Image default
Επιχειρήσεις

ΕΥ: Η πανδημία δημιούργησε πρόσθετες προκλήσεις για την ακεραιότητα των επιχειρήσεων

Τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας, EY Global Integrity Report 2020, για τη σημασία της εταιρικής ακεραιότητας, παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος, στη διάρκεια webcast που διοργάνωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δύο φάσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 – πριν και μετά την εκδήλωση της πανδημίας – και καταγράφει τις απόψεις πάνω από 3.500 στελεχών επιχειρήσεων, από 33 χώρες, σχετικά με ζητήματα εταιρικής ακεραιότητας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις θεματικές που καλύπτει η έρευνα, αναδεικνύοντας κοινές προσεγγίσεις, αλλά και διαφοροποιήσεις, μεταξύ της ελληνικής και της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας.

Την έρευνα παρουσίασαν ο κος Γιάννης Δρακούλης, Associate Partner και Επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Ειδικών Ερευνών και Εταιρικής Συμμόρφωσης της ΕΥ Ελλάδος, και η κα Κυριακή Κατσάνη, Senior Manager στο Τμήμα Υπηρεσιών Ειδικών Ερευνών και Εταιρικής Συμμόρφωσης της ΕΥ Ελλάδος.

Η πανδημία αποτελεί πρόκληση για την ακεραιότητα των επιχειρήσεων.

Το 90% όσων συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα εκτιμούν ότι η πανδημία δημιούργησε αυξημένο ρίσκο για την εμφάνιση περιστατικών ανήθικης συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις. Πέραν της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων, η έρευνα ανέδειξε τις διαταραχές που προκάλεσε η τηλεργασία στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας (33%), τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού (28%), τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων (24%) και τις περικοπές θέσεων εργασίας (22%), ως τους κορυφαίους κινδύνους κατά των πρακτικών ακεραιότητας και ηθικής συμπεριφοράς μιας επιχείρησης.

Σε αντίστοιχη ερώτηση, οι συμμετέχοντες στο webcast ανέφεραν ως τους πιο σημαντικούς κινδύνους για την ακεραιότητα της επιχείρησής τους, τις μειώσεις προσωπικού (53%) και τις διαταραχές που δημιουργήθηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού (48%), ενώ ως λιγότερο σημαντικές ιεράρχησαν την εξ αποστάσεως εργασία (36%) και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (27%).

Οι συμμετέχοντες στο webcast κλήθηκαν, επίσης, να διατυπώσουν τις απόψεις τους ως προς τα πιθανά οφέλη που επιφέρει η ενσωμάτωση διαδικασιών ακεραιότητας σε έναν οργανισμό. Ως σημαντικότερα αναδεικνύονται, η ισχυρή εταιρική φήμη (80%) και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου από αντιδράσεις που προέρχονται από τις αρχές και σχετικές νομικές διαδικασίες (73%). Ακολουθούν η βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων (43%) και η διατήρηση του καλύτερα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στην επιχείρηση (37%). Αντίστοιχα, στην παγκόσμια έρευνα κατατάσσεται, πάλι, πρώτη η ισχυρή εταιρική φήμη (50%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η προσέλκυση νέων πελατών (41%, σε αντίθεση με 21% σύμφωνα με τους συμμετέχοντες του webcast της EY Ελλάδος).

Η έρευνα συστήνει τρεις δράσεις για τη θωράκιση των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους έναντι των κινδύνων ακεραιότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις αυτές αφορούν:

Την ενσωμάτωση και εμπέδωση μίας κουλτούρας εταιρικής ακεραιότητας, ως μέσο άμυνας σε φαινόμενα ανήθικης συμπεριφοράς.

Τη δημιουργία συμμαχιών και σχέσεων εμπιστοσύνης με τρίτα μέρη, στη βάση αρχών ακεραιότητας.

Την υιοθέτηση ηθικών κανόνων κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις της ακεραιότητας, από διαφορετικές βαθμίδες της ιεραρχίας

Η παγκόσμια έρευνα της EY αναδεικνύει την ύπαρξη διαφορετικών αντιλήψεων και προσεγγίσεων σχετικά με τα ζητήματα ακεραιότητας, όπως αυτές καταγράφονται σε διαφορετικές βαθμίδες της ιεραρχίας των επιχειρήσεων.

Σχετικα αρθρα

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση κάλυψης τόκων ενήμερων δανείων – Σε λειτουργία η πλατφόρμα

admin

Νέα ηγεσία για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

admin

Από τη Warply το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G app

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νέος Οικονομικός Διευθυντής ο Γιώργος Πουλόπουλος

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Τετραπλή πιστοποίηση για την ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Εργασίας και Διαχείρισης Πληροφοριών

admin

Ανοιξε το πρώτο υποκατάστημα της Optima Bank

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin

Paperpack: Από 11 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος 0,50 ευρώ

admin

Η EY δεσμεύεται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

admin

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

admin

Prodea ΑΕΕΑΠ: Οι νέες επενδύσεις και ο αντίκτυπος από τον Covid-19 στα έσοδα το 2020

admin

FT: «Αποκύημα της φαντασίας» η κοινωνική αποστασιοποίηση στα αεροπλάνα

admin

Coca-Cola 3Ε: Λανσάρει στην Ελλάδα τα προϊόντα της Costa Coffee

admin

Inditex (Zara): Ζημιά €195 εκατ. το α΄εξάμηνο

admin

Swissport: Περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας στη Βρετανία και την Ιρλανδία λόγω πτώσης κίνησης

admin

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μουστάκας, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών

admin