Image default
BLOOMBERG

Μήπως το ράλι του χρυσού έφτασε στο τέλος του; Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του

Οι απώλειες του χρυσού αυτή την εβδομάδα εγείρουν στους επενδυτές το ερώτημα αν το ισχυρό περιουσιακό στοιχείο υποχωρεί πρόσκαιρα μετά τη θεαματική άνοδο των προηγούμενων μηνών ή  θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία εντονότερη πτώση.

Τα πρωτοφανή οικονομικά κίνητρα που έδωσαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η αποδυνάμωση του δολαρίου ώθησαν τον χρυσό μέχρι την τιμή ρεκόρ των 2.075 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Αυγούστου. Αν και ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. και της Bank of America Corp., προέβλεπαν ακόμη υψηλότερες τιμές, η ανάκαμψη του δολαρίου οδήγησε στον περιορισμό των κερδών του πολύτιμου μετάλλου.

Πρόκειται για ένα προσωρινό πισωγύρισμα; Τα παρακάτω διαγράμματα δίνουν στοιχεία για την περαιτέρω πορεία του χρυσού:

Η κυριαρχία του δολαρίου

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τον χρυσό στην παρούσα φάση είναι το δολάριο. Αυτή την εβδομάδα, το νόμισμα των ΗΠΑ ενισχύθηκε, ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρέμεινε εξαιρετικά ήπια στο θέμα των επιτοκίων. Η νέα δύναμη του δολαρίου συνδέεται με την εξασθένιση των ελπίδων για περισσότερα οικονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή ασκεί πιέσεις στον χρυσό, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 200.000 στις ΗΠΑ.

A surge from the dollar drove a significant fall in gold prices

«Το αμερικανικό δολάριο είναι σαν μια «θηλιά στο λαιμό» για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και ασκεί πίεση στον χρυσό παρά το αυξημένο ρίσκο», έγραψε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank AG.  Ωστόσο, η πολιτική της Fed θα παραμείνει επεκτατική για χρόνια, οπότε «η δύναμη του δολαρίου είναι σχεδόν απίθανο να διαρκέσει», είπε.

 Σταθερά επιτόκια

Η ελκυστικότητα του χρυσού ως επενδυτική επιλογή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενισχύθηκε καθώς τα πραγματικά επιτόκια μειώθηκαν περαιτέρω φτάνοντας σε αρνητικά επίπεδα. Από τις αρχές Αυγούστου, τα επιτόκια αυτά ήταν σταθερά και θα χρειαστεί να αυξηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό προκειμένου να υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Real rates on treasuries have plateaued since early August

Με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να επιβραδύνεται καθώς ο ιός αναζωπυρώνεται, ο πληθωρισμός είναι απίθανο να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.

Βασικά ορόσημα

Η πτώση του χρυσού αυτή την εβδομάδα επιταχύνθηκε, αφού υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο των 50 ημερών, τον οποίο οι τεχνικοί δείκτες μπορούν να θεωρήσουν ως σήμα για πωλήσεις. Το επόμενο βασικό σημείο στήριξης για το μέταλλο – ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών – θα πρέπει να παρέχει κάποια αντίσταση στις πτώσεις των τιμών. Ωστόσο, μια πτώση κάτω και από αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω πωλήσεις. Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,6% και διαπραγματεύονταν στα στα 1.852 δολ. ανά ουγγιά νωρίτερα την Πέμπτη, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο.

Gold slipped past a key milestone adding to the sell off

Η κίνηση των ETF

Ο αγαπημένος τρόπος των επενδυτών κατά την αγορά χρυσού φέτος, ήταν μέσω των ETFs.  Αφού ο χρυσός υποχώρησε τη Δευτέρα, τα ETF σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές τους εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν στην πτώση. Ωστόσο, η πτώση των τιμών της επόμενης ημέρας δεν πυροδότησε το ίδιο ενδιαφέρον, ενώ ορισμένοι προχώρησαν σε πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του -. Η μείωση συνεχίστηκε και την Τετάρτη.

«Τα ETFs αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τώρα σταματούν να δουν τι θα συμβεί», δήλωσε ο Georgette Boele, αναλυτής του κλάδου πολύτιμων μετάλλων στην ABN Amro Bank NV. «Εάν συνεχιστεί η αδυναμία, θα πουλήσουν ξανά γρήγορα.»

ETF investors bought the price dip and are biding their time

Αβεβαιότητα για τις εκλογές

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο χρυσός τείνει να σημειώνει διακυμάνσεις τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τον πιθανό αντίκτυπο στο δολάριο, τις αποδόσεις των ομολόγων και τον παγκόσμιο πολιτικό κίνδυνο. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι δυνητικά οι πιο τεταμένες που υπήρξαν εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας αβεβαιότητα που σίγουρα θα επηρεάσει την πορεία του χρυσού.

Presidential votes typically lead to gold price moves

Σχετικα αρθρα

Ο επιχειρηματίας που χαρίζει σε 50 υπαλλήλους του μετοχές αξίας 233 εκατ. δολαρίων

admin

Ανάσα για τον κλάδο ειδών πολυτελείας: Αύξηση 30% της ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές

admin

Η κρουαζιέρα επιστρέφει με ταξίδια στο… πουθενά

admin

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων που μάχεται για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων

admin

Brooks Brothers: 200 χρόνια ιστορίας στην εντατική λόγω πανδημίας – Πώς κατέρρευσε η εταιρεία που είχε ντύσει μέχρι και τον Λίνκολν

admin

Συμφωνία εξαγοράς 4 δισ. δολαρίων: Η Bayer αποκτά την Asklepios BioPharmaceutical Inc.

admin

Αυτό είναι το νέο επιχειρηματικό βήμα της Alibaba

admin

Bulgari: Εκτιμήσεις για ανάκαμψη των πωλήσεων σε δύο χρόνια και σχέδια για το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

admin

Facebook και Ray-Βan ενώνουν τις δυνάμεις τους: Έρχονται τα «έξυπνα» γυαλιά

admin

Άκρως προκλητικός ο Αλμπαϊράκ για Ελλάδα-Γαλλία: «Ελπίζουμε να βάλουν μυαλό πριν είναι πολύ αργά»

admin

Η μετοχή με απόδοση 1.900% από τις αρχές του έτους

admin

Huawei: Η μη ασφαλής τεχνολογία, η αιτία του αποκλεισμού της από τα δίκτυα 5G

admin

Πώς το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο έχασε 165 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο

admin

Τα προκλητικά κέρδη των δισεκατομμυριούχων εν μέσω πανδημίας και οι επικριτές τους

admin

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του πλανήτη να «βλέπει» ανάκαμψη της ζήτησης

admin

Αποχώρησε από την Goldman Sachs για να μεγαλώσει το παιδί της και τελικά έγινε εκατομμυριούχος

admin

Συνεχίζεται το ράλι της στερλίνας – Κάλυψε τις προηγούμενες απώλειες

admin

Θετικά στον κορονοϊό δείγματα από κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου

admin