Image default
Ευρώπη

Μελίκη: Τέλος στον «εφιάλτη» με τους βόθρους μέσω ΕΣΠΑ

Η Προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2021.

Στην Δημοτική ενότητα Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας ξεκίνησε ήδη από τον Aύγουστο του 2018 και ολοκληρώνεται σύντομα το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης της Μελίκης που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη των βόθρων, που αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα τόσο για την δημόσια Υγεία όσο και για για το Περιβάλλον αφού η ύπαρξη των βόθρων είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου ορίζοντα και κατόπιν την ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Το μεγάλο αυτό έργο, έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.304.272,12 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλήρους συστήματος αποχέτευσης, το οποίο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και σύντομα θα ολοκληρωθεί ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή μιας πλήρως λειτουργικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 4.006 ισοδύναμων κατοίκων και οι απαραίτητες ανασκαφικές εργασίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Σωτήρης Τόκας σε δήλωσή του στον ΠΟΛΙΤΗ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου, το οποίο θα αναβαθμίσει την δημοτική ενότητα της Μελίκης. Ταυτόχρονα τόνισε την σημαντικότητα της ύπαρξης της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης μεγάλων έργων για τους Δήμους της Ελλάδας. Ο κ. Τόκας πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης εργάζεται συστηματικά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εντάξεις έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν τον τόπο μας να προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στην κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς λυμάτων, του οικισμού της Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας, έως τη θέση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού της Μελίκης θα οδηγεί τα λύματα με βαρύτητα προς τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού.

Η κατασκευή του βαρυτικού εσωτερικού δικτύου περιλαμβάνει εκσκαφές, εγκατάσταση σωλήνων από PVC διαμέτρων Φ200, Φ250, Φ315, συνολικού μήκους περίπου 18.700 μέτρων και την κατασκευή 380 φρεατίων ακαθάρτων, από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου των περιμετρικών περιοχών με χαμηλό υψόμετρο περιλαμβάνει εκσκαφές, εγκατάσταση σωλήνων διαμέτρων Φ200 (PVC) και Φ110 (HDPE), συνολικού μήκους περίπου 4.600 μέτρων και την κατασκευή 96 φρεατίων ακαθάρτων από οπλισμένο σκυρόδεμα (3 από αυτά θα λειτουργούν σαν φρεάτια ανύψωσης).

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή βαρυτικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων διαμέτρου Φ400 (PVC), συνολικού μήκους περίπου 3.500 μέτρων και 68 φρεατίων ακαθάρτων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Στα Γρεβενά το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος ανά κάτοικο

admin

Η εκδίκηση του Keynes

admin

Πυρά και από Γιούνκερ για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

admin

Η ημέρα του Brexit δεν είναι το τέλος του Brexit

admin

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Προσφυγικό: Πακέτο βοήθειας 700 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

admin

Νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για την αναβάθμιση της προστασίας της φύσης

admin

Φρανσουά Μπελαμί για Ελλάδα: Η ουσία της Ευρώπης είναι να στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας

admin

Στρέφεται προς το LNG η Ανατολική Μεσόγειος;

admin

Πώς η gig economy αλλάζει την αξία του πτυχίου και το εισόδημα των εργαζομένων

admin

Σε φάση ωρίμανσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups

admin

Δεκάδες ανώτερες θέσεις εξακολουθούν να είναι κενές στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

admin

Η Βουλγαρία απελαύνει 2 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

admin

Frankfurter Rundschau: Πειραιάς, το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη

admin

Μεταναστευτικό: πώς και γιατί φτιάχνεται Τεχνική Υπηρεσία και Τεχνικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Η ΕΕ ζητεί άμεσα έρευνα για τον Ναβάλνι

admin

Λεμέρ για Σύνοδο Κορυφής: Απαραίτητη μια συμφωνία

admin

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα

admin