδοί επενδυτές που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

admin

Στη δίνη νομισματικού πολέμου τα χρηματιστήρια, μαζί τους το ελληνικό

admin

Ακρίτας: Ζημιές 303 χιλ. στο EBITDA εξαμήνου

admin

Πελάτες «φαντάσματα» ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

admin

Πρωτιές για την Ambrosia Capital

admin

Διπλασιασμό συνδέσεων προβλέπει το 5ετές πλάνο της ΕΔΑ Αττικής

admin