Image default
Αγορές

Συντριπτικές απώλειες στη Wall Street

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, με τα στοιχεία για την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά και το αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων, να οδηγούν, από κοινού με την εξέλιξη της πανδημίας, σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones βούλιαξε 1,92% στις 26.763 μονάδες, ενώ σοβαρές απώλειες κατέγραψε και ο S&P 500, ο οποίος μειώθηκε 2,37% στις 3.236 μονάδες. Ακόμα μεγαλύτερη ζημιά υπέστη ο τεχνολογικός τομέας, με το Nasdaq να υποχωρεί 3,02% στις 10.632 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 10 από τους 11 μεγάλους τομείς του S&P 500 μειώθηκαν, με τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος καταγράφει τη χειρότερη απόδοση φέτος, να οδηγεί την πτώση. Το κλίμα επηρεάζεται από το νέο παγκόσμιο κύμα της πανδημίας που φρενάρει τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη, ενώ επιπλέον παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι η αδυναμία για επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο, ενώ οι ανάγκες της οικονομίας παραμένουν πιεστικές.

Η οικονομία μπορεί να φτάσει στο 80% της δραστηριότητας πριν από την πανδημία και δεν πρόκειται να επανέλθει στο φυσιολογικό έως ότου τεθεί σε κυκλοφορία ένα εμβόλιο, δηλώνουν αναλυτές της αγοράς.

«Βρισκόμαστε σε εκείνη τη φάση όπου είναι πιο δύσκολο να πάρουμε αυτό το επόμενο κομμάτι της ανάκαμψης, το επόμενο κομμάτι του ανοίγματος ξανά», είπε ο Τζέισον Πρίντε, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στο Glenmede της Φιλαδέλφειας. «Το κάνουμε ακόμα, αλλά η πρόοδος είναι πολύ πιο αργή από ό, τι ήταν στους τρεις πρώτους μήνες του ανοίγματος ξανά».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα δε σχεδιάζει νέες αλλαγές στο πρόγραμμα δανεισμου, ενώ είπε ότι τόσο η Fed όσο και το Κογκρέσο πρέπει να «παραμείνουν ενωμένοι» για να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Τα δεδομένα από την IHS Markit έδειξαν ότι τα κέρδη στα εργοστάσια αντισταθμίστηκαν από μια επιβράδυνση στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας την απώλεια δυναμικής στην οικονομία σε μια εποχή που αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Στο πεδίο των συναλλαγών, στο Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Salesforce (-4,75%), Chevron (-4,74%), Boeing (-3,58%), Walt Disney (-3,08%), American Express (-2,96%), Coca Cola (-2,92%), Goldman Sachs (-2,87%), Cisco (-2,64%), Visa (-2,58%), Home Depot (-2,47%), ενώ απώλειες κάτω του 1% είχαν οι Merck, Mc Donalds, UnitedHealth.

Από την άλλη, άνοδο ρεκόρ κατά 8,8% κατέγραψε η μετοχή της Nike, καθώς οι ψηφιακές πωλήσεις της σημείωσαν “άλμα” 80%, αντισταθμίζοντας, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, την πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα. Ανοδικά κινήθηκε επίσης και η Johnson & Johnson (0,16%).

Στο πεδίο των τεχνολογικών τίτλων, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Tesla, η οποία έχασε 43 δολάρια από την αξία της (-10,34%). Απώλειες άνω του 4% σημείωσαν οι Apple, Amazon και Netflix, ενώ σημαντική πτώση είχαν και οι Google, American Airlines, NVIDIA και Microsoft.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί στα 39,52 δολάρια (-0,71%) και το Μπρεντ στα 41,53 δολάρια ανά βαρέλι (-0,46%). Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα μέταλλα με το χρυσό να υποχωρεί 2,24% στα 1.864 δολάρια ανά ουγγιά, για πρώτη φορά εδώ και μήνες κάτω από τα 1.900 δολάρια.

Το ασήμι υποχώρησε 6,6% στα 22.905 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ ο χαλκός μειώθηκε 3,42% στα 2,9569 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε το φυσικό αέριο (+19,52%), ενώ το αμερικανικό σιτάρι υποχώρησε 1,55%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενίσχυσε τη θέση του κατά 0,42% έναντι του ευρώ στα 1,1658 δολάρια και κατά 0,10% έναντι της στερλίνας στα 1,2718 δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Στο 1,17% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Ενισχύονται οι ευρωαγορές μαζί με την εμπορική αισιοδοξία

admin

Εκρηκτική άνοδος στην Ευρώπη ενόψει Eurogroup

admin

To εμπόριο στήριξε τις ευρωαγορές

admin

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές-Αρνητικό γύρισμα στο πετρέλαιο

admin

Άνοδος στις ευρωαγορές αν και προβληματίζει το εμπόριο

admin

Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή Τζερόμ Πάουελ

admin

Νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P και Nasdaq

admin

Νωθρό ξεκίνημα και επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin

Ανοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία για το Brexit

admin

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα πιέζει τα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Ανοδικό κλείσιμο για Wall Street και πετρέλαιο

admin

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα συγκρατεί τα ευρωπαϊκά yields

admin

Ήπιες πιέσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Σε ισχυρό ανοδικό κανάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin