Image default
Διεθνή

Δοκιμή εμβολίων στη Βρετανία: Θα μολύνουν υγιείς εθελοντές με κοροναϊό

Υγιείς Βρετανοί εθελοντές θα μολυνθούν σύντομα επίτηδες με τον κοροναϊό, στην πρώτη κλινική δοκιμή «ανθρώπινης πρόκλησης» παγκοσμίως, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα πειραματικού εμβολίου.

Μελέτες χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση της χώρας, που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να ξεκινήσουν στο Λονδίνο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι εθελοντές που θα εκτίθενται στον κοροναϊό θα παρακολουθούνται στενά, ενώ βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα, περίπου για ένα μήνα.

Πιθανά πλεονεκτήματα και πιθανοί κίνδυνοι

Οι μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης έχουν μακρά και επιτυχή ιστορία, χρονολογούμενη από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο Έντουαρντ Τζένερ εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι με τον ιό της δαμαλίασης και στη συνέχεια το εξέθεσε στην ευλογιά. Αντίστοιχες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων για τον τύφο, τη χολέρα και την ελονοσία. Όμως ορισμένοι έχουν διαφωνίες απέναντι στην έκθεση εθελοντών σε έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως αποτελεσματική θεραπεία.

Οι κίνδυνοι για τα νεαρά υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, όμως, είναι χαμηλή και ήδη 2.000 Βρετανοί εθελοντές έχουν δεχθεί να συμμετέχουν στην κίνηση 1 Day Sooner (μια μέρα νωρίτερα), το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία και έχει συλλέξει υπογραφές προκειμένου το κοινοβούλιο να επιτρέψει την έναρξη δοκιμών ανθρώπινης πρόκλησης. Η κίνηση έχει στρατολογήσει 37.000 πρόθυμους συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο.

Τέτοιου είδους δοκιμές θα μπορούσαν να παράγουν άμεσα και ακριβή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα ορισμένων από τα εμβόλια που βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης. Υπάρχουν περισσότερα από 300 πειραματικά εμβόλια, τα περισσότερα ακόμη σε στάδιο εργαστηριακής ανάπτυξης, ενώ εννιά από αυτά έχουν ήδη περάσει στο στάδιο των εκτεταμένων τελικών δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ. Η διαπίστωση της αποτελεσματικότητας κάποιων από αυτά, τουλάχιστον σε κάποιους ανθρώπους, θα μπορούσε να κρίνει προς ποια υποψηφιότητα θα πρέπει να μετακινηθεί η προσπάθεια και οι επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι εθελοντές θα εμβολιαστούν πριν λάβουν μια δόση «πρόκλησης» από τον κοροναϊό, σε ελεγχόμενες συνθήκες, περίπου μετά από ένα μήνα.

Οι FT ανέφεραν ότι το 1 Day Sooner θα ξεκινήσει εκστρατεία αυτή την εβδομάδα με συλλογή υπογραφών για το κοινοβούλιο, ζητώντας δημόσια χρηματοδότηση μιας εγκατάστασης βιολογικού περιορισμού με δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 έως 200 συμμετέχοντες σε συνθήκες καραντίνας.

Οι δοκιμές στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βρετανίας, αλλά και από μια ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον κοροναϊό, ορισμένα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανάρρωση των ασθενών. Η δοκιμή φέρεται να έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη σε περίπτωση που χρειαστεί θεραπεία, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας.

Δύο στεροειδή φάρμακα, η δεξαμεθαζόνη και η υδροκορτιζόνη έχουν επίσης αποδειχθεί ικανές να σώσουν ζωές, όμως μόνο στην περίπτωση ατόμων που ασθενούν βαριά στο νοσοκομείο.

Ελεγχόμενη μόλυνση

Οι επιστήμονες θα επιλέξουν και θα «εξαγνίσουν» ένα στέλεχος του ιού που είναι γενετικά αντιπροσωπευτικό εκείνων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό και θα επιλέξουν τις δόσεις που είναι ικανές να μολύνουν τους εθελοντές χωρίς να είναι υπερβολικά ισχυρές για το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σύμφωνα πάντα με τους FT.

Το Imperial College του Λονδίνου είναι ο ακαδημαϊκός ηγέτης της πρότασης, ενώ η εταιρεία hVivo του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου που έχει εξαγοραστεί από τον οργανισμό φαρμακευτικής έρευνας Open Orphan με έδρα το Δουβλίνο θα διενεργήσει τη δοκιμή.

Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Νέων και Αναδυόμενων Ιικών Απειλών του Αναπνευστικού (Nervtag) και των δοκιμών Recovery του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για θεραπείες για τον νέο κοροναϊό, αναφέρει ότι η δοκιμή είναι ικανή να «εξελίξει την επιστήμη και να μας προσφέρει μια πιο διαυγή κατανόηση της ασθένειας»,

«Υπάρχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όχι μόνο για το εμβόλιο,κ αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των ανοσολογικών αποκρίσεων στον κοροναϊό», δήλωσε στο BBC Radio 4.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται επίσης για την πιθανότητα δοκιμών ανθρώπινης πρόκλησης, δεν βρίσκονται όμως τόσο κοντά σε αυτό όσο η Βρετανία.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

IAEA: Η ασυνήθιστη ραδιενέργεια στη βόρεια Ευρώπη συνδέεται με έναν πυρηνικό αντιδραστήρια

admin

Αφρικανικές χώρες θα ζητήσουν έρευνα για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία

admin

Κοροναϊός – Ισπανία : Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

admin

Κοροναϊός : Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Φλόριντα – Περισσότερα από 10.000 σε μια ημέρα

admin

To Twitter δεν αποκλείει να κλείσει τον λογαριασμό του Τραμπ

admin

Κοροναϊός : Φέρνει κοντά… Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

Economist: Γιατί η πανδημία του κοροναϊού είναι χειρότερη απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί

admin

Πριγκίπισσα Βεατρίκη και Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι: Ο πρώτος «κρυφός» βασιλικός γάμος μετά από 235 χρόνια

admin

Λίβανος : Παραιτήθηκε η κυβέρνηση υπό την πίεση των οργισμένων διαδηλώσεων

admin

Ισπανία: Έκρηξη κρουσμάτων στην Μαδρίτη – Νέα περιοριστικά μέτρα

admin

Ο τυφώνας Φανφόν χαλάει τα Χριστούγεννα των Φιλιππινέζων

admin

Κίνα : Μέτρα που θυμίζουν κατάσταση πολέμου για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στο Πεκίνο

admin

Κορωνοϊός – Λατινική Αμερική: Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση

admin

Απίστευτο : Η τροχαία σταμάτησε ΙΧ που οδηγούσε πεντάχρονος

admin

Ο κοροναϊός κλείνει το μετρό της Νέας Υόρκης – Για πρώτη φορά στην ιστορία

admin

Βρετανία : Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 μέρες – Αυξάνονται οι φήμες για lockdown

admin

Κοροναϊός – Γερμανία : Στα 33 τα νέα θύματα, στα 583 τα νέα κρούσματα μόλυνσης τις τελευταίες 24 ώρες

admin

Ο Τραμπ «αποθεώνει» τον Ερντογάν: «Όσο χειρότερος… τόσο το καλύτερο»

admin